Mai multe organizații neguvernamentale acuză Biroul Electoral Central că încalcă libertatea de exprimare a alegătorilor pe rețelele sociale. Coaliția de ONG-uri pentru Cetățean a precizat că mai multe decizii luate de BEC vizează utilizatori „obișnuiți” de pe rețelele sociale, care „postează opinii personale şi care nu pot fi calificaţi, în mod automat, drept actori politici”, relatează Agerpres.
Citește și: Nicușor Dan, huiduit în campania electorală de românii din Spania
Din Coaliţia de ONG-uri pentru Cetăţean fac parte organizații precum Centrul de Resurse pentru participare publică, ActiveWatch şi Expert Forum. Astfel, într-un comunicat al Centrului de Resurse pentru participare publică, mai multe ONG-uri susțin că deciziile luate de BEC care vizează respectarea reglementărilor privitoare la campania electorală în mediul online sunt de fapt „încălcări ale libertăţii de exprimare a simplilor utilizatori de reţele sociale”.
În opinia organizaţiilor, BEC „împiedică alegătorii să îşi exprime liber opiniile şi preferinţele politice”. „Acţiunile BEC confirmă temerile exprimate de mai multe organizaţii ale societăţii civile imediat după adoptarea OUG 1/2025 privitoare la organizarea alegerilor prezidenţiale. Astfel, avertizam în luna ianuarie, printr-o scrisoare deschisă a Coaliţiei ONG-uri pentru Cetăţean, că textul OUG 1/2025 poate reglementa inclusiv postări personale, făcute de utilizatori privaţi ai reţelelor sociale, inclusiv fotografii personale cu candidatul favorit”, se arată în comunicatul citat.
Citește și: Sondaj SOCIOPOL: George Simion şi Victor Ponta, favoriți în turul 2
0 Comentarii