Web Analytics

Malpraxis la dentist. A plătit pentru implanturi nemţeşti şi i s-au pus sud-coreene

de | 16.07.2020 13:37 | Dezvăluiri

# Cristina Ciucă a depus plângere penală împotriva doctorului Liviu Tuturici, care profesează la Clinica “Stomart Dental Design” SRL din Pitești # Femeia acuză dureri și mănâncă de un an doar alimente preparate cu blenderul # Bonul fiscal și documentele medicale i s-au dat pacientei la două luni după intervenția eșuată
Pe 27 septembrie 2019, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești a fost depusă o plângere penală împotriva medicului dentist Liviu Tuturici și a SC “Stomart Dental Design” SRL din Pitești, acolo unde doctorul este angajat. Acuzele aduse de o pacientă, Ioana Cristina Ciucă, sunt pentru săvârșirea infracțiunii de malpraxis, vătămare corporală din culpă, înșelăciune și abuz de încredere. Pe scurt, aceasta le-a adus la cunoștință procurorilor că, în loc de implanturi de proveniență germană, așa cum convenise cu implantologul, medicul Tuturici i-a pus implanturi de proveniență sud-coreeană, care i-au creat mari probleme de sănătate. Iar acum, din cauza durerilor, e constrânsă să mănânce doar mâncare preparată cu blenderul. În plus, femeia spune că, abia la două luni de la efectuarea operației și doar în urma unor solicitări insistente, a primit bonul pentru suma achitată pe implanturi, precum și o parte dintre documentele medicale. Pentru prejudiciile aduse, la care se adaugă cele de natură psihică, deoarece nu mai poate duce o viață normală, dar și pentru pierderile materiale suferite în urma faptului că a fost nevoită să își abandoneze serviciul din Marea Britanie și căminul pe care și-l făcuse acolo, Cristina Ciucă a solicitat despăgubiri. Cele materiale sunt în cuantum de 30.000 de lei pentru intervenția medicală eșuată, iar cele morale – în valoare de 80.000 de euro. Disperată, Cristina a venit la “Jurnalul de Argeș”, istorisind ceea ce i s-a întâmplat.

“Trebuia să am implanturi Bredent, despre care doctorul mi-a spus că sunt de proveniență germană și de supercalitate”

“Mă simt disperată! Mă simt frustrată, pentru că nu reușesc să îmi continui viața liniștită. Intervenția a avut loc pe 25 iulie 2019. Atunci aveam perioada de concediu. Banii erau pregătiți. Mi-au spus că îmi fac 9 implanturi în ziua aia. Am aflat apoi că au fost doar 7. Imediat după operație eram umflată, sângeram, eram în imposibilitatea de a purta o conversație. Domnul doctor a și părăsit cabinetul înainte de a mă ridica eu de pe scaun și am rămas cu asistenta, care mi-a arătat suma pe care trebuia să o plătesc. Am plătit banii. Am zis: «Nu îmi dați un bon, pașaportul implantar?». Cât mă informasem eu, știam că trebuie să primesc aceste documente. Mi-a răspuns că nu i-a spus nimic domnul doctor, care a plecat. Știți cum am rămas? Oricum nu puteam să vorbesc. Comunicam prin semne. M-au chemat la clinică să îmi scoată firele. În momentul în care am ajuns la clinică, mi s-a spus că sunt în concediu. Era pe 1 august. M-au chemat să îmi dea pașaportul implantar, bonul… Era închis. Mi-am amânat plecarea în Anglia când am simțit că este ceva în neregulă. Se vedea că nu e transparență… Ulterior i-am întâlnit. Pe rând. Domnul doctor spunea că nu poate să îmi dea acte, că îmi dă când vine asistenta. Asistenta spunea că îmi dă atunci când vine domnul doctor. Deci, m-au făcut… minge de ping-pong. O să vedeți și discuțiile, pentru că, ulterior, l-am contactat pe doctorul Tuturici și pe whatsapp. Bonul, eliberat de cabinetul «Stomart Dental», l-am recuperat abia după două luni. Și doar atunci când am amenințat că fac scandal dacă nu mi se dă un bon fiscal. Atunci când l-am recuperat, repet, după două luni, asistenta m-a făcut penibilă și în toate felurile. Sunt, într-adevăr, penibilă, că am ajuns în situația asta, recunosc! Dar a fost pentru că am avut încredere. Și, uitați, acesta ar fi pașaportul meu implantar, niște copii după nu știu ce…! Abia atunci când mi l-au dat am aflat că eu am altfel de implanturi. Eu trebuia să am Bredent, despre care doctorul mi-a spus că sunt de proveniență germană și de supercalitate. Mi-au pus, în schimb, fără să îmi spună, Super Line, de proveniență sud-coreeană. Acesta este devizul, pe două foițe de hârtie: 2.200 euro, plus 1.800 euro, pe cealaltă bucată de hârtie. Doar implanturile. Restul, vedeți mai jos… Am plătit 133 de milioane, cash, pentru că nu au acceptat plata cu cardul”.

“M-am simțit ca un cobai, au plasat implanturile pe mine”

“Cum mă simt? Am avut o perioadă gust de metal în gură, indiferent ce mâncam. Oricum, mânânc din blender de un an. A trebuit să îmi dau demisia, pentru că eu mă aflam în Anglia, acolo unde lucram, atunci când am constatat că era ceva în neregulă. Pentru că îmi ignora mesajele. Simt și acum presiune pe nerv. Două dintre rădăcini sunt descoperite, la vedere, nu se închide gingia. Mi-au spus că este normal. Normal ar fi fost să îmi pună o coroniță provizorie, pentru că nu este normal să îți intre acolo resturi alimentare. M-am simțit ca un cobai, au plasat implanturile pe mine. Nici măcar de astea nu sunt sigură că sunt ale mele, pentru că altfel mi le-ar fi dat încă de atunci. Am depus plângere penală și în noiembrie 2019 am fost chemată la audiere la Poliție, la Secția 1. Mi s-a spus că trebuie să fiu în țară și am venit. Mi-am lăsat serviciul și casa de acolo, din Anglia. Și de atunci, nimic. Am venit în țară și aștept, tot aștept. Niciun medic nu poate să continuie ce mi s-a început fără un plan de tratament. Și nu mai am încredere să merg acolo! E hoție ce mi s-a făcut… Să nu fiu informată…! Mi s-a spus că a fost o urgență…! Nu era o problemă de estetică și de sănătate, e adevărat, dar nu a fost nicio urgență. Eu am mers la clinica respectivă și am vorbit cu medicul implantolog. Nu am solicitat să vorbesc cu șeful clinicii, pentru că inițial nu aveam niciun document, niciun bonuleț. Nimic, nimic. Nu puteam să dovedesc nimic, dar menționez că atunci, în timpul intervenției, a intrat o doctoriță, despre care am înțeles că era doamna Alexandrescu (soția doctorului Alexandrescu, ambii asociați ai firmei), aceasta întrebând dacă am semnat acordul.”

Dr. Tuturici: “În primul rând, implanturile se pun la indicaţie clinică, nu se pun după firmă”

Am luat legătura și cu doctorul Liviu Tuturici, cu care am avut o convorbire telefonică vizavi de acuzele de malpraxis.
# Vă sun în legătură cu plângerea penală care vi s-a făcut de către o pacientă din Pitești. Știți despre ce este vorba, nu?
– Pacientei i s-a făcut planul de tratament, apoi i s-au făcut investigațiile radiologice și examenul clinic, după care a fost operată. Inițial, pacienta s-a prezentat că este foarte mulțumită de tot ce s-a întâmplat și cum a evoluat intervenția, apoi a solicitat actele care i se dau fiecărui pacient, pașaportul de implant și bonul fiscal pentru suma pe care a plătit-o. După care pacienta a spus că se aștepta la altceva decât ce a primit. În primul rând, implanturile se pun la indicație clinică, nu se pun după firmă. Adică nu există un implant care să poată fi compatibil pentru orice fel de os. Nu există pentru toate cazurile un panaceu.
# Ea ne-a spus că a stabilit cu dumneavoastră pentru implanturi Bredent.
– I s-au prezentat mai multe firme, însă nu poți să îi promiți unui pacient că îi pui o anumită firmă. Îi pui un dispozitiv care îndeplinește o funcție, este un suport, un dinte. Deci pentru aia se pune implantul, nu pentru firme.
# Dar dispozitivul pe care i l-ați pus unde este produs?
– Este de origine… Nici nu mai știu exact la doamna ce dispozitiv avea… Cred că tot de producție germană.
# Din câte am văzut, este ceva sud-coreean…
– Da, este posibil.
# Solicită despăgubiri…
– Din moment ce nu reiese o culpă medicală și dânsa nu vrea să discute de niciun fel, nu vrea să vorbească, ce să vă zic eu?… Am încercat să îi explic care a fost raționamentul pentru care a primit acele tipuri de implanturi, care a fost motivația și am invitat-o de mai multe ori la clinică, am încercat să discut cu ea. Am căutat o cale de mediere. Din punct de vedere clinic, doamna se prezintă perfect, nu are niciun fel de problemă.
# Ea susține că nu poate să mănânce de un an…
– Nu are niciun fel de legătură. Nu afectează niciun fel de funcție care ajută la masticație.
# Dar dacă o doare, totuși? Susține că simte presiune pe nerv, din câte ne-a relatat.
– Nu știu pe ce nerv, că, în mare parte, implanturile sunt puse la maxilar.
# Ați fost chemat să dați declarație de către organele de cercetare penală?
– Da, sigur. Am fost chemat o singură dată la Poliție. Am mers singur, de bunăvoie, pentru că nu este niciun fel de problemă. Este transparență totală.
# Da, vă mulțumesc pentru răspunsuri. Se vede că sunteți și politician… (Membru ALDE, n.red.)
– Nu neapărat de asta…! Politica o fac din pasiune, meseria mea e alta.

Dr. Alexandrescu, reprezentantul SC Stomart Dental Design SRL: “Dacă e iar de reclamă, să ştiţi că nu vreau”

L-am contactat și pe dr. Călin Alexandru Alexandrescu, reprezentantul SC “Stomart Dental Design” SRL Pitești, care, aflat într-o confuzie totală vizavi de telefonul nostru, a încercat să ne-o taie scurt: “Dacă e vorba de reclamă, să știți că nu vreau”. “Nu este vorba despre nicio reclamă. Este în legătură cu plângerea penală pentru malpraxis care s-a depus împotriva SC Stomart Dental Design, pentru că înțeleg că sunteți asociat în firmă, și a doctorului Liviu Tuturici”, l-am lămurit.
“Da, știu, am auzit. Este o manevră, este o plângere penală, dar se va rezolva curând. A fost o manevră prin care o domnișoară foarte bine învățată vrea să își ia banii înapoi. Este o știre falsă, în sfârșit. Cine vrea informaţii să discute cu doctorul Tuturici”, a mai spus proprietarul de la “Stomart Dental”.

Doctorul Tuturici, în piscină cu senatorul Fifor şi adjunctul Poliţiei Arad

Dintr-un articol publicat de site-ul newsweek.ro aflăm că medicul acuzat de malpraxis la Pitești este fostul președinte al Organizației ALDE Arad. Fost candidat la Camera Deputaților pe lista ALDE, dr. Tuturici a apărut, în urma unui selfie, în septembrie 2019, alături de senatorul PSD, fost ministru al Apărării, Mihai Fifor, și de comisarul-șef de poliție, adjunct al IPG Arad, Nicolae Bătrân, la scăldat, într-o piscină.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

4 Comentarii

  1. Pentru dr totul este așa de trecut cu vederea și simplu. Pune accentul pe i idee că și cum pacientul își vrea banii înapoi că vrea să-l estorcheze de bani și el este curat ca lacrima.
    Dr asta nu vrea să înțeleagă că in gură nu pui ce vrei tu ci ce discuți și este de acord și pacientul să primească și este informat corespunzător, nu se modifică nimic până la îndeplinirea atribuțiilor ptr care este plătit regeste.
    Dacă pacientul nu poate mastica decât pasabil înseamnă că dr a făcut ceva grav, nu a redat posibilitatea pacientului de a avea o viață normală și nici nu a avut interesul ptr binele pacientului.
    Poza de la final, cei drept o cataloghez oribilă, spune ce spunea Mao, face cât un miliard de cuvinte, are relații, are oamenii sus puși și este de înțeles ce final o să aibă plângerea penală a pacientei.

  2. Ar vrea ei sa scape așa ușor, sa dea banii înapoi. Justiția ar trebui să își facă treaba și d-l Turturici să plătească pentru greșelile făcute.

  3. Pacientul semneaza un plan de tratament un consimtamant informat , poate pacientul nu mesteca nici inainte neavand dinti , doctorul a fost pus la perete inainte ca cinva sa ii invinuiasca , rusine

  4. Rautate din titlu si continut , oare doar medicii sunt vinovati ? Oare pacienti rau intentionati sau labili psihic, emotional nu exista ? Oare merita acest doctor sa i se distruga o cariera ? Un nume ? O scoala ? Nopti nedormite? Sunt parinte de medic, sau am fosr copilul meu si a dat viata pt meseria asta iar acum este printre ingeri