Web Analytics
scris marți, 07.11.2023

Mărirea substanțială a pensiilor, cu 40%, în septembrie 2024, în prag de alegeri

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a anunțat că mărirea consistentă a pensiilor va avea loc în septembrie 2024, cu 40%, exact în săptămânile premergătoare alegerilor locale, dar și cu câteva luni înainte de prezidențiale și parlamentare.

Mărirea substanțială a pensiilor, cu 40%, în septembrie 2024, în prag de alegeri

Citește și: Guvernul renunță la limitarea plăților cash. Premierul Ciolacu: “Toate limitele actuale vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice”


Ministrul Muncii a explicat impactul financiar pe care îl va avea schimbarea la pensii, adică faptul că nivelul cheltuielilor lunare cu pensiile va fi de 11,32 miliarde lei de la 1 ianuarie 2024 (odată cu indexarea cu inflația), iar din septembrie 2024 cheltuiala lunară cu pensiile va fi de 13,8 miliarde de lei. Prima mărire e de 13,8%, în timp ce a doua, de 40%, dacă va fi respectat calendarul.

Citește și: CIA: România are a treia cea mai mare mortalitate din lume, peste Ucraina sau Fâșia Gaza


Ministrul a explicat rațiunea fixării zilei de 1 septembrie 2024 prin lentoarea recalculării și digitalizării dosarelor. „Cu privire la «de ce aplicăm de la 1 septembrie?», răspunsul este foarte simplu. Ne aflăm într-o etapă avansată de digitalizare a dosarelor de pensii, peste patru milioane de dosare sunt deja digitalizate, după adoptarea legii de către Parlament avem nevoie de o perioadă în care să fie elaborate şi aprobate normele de aplicare a legii. După normele de aplicare avem nevoie de o perioadă atât de achiziţie, de procedură, cât şi de software a sistemului care să permită aplicarea noii legi“, a punctat Bucura-Oprescu într-un interviu la Antena 3.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită