Web Analytics

Managementul Direcţiei Silvice Argeş este unul „deficitar şi permite plata în avans a unor lucrări neexecutate”

de | 22.01.2021 10:34 | Actualitate, Dezvăluiri

# Dezvăluiri din Raportul Corpului de Control al Ministrului Pădurilor (3)
În urma mai multor sesizări, Direcția Corp Control Integritate și Anticorupție a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a efectuat, în 2020, un control tematic la Direcția Silvică Argeș și la unitățile din subordinea sa. Scopul controlului a fost verificarea modului de administrare și gestionare a fondului forestier național, verificarea modului de asigurare a integrității fondului forestier național, verificarea modului în care se asigură paza și protecția pădurilor, verificarea modului de punere în valoare a masei lemnoase, verificarea modului de valorificare și comercializare a materialelor lemnoase provenite din fondul forestier administrat de Direcția Silvică Județeană, încadarea în posibilitățile amenajamentelor silvice etc.

De 16 ani, comisarii Gărzii Forestiere nu au verificat Secția de Prelucrare a Lemnului de la Domnești

Raportul cu numărul 20503 din 1.10.2020 privind efectuarea controlului tematic la Direcția Silvică Argeș cuprinde constatări cu privire la activitatea Secției de Prelucrare a Lemnului Domnești, care face parte din structura Direcției Silvice Argeș.
În urma verificărilor efectuate de consilierii de la minister, s-a constatat că în intervalul 22.09.2004-4.05.2020 (data controlului), reprezentanții autorității publice centrale care răspund de silvicultură în teritoriu, respectiv Garda Forestieră Ploiești, nu au controlat fabrica de la Domnești, așa cum ar fi trebuit conform prevederilor legii privind organizarea și funcționarea Gărzilor forestiere. Și, în consecință, constată consilerii Corpului de Control Integritate și Anticorupție: „Garda Forestieră Ploiești nu și-a îndeplinit atribuțiunile prevăzute de normativele în vigoare”.
Deci, din 2004 și până în 2020, comisarii Gărzii Forestiere nu au pus piciorul la SPL Domnești, acolo unde ar fi descoperit lucruri interesante. Ca de exemplu modul de completare a registrului de evidență a intrărilor și ieșirilor de material lemnos. Motiv pentru care s-a aplicat și o amendă de 7.000 de lei. La SPL Domnești se ține o evidență gestionară dublă pentru materialul lemnos prelucrat, a constatat echipa de la minister venită în control. Și care a mai descoperit, prin intermediul aplicației SUMAL Central, că între 1 ianuarie 2018 și 30 aprilie 2020, principalul client al fabricii, SC Damias AS SRL, a expediat materialul lemnos din gestiunea Damias AS Domnești fără a deține un registru de evidență a intrărilor și ieșirilor de materiale lemnoase care să dovedească proveniența legală.

La ocoalele silvice, decontarea lucrărilor nu se face unitar

O altă constatare a consilierilor Corpului de Integritate și Anticorupție a fost aceea că în cadrul ocoalelor silvice aparținând Direcției Silvice Argeș, care au formații proprii de exploatare, modul de decontare a lucrărilor efectuate în păduri nu se face unitar. „În acest context, managementul DS Argeș este unul deficitar și permite plata în avans a unor lucrări neexecutate”, au conchis consilierii Corpului de Integritate și Anticorupție.
Citește și Dezvăluiri incendiare din Raportul Corpului de Control al Ministerului Apelor şi Pădurilor la Direcţia Silvică Argeş / Inspectorii de la minister cer ANI să verifice averea directorului Armand Chiriloiu
Citește și Cum au dispărut 3.000 mc cherestea de export de la fabrica din Domneşti

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii