„Ce este sigur este că avem un dialog permanent cu autorităţile în privinţa Arpechim. Nu avem niciun cumpărător pentru această rafinărie. Noi vrem să o transformăm într-un depozit de carburanţi, iar pentru asta este nevoie să fie demolate unele active. Am înaintat deja o cerere în acest sens autorităţilor competente”, a declarat joi Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, într-o conferinţă de presă. Rafinăria Arpechim este închisă din 2011, la acea dată conducerea OMV Petrom considerând că opţiunea vânzării nu era fezabilă în contextul în care compania nu a găsit un cumpărător „credibil” care să aibă expertiza şi resursele financiare pentru operarea unităţii. Tot Mariana Gheorghe afirma, în februarie 2013, că OMV Petrom va demola Arpechim dacă nu va găsi un cumpărător. Declarațiile șefei de la Petrom vin și în contextul în care profitul net al companiei a scăzut anul trecut la sub jumătate din cel înregistrat în 2013, ajungând la 2,1 miliarde de lei (473 milioane euro), în timp ce vânzările companiei au coborât cu 11%, la 21,5 miliarde lei (4,84 miliarde euro).
Mihai Georgescu, fost director general Arpechim: „Sunt ultimele luni în care Arpechim mai are o șansă”
„Vă spuneam în urmă cu câteva săptămâni că OMV a solicitat institutului de profil din Ploiești realizarea unui proiect privind demolarea rafinăriei Arpechim. Din informațiile pe care le am acum, între timp acest proiect a fost stopat tot la solicitarea OMV. Acum rămâne de văzut pentru cât timp se va face acest lucru. Eu continui să mă zbat și să fac toate demersurile posibile pentru a salva această platformă dar numai statul român prin implicarea autorităților sale poate realiza acest lucru. Oricum, consider că ne aflăm în ultimele luni în care Arpechim mai are o șansă, dacă până la mijlocul acestui an, cel târziu, statul nu rezolvă această problemă rafinăria va fi cu siguranță demolată”, ne-a declarat în acest context Mihai Georgescu, fost director general al Arpechim.
Ionel Popescu, lider Sindicatul Rafinorul din Arpechim: „Demolarea nu are nicio legătură cu depozitul de carburanți”
„Treaba asta cu demolarea, dacă vreți, e oficială din 2011 de când au închis rafinăria dar s-a tot amânat în speranța că se va găsi un cumpărător sau se va implica statul. Nu s-a întâmplat nici una, nici alta. În ceea ce privește necesitatea demolării ca să se facă terminalul, depozitul de carburanți, astea sunt povești, pretexte, nu are nicio legătură demolarea cu depozitul de carburanți. Într-adevăr, realizarea terminalului implică niște investiții din partea lor dar acestea nu sunt împiedicate de existența rafinărie, nu e necesară demolarea pentru acestea, e doar un pretext, vă repet”, a spus pentru Jurnalul de Argeș, Ionel Popescu, liderul sindicatului Rafinorul din Arpechim.
Liderul sindicaliștilor a ținut să-i taxeze și pe politicienii argeșeni și pe cei din conducerea rafinăriei pentru neimplicarea lor, pe unii acuzându-i voalat că ar ține chiar partea OMV-ului: „Eu sunt în continuare surprins de faptul că politicienii argeșeni nu fac practic nimic pentru salvarea rafinăriei, se rezumă la declarații, la vorbe și atât. De exemplu, senatorul Valeca, la ultima întâlnire mi-a replicat că a ținut și OMV-ul rafinăria destul, ce mai vreau acum! Chiar și conducerea noastră ține partea celor de la OMV și nu încearcă sub nicio formă să redreseze situația.”
Marian Dumitru, lider Sindicat Divizia
Petrochimică Arpechim: „Privatizarea Oltchim nu mai este de actualitate, se încearcă noi disponibilizări”
Nici în zona de petrochimie a Arpechim lucrurile nu stau prea bine în condițiile în care privatizarea Oltchim nu pare a avea vreodată sorți de izbândă. „Privatizarea Oltchim nu mai este de actualitate după atâtea tentative nereușite. Mai mult, administratorul judiciar în loc să caute soluții pentru relansarea situației va veni pe 9 martie să ne propună noi disponibilizări, noi concedieri. De aceea vreau ca până atunci să ajung la Guvern să văd dacă statul are ceva de gând cu noi și gata. Cu un guvern care să se implice cu adevărat și cu voință politică Oltchim și Arpechim încă mai pot fi salvate. În caz contrar, ați văzut, rafinăria se demolează, iar noi vom fi vânduți ca independenți și nu se știe dacă nu vom ajunge tot acolo”, ne-a declarat Marian Dumitru.
Florin Silvestru