Web Analytics
scris joi, 27.06.2024

Louis Vuitton a retras ia românească din magazine. Opinia lui Iulian Capsali: DE CE AVEM ASTFEL DE COMPLEXE?

Louis Vuitton a retras de pe site-ul și din magazine sale bluza inspirată din ia românească, după uriașul val de reacții de pe internet.

Louis Vuitton a retras ia românească din magazine. Opinia lui Iulian Capsali: DE CE AVEM ASTFEL DE COMPLEXE?

„A fost o campanie diferită față de celelalte cazuri, pentru că de data aceasta am cerut brandului LV să scoată acea cămașă numită baloon din colecție. În al doilea rând am cerut comunității noastre să participe, să șusțină campania cu mărturii despre acest port tradițional”, a spus Andreea Tănăsescu, inițiatoarea mișcării „La Blouse Roumaine”.

Denumirea „La Blouse Roumaine” vine de la o pictura a lui Henri Matisse din anii 40, urmată de o colecție Yves Saint-Laurent din anii 80.

Citește și: 60 de români blocați în Grecia după ce avionul a rămas fără pilot

La vremea declanșării scandalului de plagiat publicistul Iulian Capsali a avut următoarea opinie:

DE CE AVEM ASTFEL DE COMPLEXE?

Sunt uimit de amploarea „scandalului” cu ia preluată de Louis Vuitton. Asta arată complexul culturilor care par neîmplinite în perspectiva modernității.

Să mă explic: cultura populară românească este ontologic rotundă.

Nu are nevoie de proptele, explicații de subsol sau îmbunătățire. A arătat-o strălucit Horia Bernea în Muzeul Țăranului Român, o vedem în orice colecție etnografică importantă.

NOI nu știm să o prețuim suficient; nu avem prea mulți Brâncuși sau Țuculești care să o sintetizeze și să o aducă în fața omului de astăzi, „descărnat” de arhetip și incapabil de gândire simbolică.

Modernitatea românească este o goană isterică de a ne cupla la cultura occidentală. De a ne refuza vechimea ca fiind „primitivă”.

Elitele noastre iluministe, crescute în școli străine și încântate de arta pe „steroizi” a Renașterii (adică de repăgânizarea culturii europene; dar asta este o discuție separată), și-au negat obârșiile. Mai mult, ar fi schimbat și întregul weltanschauung carpato-dunăreano-balcanic dacă ar fi putut. O vedem clar și astăzi, când ar schimba și data Paștilor ca să stăm cu fruntea sus, freza regulamentară și unghiile tăiate în primele bănci din școala euro-atlantică, singura care îți oferă certificatul de „națiune civilizată”.

Pretenția ca pe iile preluate de o mare casă de modă să se specifice că sunt inspirate dintr-o regiune anume a României mi se pare caraghioasă. Pentru că arta populară nu a avut niciodată ambiția originalității, una specifică modernității. Nu doar că nici măcar lucrările monumentale, cum ar fi frescele din N. Moldovei sau din Muntenia nu sunt semnate, dar nici primele picturi în ulei din secolul al XIX-lea făcute de „zugravii de subțire”.

Citește mai mult: https://www.activenews.ro/opinii/Louis-Vuitton-a-retras-ia-romaneasca-din-magazine.-Opinia-lui-Iulian-Capsali-DE-CE-AVEM-ASTFEL-DE-COMPLEXE-190246

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită