Despre lăutari nu prea se scrie, ci doar despre soliști, deși ei duc greul „pe spate”. În 1980, în România, un taraf care acompania un solist, era format din patru membri. Fiecare, necesar. În zilele noastre s-a trecut la ansambluri de tip sovietic, cu zeci de membri! Musai și un fel de dirijor. Firește, sună mai bine, se simte forța, dar nu mai se respectă tradiția.
În imaginea chiar din 1980, de pe stadionul „23 August 1944” din Curtea de Argeș, avem taraful reprezentativ al Argeșului. O publicăm pentru tinerețea interpreților, pentru că, după 50 de ani, instrumentiștii sunt greu de recunoscut.
Astfel, la vioara I și șef de taraf îl regăsim pe Marin Mihalcea. La nai – pe Dorel Manea, la vioara a II-a – pe Valeriu Cintilică, iar la țambal – pe Loren Stan. Cei patru au scris, vreme de decenii, istorie la festivalurile folclorice la care au participat.
Primul care s-a grăbit să cânte în ceruri a fost Dorel Manea, naistul care cântase cu Ion Dolănescu, Maria Ciobanu, Irina Loghin, în anul 2000, la doar 54 de ani. Marin Mihalcea l-a urmat, la 3 octombrie 2021, la doar 73 de ani.
Fost dirijor al orchestrei „Doina Argeşului” timp de 13 ani şi considerat unul dintre cei mai valoroşi lăutari români, Marin Mihalcea a avut parte de un final de viață trist. Deși cel mai bun, a fost schimbat din funcție, trecut în plan secund. Toți îi recunoșteau talentul, dar funcția de dirijor la „Doina Argeșului” a tentat pe prea mulți. Puțini știu câte orgolii sunt și la nivel de taraf!
Citește și Costin Alexandrescu: Portret al artistului la tinereţe (9)
Citește și Analia Selis se întoarce la Piteşti
0 Comentarii