Web Analytics

Mai sunt şi angajaţi la stat cu atitudini impecabile

de | 17.05.2018 09:54 | Opinii

În ultimii 10 ani, drumurile vieții profesionale m-au făcut să interacționez, fie și preț de un minut, cu sute și sute de angajați de la instituții ale statului. Și în procent majoritar atitudinea angajaților statului a fost una superioară, nervoasă, arogantă, irascibilă. Și nu sunt singurul care am interacționat cu asemenea angajați cu mentalități virusate. Sute de mii de români-contribuabili pot depune mărturie în acest sens. Cazurile de angajați la stat cu atitudini normale, profesioniste și amabile le pot număra pe degetele de la cele două mâini.
Nu, nu vreau să generalizez și să demonizez cumva marea masă a angajaților de la stat. Nu am o ură viscerală față de resursa umană a instituțiilor statului. Pur și simplu mă revolt argumentat, deci exist, ca să îl parafrazez parțial pe Descartes.
Și chiar am motive de optimism – e drept, unul moderat – în ceea ce privește oamenii care lucrează la stat. Iar un astfel de motiv palpabil am găsit recent la agenția CFR din centrul Piteștiului, aproape de Teatrul Așchiuță. Urma să plecăm mai multe familii și cu copiii din dotare într-un voiaj de o zi cu trenul la București, așa că am mers să iau bilete pentru grupul numeros. Sincer să fiu, mă așteptam să fiu tratat rece și rapid. Mecanic. Însă la fața locului așteptările negative mi-au fost făcute knock-out. Doamna de la ghișeu a fost super amabilă, mi-a explicat în detaliu ce oferte ar fi mai avantajoase pentru grupuri și cât costă fiecare variantă. Mă uitam, ascultam, îmi notam și îmi venea să mă frec la ochi o dată pe minut. Doamna de la CFR avea pur și simplu o atitudine impecabilă. După câteva minute, am achiziționat biletele și, înainte de a ieși din agenția CFR, am tras cu coada ochiului și la următorul client. Și el a fost tratat cu aceeași amabilitate și cu toate detaliile necesare. A fost tratat NORMAL. Și tocmai pentru că normalitatea e o specie din ce în ce mai rară în România, am ajuns să ne bucurăm când angajații statului se poartă cu noi normal. Am ajuns să ne bucurăm când vedem fețe zâmbitoare și amabile la ghișee. Pentru că, din păcate, vedem zilnic prea multe fețe acre și încruntate, prea multe mimici nervoase și agitate.
Și tocmai de aceea nu voi uita prea ușor atitudinea de nota 10 a doamnei de la agenția CFR. Data viitoare, când voi merge într-o altă instituție de stat și voi da nas în nas cu cine știe ce funcționar irascibil, mă voi gândi la comportamentul doamnei de la agenția CFR. Și dacă mă enervez, poate chiar mă voi apuca să le recomand funcționarilor cu aere nejustificate să dea o raită incognito la agenția CFR din centrul Piteștiului și să ia de acolo lecții gratuite de comportament normal. De atitudine caldă și amabilă.
Chiar așa, pe când niște
cursuri de bune maniere pentru funcționarii publici? Ce ziceți, domnule prefect Emilian Dragnea? Vă tentează o asemenea inițiativă?

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii