Web Analytics
scris luni, 05.09.2022

Lovitură în plin pentru întreprinderile mari prin excluderea de la subvenționare a tarifelor la energia electrică

După cum bine se știe, România traversează, alături de Europa și de întreaga lume, o creștere puternică a prețurilor la energia electrică, fără precedent în ultimele decenii. Pentru a contracara măcar parțial aceste efecte, Guvernul a emis în primăvară Ordonanța nr. 27 / 18.03.2022 prin care prețurile pentru consumatorii casnici și noncasnici au fost plafonate.

Lovitură în plin pentru întreprinderile mari prin excluderea de la subvenționare a tarifelor la energia electrică

Citește și: ANRE a trimis spre decontare 2,47 miliarde lei, conform schemei de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze (noiembrie 2021 – martie 2022)

În acest act normativ lucrurile au fost cât se poate de clare, mai ales că pentru consumatorii noncasnici nu au fost făcute niciun fel de diferențieri în funcție de mărime, la tariful aplicat acestora făcându-se unitar referire în Art. 1, alin. 1, lit c) – ”maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici”.

Lucrurile sunt schimbate radical în noul act normativ care reglementează tarifele la energia electrică, intrat în vigoare la 01 septembrie 2022. În cadrul acestei Ordonanțe, când vine vorba de consumatorii noncasnici, referirea expresă se face doar pentru Întreprinderile mici și mijlocii, operatorii economici din industria alimentară, spitale publice și private, instituții publice, etc. Printr-o regretabilă omisiune, marii consumatori  (întreprinderile cu peste 250 salariati și cifră de afaceri mai mare de 50 milioane de Euro) nu sunt amintiți….

În România sunt circa 2.000 de companii mari, acestea generând 52% din cifra de afaceri a țării noastre. Tocmai pe aceste companii, responsabile pentru mai bine de jumătate din economia noastră și pentru un număr semnificativ de locuri de muncă, Guvernul României se pare că a ales să le excludă de la facilitățile acordate pentru suportarea cheltuielilor cu energia. Cu iarna bătând la ușă, este esențial în contextul situației economice din ce în ce mai complicate la nivel național și global, ca Guvernul României să identifice soluții prin care TOȚI consumatorii – casnici și noncasnici (indiferent de mărime) să depășească cu bine iarna 2022-2023.

La o privire superficială s-ar putea spune că antreprenorii din Topurile economice care stau în spatele acestor firme au resurse și se vor descurca, dar trebuie subliniat că în joc nu este doar soarta unor antreprenori, ci un angrenaj mult mai complex pe care acestea îl reprezintă – menținerea fluxurilor dintre clienți și furnizori, siguranța și continuitatea unor locuri de muncă, etc.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș, în calitate de reprezentantă a mediului de afaceri local, atrage atenția Guvernului asupra scăpării din acest act normativ și solicită imperativ corectarea, astfel încât și marii consumatori să beneficieze de facilități fiscale, cel puțin la nivelul actului normativ anterior.  În caz contrar, această ”omisiune” va avea în mod sigur două efecte majore – vor fragiliza și mai mult o clasă antreprenorială deja epuizată în ultimii doi ani și se vor transfera în prețul final al produselor și serviciilor, pe care îl vor plăti tot consumatorii finali – a precizat George Caval, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș,

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Aceasta omisiune este voita ca sa dispara industria romaneasca care de bine de rau mai contribuie la bugetul de stat din care se platesc pensii si salarii bugetare.Toate aceste categorii amintite ar trebui sa ia atitudine pentru ca vor fi loviti direct de aceasta decizie.
    Guvernul apoi va spune ca nu au incasari la buget si vor incepe sa taie salarii,sa nu mai creasca pensii si sa puna tot felul de taxe pe cei care mai respira pana ii va omora definitiv si pe acestia.
    Ce se va intampla dupa…???????
    Se vor imprumuta pana cand vor spune ca am depasit 50% din PIB si consecintele le vom vedea cand vor disparea bucati din tara care vor fi cedate contra datorii.
    Repet Legea 123/2012 la capitolul obiective spune:
    Capitolul II art.4:
    (1) Strategia energetică naţională defineşte obiectivele
    sectorului energiei electrice pe termen mediu şi lung şi
    modalităţile de realizare a acestora, în condiţiile asigurării unei dezvoltări durabile a economiei naţionale. Strategia energetică se elaborează de ministerul de resort şi se aprobă de Guvern, cu consultarea organizaţiilor neguvernamentale, a partenerilor sociali şi a reprezentanţilor mediului de afaceri.
    (2) Politica energetică, urmărind direcţiile stabilite prin strategia energetică, este elaborată de ministerul de resort, pe baza Programului de guvernare, pentru un interval de timp mediu şi cu considerarea evoluţiilor probabile pe termen lung, cu consultarea organizaţiilor neguvernamentale, a partenerilor sociali şi a reprezentanţilor mediului de afaceri.

    Deci nu mai trebuie sa comentam si sa ne vaitam atata ci doar trebuie respectata legea.
    Deci OBIECTIVELE acestei legi au fost incalcate si ignorate.
    De aici incolo vorbim degeaba.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită