Web Analytics

Marian Niţă: „Stroe a vrut să-mi arunce banii peste gard, în curte”

de | 9.02.2017 15:27 | Dezvăluiri

7 MarianNita Bradu# Mărturii de comă ale denunţătorului lui Dan Stroe, primarul ales al comunei Bradu # „Cei de la procuratură mi-au dat o cămaşă pe mine, atenționându-mă să nu o stric”, mai spune Niţă # „Mi-au spus apoi, după flagrant, ăştia de la procuratură, că m-am descurcat. «Te luăm cu jumătate de normă la noi!», mi-au mai zis”, recunoaște denunțătorul

 

Pe 6 februarie a avut loc la Tribunalul Argeş un nou termen al dosarului în care primarul ales din Bradu, Dănuţ Stroe, este judecat de dare de mită. În faţa judecătorilor au fost audiaţi ca martori atât denunţătorul edilului, Marian Niţă, cât şi fiul acestuia, consilierul local Andrei Niţă. Vă reamintim că PSD-istul Dan Stroe a fost prins în flagrant pe 29 iunie 2016, când i-a remis consilierului UNPR Andrei Niţă, prin tatăl său, suma de 3.000 lei, după ce anterior, pe 24 iunie, îi dăduse acestuia o primă tranşă de 3.000 lei. În schimbul mitei, Stroe a cerut ca fiul lui Marian Niţă, care tocmai fusese ales consilier local, să voteze pentru funcţia de viceprimar al comunei Bradu pe Cătălin Mocanu, o persoană agreată de noul primar.

 

Andrei Niţă la proces: „Eu i-am spus tatălui meu să aibă grijă, să nu fie o capcană întinsă de Stroe”

Cei doi Niţă, tată şi fiu, au declarat în faţa judecătorului că îşi menţin declaraţiile date la urmărirea penală. Consilierul local Andrei Niţă a precizat la ultimul termen al procesului că tatăl său, Marian Niţă, a ţinut legătura cu primarul Dan Stroe, el fiind cel care a primit banii de la inculpat. „Tatăl meu m-a sunat şi mi-a spus că Stroe i-ar fi oferit pentru mine o sumă de bani, ca eu să votez persoana care o dorea ca viceprimar. Eu i-am spus tatălui meu să aibă grijă, să nu fie o capcană întinsă de Stroe”, a spus Andrei Niţă. După audierea celor doi martori, Marian şi Andrei Niţă, am stat de vorbă  cu cel care a făcut denunţul împotriva edilului din Bradu. Marian Niţă ne-a precizat cu lux de amănunte firul evenimentelor care a dus la reţinerea primarului Dănuţ Stroe şi la cercetarea acestuia pentru dare de mită.

Denunțătorul Marian Niță: „Stroe mi-a zis: «taci din gură, aşa se fac treburile, mata eşti nou venit printre noi»”

„Stroe m-a căutat în vinerea Paştelui, pe 29 aprilie 2016. Am discutat cu el şi cu fiul său o oră şi ceva în maşina mea. Dorea ca fiul meu să-şi retragă candidatura la Primărie că: „oricum nu iese, încurcă acolo”. Mi-a spus ca băiatul meu să anunţe pe Facebook să nu-l voteze lumea la funcţia de primar, ci doar la Consiliul Local, pe motiv că îi lua din voturi. I-am spus: „Bă, tu eşti serios!? Cum să fac aşa ceva?”. Am avut senzaţia, atunci în maşină, că vrea să-mi ofere ceva. Acum îmi dau seama că el era pe punctul de a-mi oferi mită încă de atunci. În campanie m-a căutat de foarte multe ori, se văita de Frătică, că dă bani, când, de fapt… el dădea bani”, ne-a spus Marian Niţă.
S-au terminat alegerile, iar Dănuţ Stroe a ieşit învingător în lupta cu Florin Frătică pentru fotoliul de primar al comunei Bradu, dar îi trebuia votul consilierului Andrei Niţă pentru a numi viceprimarul în comună. „Au ieşit alegerile. Am fost chemat la cabinetul deputatului Cătălin Rădulescu pentru negocieri. Era acolo Stroe şi l-am aşteptat şi pe dl. Rădulescu. A venit acesta împreună cu dl. Mînzînă. Mi-a spus că, deoarece băiatul meu e inginer, îl pun preşedinte la Comisia de buget-finanţe. Eu i-am întrebat atunci, viceprimar nu merge? Au rămas fără cuvinte! M-a întrebat dacă fiul meu vrea viceprimar? Le-am spus că da. Apoi discuţiile s-au stopat. M-am întâlnit apoi, peste câteva zile, cu Stroe, la restaurantul Vulturul din Bradu. M-a întrebat cât am cheltuit la alegeri şi i-am spus că în jur de 60 de milioane de lei vechi. Apoi mi-a zis că-mi recuperez banii pe care i-am plătit în campanie. Când am auzit de bani, am rămas fără cuvinte. I-am spus: «Bă, Dane, mi-e frică!».  Mi-a zis: «Taci din gură, aşa se fac treburile, mata eşti nou venit printre noi. Lasă că o să mai colaborăm noi!» Eu am crezut că face mişto de mine. Mă gândeam că, la câte mi-a făcut ăsta mie, sesizări peste sesizări, m-a dat afară din partid etc., mă pune la încercare acum. Cum să dai bani aşa?! Am crezut că e o capcană”.

Marian Niţă a fost căutat de Stroe la locul de muncă pentru a-i da mita promisă

7 DanStroe arestNeîncrezător, Marian Niţă l-a reclamat pe Dănuț Stroe la DNA.
„M-am întâlnit apoi cu el în comună, eu eram în maşină. A băgat capul pe geam şi mi-a zis că aşa rămâne, îmi dă bani. Îmi spune apoi că: «nu am bani acum, să fiu al dracului, că am plătit facturi. Săptămâna viitoare vă dau banii». I-am spus că nu i-am cerut eu niciun ban, dar degeaba. Mi-a fost frică că îmi face plângere penală şi m-am dus la DNA. Am făcut plângerea penală. Procurorul mi-a spus că nu e de competenţa DNA şi m-a sfătuit să mă duc la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş. Am fost în ziua respectivă, pe 21 mai şi am depus sesizarea. Am întrebat ce fac, dacă vine Stroe şi îmi dă banii, iar procurorii mi-au zis să nu iau banii că apoi intru şi eu în dosar la luare de mită. M-au sfătuit să îl amân”, mai povesteşte denunțătorul.
Marian Niţă ne precizează cum l-a căutat Dănuţ Stroe la locul de muncă, de la Transelectrica – staţia Bradu, pentru a-i da mita pentru votul fiului său în şedinţa de numire a viceprimarului comunei Bradu:  „Miercuri, pe 22 iunie, mă sună băiatul că l-a sunat Stroe şi vrea să se întâlnească cu el. Îi spun lui Andrei să nu accepte nimic. Mă sună pe mine Stroe şi îmi spune că e la Staţia din Bradu a Transelectrica, locul unde eu muncesc. Îmi spune că e la mine la muncă şi nu-l lasă paznicul să intre. Ies eu şi îi zic la paznic: «Ce faci mă, îl ţii pe ăsta la poartă?  El e primarul ales al comunei!». Intră Stroe cu mine în clădire. Venise să îmi dea banii. I-am spus că am camere video în instituţie. Când a auzit, s-a dus la maşină să ducă înapoi banii. Am băut apoi o cafea cu el şi îmi spune: «Ştiţi, banii să îi daţi lui Andrei!»  Îi spun: «Bă, tu eşti tâmpit, cum să iau banii băiatului?». La care el îmi răspunde: «Să ştiţi că verific».

„A fost cât pe ce ca jurista Primăriei Bradu să mă prindă la procuratură”

Denunțătorul Niță povestește în continuare cum era să fie deconspirat și văzut la Parchet de jurista Primăriei Bradu: „Am văzut că Stroe tot insistă şi am zis să mă duc la Parchet. Când ajung în față la Parchet, peste cine dau, peste jurista Primăriei! I-am spus că am un proces de muncă la judecătorie, ca să nu mă dau de gol. Apoi am văzut că intră în sediul procuraturii şi am hotărât să mă duc acasă, că să nu mă întâlnesc cu ea pe holuri şi să se audă că am fost la procuratură. Am ajuns acasă şi a început să sune Dan Stroe. Nu am vrut să îi răspund pentru că ştiam că îmi dă banii. Nu i-am răspuns, i-am spus şi lui Andrei că o să-l sune. I-am spus băiatului că, dacă întreabă de mine, să-i spună că sunt la coasă!”.
A sosit şi ziua în care Stroe i-a dat lui Marian Niţă prima tranşă din banii promişi pentru votul fiului său. „Următoarea zi am fost la procuratură. Le-am spus că îmi dă Stroe banii astăzi (n. red 24 iunie), că în următoarea zi e şedinţa unde fiul meu trebuie să voteze. După masă, în aceeaşi zi, l-am sunat eu pe Stroe şi cei de la procuratură mi-au dat o cămaşă pe mine, atenționându-mă să nu o stric. Ne-am dus la restaurantul Vulturul. A vrut să îmi dea banii. Îi spun, «bă, Dane, ce faci? Au camere de filmat, hai că mergem la veceu!» Era foarte degajat, nu era emotiv, mi-am dat seama că nu era la primul caz de acest gen. Era foarte natural, ştia tot. Am mers în toaletă şi a început să numere banii ca în piaţă: una, două… până la 30 de milioane. Mi-a dat jumătate din suma promisă, că nu a avut. I-am spus apoi: «Vezi că ăştia sunt doar pentru votul de sâmbătă, nu-l pui pe băiat să voteze cum vrei tu, timp de patru ani». «Da, domne!».  Așa a confirmat el cu guriţa lui că banii sunt pentru vot şi nu i-am cerut eu nimic. Mi-au spus apoi, după flagrant, ăştia de la procuratură, că m-am descurcat: «Te luăm cu jumătate de normă la noi!», mi-au mai zis”.
Şedinţa de Consiliu Local din 25 iunie s-a amânat pentru că a fost boicotată de Florin Frătică, fostul primar din Bradu. Astfel, şedinţa Consiliului Local Bradu pentru votarea viceprimarului a fost amânată până pe 29 iunie. „Pe 27 dimineaţa, am fost la procuratură. În aceeaşi zi, la 18.00, trebuia să plec la muncă, dar sunt sunat de Stroe. Îi spun că mă pregătesc să plec la muncă, crezând că vrea să ne întâlnim. Dar el era la câteva minute de casa mea. Nu ştiam ce să fac! Am crezut că îmi dă banii și nu e procuratura de faţă. M-am gândit la o soluţie şi i-am spus lui Stroe: «Ia, mai lăsaţi-mă în pace şi tu şi fii-mio, că vă dau dracului pe amândoi! Fiu-meu mi-a scos ochii că i-am oprit din bani. Îi dai lui şi mă laşi în pace. Nu ştiu, Dane, nu mă mai bag, nu vreau să mă cert cu fiu-meu! Îi dai lui banii!». În acea zi, Stroe a vrut să-mi arunce banii peste gard în curte”.

„Poliţistul mi-a spus că, atunci când îmi dă banii Stroe, să mă scarpin în cap ca să ştie să acţioneze”

A sosit şi momentul flagrantului. A fost ca în BD la munte și la mare, o situație de un comic total. Poliţiştii l-au sfătuit pe Marian Niţă să le facă semn, când primeşte banii, ca să îl înhaţe pe inculpat. Doar că situaţia a deraiat un pic de la plan… din cauza vitezei primarului din Bradu de a avea majoritate în Consiliul Local. „Miercuri (n. red. 29 iunie),  la 11.00, mi-am pus cămaşa pe mine şi l-am chemat pe Stroe pe strada Banatului. Îmi zisese poliţistul că, atunci când îmi dă banii, să pun mâna în cap să mă scarpin, ca să ştie ei când să acţioneze. A intrat în maşină, a scos banii de la ciorapi şi i-a numărat. I-am băgat în buzunar. M-am scărpinat în cap, dar poliţiştii nu mai veneau. Nu s-au corelat pentru că nu se aşteptau ca Stroe să vină aşa repede. Stroe a scos maşina din parcare chiar când venea maşina de poliţie. A fost prins pe traseu”, mai povestește denunţătorul Marian Niță.

„Procurorii m-au întrebat dacă sunt pe mână cu Frătică şi mi-au verificat listarea telefonică”

De asemenea, Marian Niţă a fost verificat de procurori, din cele spuse chiar de el, dacă este mână în mână cu fostul primar din Bradu, Florin Frătică: „Procurorii m-au întrebat dacă sunt pe mână cu Frătică. Le-am spus că nu. Peste câteva zile mi-au spus că am avut dreptate, că nu am fost pe mână cu Frătică pentru că îmi verificaseră listarea telefonică şi nu am avut nicio convorbire telefonică cu Frătică în ultimele luni. (…) Dacă Stroe nu venea să-mi dea bani, era acum primar şi putea să numească şi viceprimarul”, mai adaugă Marian Niţă.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii