Rezultatul dezastruos înregistrat de PSD în primul tur al alegerilor prezidențiale are drept cauză, printre altele, și suficiența acestui partid, care nu putea concepe altceva decât calificarea candidatului propriu în finala din 8 decembrie. În acest context, al încrederii nedisimulate că victoria din primul tur li se cuvine, mulți spun că social-democrații au plănuit să-i aleagă lui Marcel Ciolacu un contracandidat „lejer”, pe care să-l învingă fără probleme în etapa a doua a scrutinului, fie și prin prisma faptului că nu e agreat de partea dreaptă a eșichierului politic.
Surse demne de încredere spun că, astfel, liderii de la centru le-au cerut social-democraților să acorde câte 2.000 de voturi în fiecare județ lui George Simion, candidatul AUR. Dacă așa au stat lucrurile, „aroganța” respectivă (de vreo 30.000 de voturi, în total) a costat foarte serios PSD-ul, poate chiar decisiv. Practic, partidul s-a împușcat în picior, Ciolacu fiind depășit astfel și de „surpriza” numită Călin Georgescu, dar și de userista Elena Lasconi.
200 de maghiari au obținut în Argeș… peste 1.500 de voturi
De altfel, o astfel de strategie pare a fi o practică la PSD. Ne amintim de scorul incredibil obţinut de UDMR în Argeş la alegerile europarlamentare din 2019. Atunci, 200 de maghiari au reuşit să obțină… 1.537 de voturi cu sufragii direcționate de la PSD! S-a constatat atunci că sufragiile de acest gen au fost înregistrate nu doar în Argeș, ci și în alte județe unde numărul etnicilor maghiari era foarte mic: Călăraşi, Bacău, Neamţ, Dâmboviţa. Adică în județe în care PSD a avut un „preaplin” de voturi. Ca să vezi coincidență!
Drept urmare, grație acestei „tovărășii” PSD-UDMR, printre partidele politice intrate la limită în Parlamentul European s-a numărat şi UDMR, care a obţinut 5,26%. Prețul avea să fie – că așa e în politică – o alianță utilă în vederea constituirii unei majorități la guvernare.
Folosind cifrele vremii, în Argeş, la alegerile respective din 2019 au fost exprimate 1.537 voturi pentru UDMR, în timp ce, în 2016, partidul obținuse doar 265 de sufragii! Potrivit recensământului, în judeţ nu locuiau mai mult de 200 de maghiari declaraţi. Localităţile în care s-a votat cel mai mult cu maghiarii au fost: Piteşti – 289 de voturi, Mioveni – 110, Ştefăneşti – 48, Albota – 28, Bascov – 36, Călineşti – 27.
Paul Stănescu nu a răspuns la telefon
Paul Stănescu, secretar general al PSD, pe care l-am sunat marţi, 26 noiembrie, ca să îi cerem un punct de vedere privind un așa-zis ordin de distribuire a unor voturi către George Simion, nu ne-a răspuns la telefon și nici la un mesaj.
Cu ce voturi a avut EBA „succesuri” la Bruxelles
Mecanismul de direcționare a voturilor are însă o istorie mai veche. Din câte știm, în 2009, liderii de filiale ai PDL au primit un ordin intern să asigure, la alegerile pentru Parlamentul European din 7 iunie, câte zece voturi, în medie, pe fiecare secție de votare pentru Elena Băsescu. Ne mai amintim că fata cea mica a lui Traian Băsescu a exclus varianta că a avut „succesuri” obținând un mandat la Bruxelles în urma unui vot măsluit de PDL. EBA spunea că răutățile la adresa ei i se trag de la o agenție de presă, care „mi-a fost ostilă tot timpul”.
Citește și Procesul ginecologilor Pletea şi Vele ţine în tensiune Spitalul Mioveni
Un joc politic controversat. Alegătorii merită transparență, nu negocieri care par să trădeze încrederea publicului.