# Declară Constantin Stroe, după ce părintele Loganului a fost solicitat de Guvernul României să ajute la o mai bună absorbţie a fondurilor europene
Louis Schweitzer, fostul preşedinte al Renault responsabil cu succesul Dacia Logan, a fost trimis de Guvernul Franţei să conducă un program prin care România să obţină o mai bună absorbţie a fondurilor europene în perioada 2014 – 2020. Schweitzer va lucra în cadrul Expertise France, o agenţie guvernamentală franceză, şi va susţine aplicarea unui program de sprijin pentru modernizarea administraţiei române. „Programul a fost conceput pentru a contribui la aplicarea Acordului de parteneriat încheiat între România şi Comisia Europeană pentru perioada 2014 – 2020”, a declarat Cyril Bouyeure, consilier special pe lângă preşedintele Expertise France. Potrivit lui Bouyeure, autorităţile române au cerut agenţiei franceze să pună un diagnostic al sistemului românesc de absorbţie a fondurilor UE, un sistem care s-a dovedit a fi ruşinos de neperformant până acum.
Louis Schweitzer a venit la Bucureşti în ianuarie 2015, pentru începerea dialogului şi elaborarea acestui diagnostic, iar pe 10 februarie, cu ocazia vizitei preşedintelui român Klaus Iohannis la Paris, Schweitzer a făcut o prezentare, la care a asistat şi şeful statului francez, Francois Hollande. Expertise France are ca misiune să facă cunoscută expertiza administraţiei franceze şi a diferitelor agenţii specializate ataşate pentru a întări capacitatea omologilor români în ceea ce priveşte: identificarea şi selectarea proiectelor eligibile pentru fonduri europene, licitaţiile publice, crearea de instrumente de pilotare (programe şi indici), colectare, analiză şi prelucrare a datelor utile, comunicare şi guvernare, audit şi control. Comisia Europeană salută iniţiativa Franţei în privinţa României, dar avertizează că sprijinul trebuie să respecte liniile directoare din programele operaţionale pe care Comisia Europeană le-a aprobat sau urmează să le aprobe pentru România, privind banii europeni din perioada de programare 2014-2020. Louis Schweitzer (72 de ani) s-a născut la Geneva, Elveţia. Numele său este legat de compania Renault, pe care a condus-o din 1992 până în 2005, ca preşedinte şi director executiv. Despre Louis Schweitzer și noua sa misiune în România am discutat cu românul care îl cunoaște cel mai bine, Constantin Stroe, președinte ACAROM și vicepreședinte Dacia.
# Domnule președinte, sunteți omul care a lucrat cel mai mult cu Louis Schweitzer și care, implicit, îl cunoaște foarte bine. Cum vedeți noua sa misiune în România, după misiunea de succes care s-a numit Dacia?
– Într-adevăr îl cunosc foarte bine și pot să afirm cu toată convingerea că avem în România omul care, cel puțin, în perioada 1995-2005 a fost poate cea mai mare personalitate a lumii politice mondiale, unul dintre cei mai mari strategi pe care i-a dat această planetă. Gândiți-vă că este omul care a internaționalizat Renault prin Nissan, Dacia sau Samsung într-o perioadă în care tot staff-ul lui era lipsit de curaj în ceea ce privește acest demers. Cât despre Dacia, nimeni nu credea în programul lui și uitați-vă unde este Dacia azi, mulțumită acelui program.
# Care este modul de lucru al lui Louis Schweitzer, ce îl face să fie o voce în politica europeană și internațională?
– În primul rând, este un profesionist de o seriozitate exemplară și cu o capacitate de muncă extraordinară. Ca să vă faceți o imagine cât mai clară vă spun că, de exemplu, am zburat de multe ori cu domnia sa în avioane din acestea mici de 10 locuri, să zicem, care aveau scaunele dispuse față în față. câte două. Îmi spunea să iau loc în fața lui, stătea de vorbă cu mine 10 minute apoi se apuca de lucru imediat. Domnule, lucra pe genunchi pur și simplu timp de 2 ore cât dura zborul până la Paris sau invers, de la Paris la București.
# Când a venit la Dacia, Louis Schweitzer a găsit totuși oameni care știau deja, și știau bine să construiască o mașină, acum va întâlni oameni din administrația și politica românească pricepuți mai degrabă să dărâme decât să construiască. Va reuși și cu aceștia, cum a reușit cu cei de la Dacia?
– Dacă autoritățile române vor fi receptive la sistemul său de lucru, la proiectele și programele pe care va dori să le implementeze atunci, da, va reuși cu siguranță. Repet și subliniez, totul depinde de receptivitatea și, mai ales, voința autorităților noastre. Dacă acestea vor exista atunci și această misiune a lui în România va fi un succes deplin.
# Și în caz contrar, dacă receptivitatea și voința nu vor exista decât la nivel declarativ?
– În caz contrar nu-și va pierde timpul.
Florin Silvestru