Web Analytics

Localnici din Moşoaia, revoltaţi că patronul Restaurantului „Castel” le-a astupat canalul care colectează apele pluviale

de | 8.08.2019 13:36 | Dezvăluiri

# „Ca să aibă el locuri de parcare, ni se inundă nouă curţile”, se plâng oamenii

Omul de afaceri Laurenţiu Roşu (patronul Restaurantului “Castel”) e arătat cu degetul pentru amenajările făcute la Moşoaia, pe canalul care colectează apele pluviale, canal care trece pe lângă cele două blocuri recent construite de omul de afaceri. Reclamanții spun că, pentru a câștiga spațiu pentru amenajarea unor locuri de parcare, dezvoltatorul a astupat parţial canalul, diminuând considerabil debitul apelor pluviale și că, din acest motiv, apa se revasă, iar curţile le sunt inundate la fiecare ploaie zdravănă.

Înainte de efectuarea lucrării pe care petenţii o contestă, pe aproape toată lungimea sa, canalul avea 3 metri lăţime şi făcea perfect faţă debitelor de apă, chiar şi la cele mai abundente precipitaţii.

De la 3 metri lățime, la un diametru de doar 800 mm

După intervenţia pentru care Laurenţiu Roşu şi-a pus în cap o parte dintre vecini, pe o distanţă de 50 de metri, apa nu se mai scurge decât printr-o biată conductă (tub) de nici un metru diametru (800 mm). Asta înseamnă pentru cei din zonă risc de inundaţii.
„A construit aici două blocuri, dar n-a avut destule locuri de parcare și a căutat să rezolve problema. Așa că s-a gândit să ne acopere canalul pe o distanță de 50 de metri. A pus niște tuburi de 80-100 de centimetri în diametru, după care a asupat cu nisip, pietriș și beton. Și și-a pus acolo pubele de gunoi, probabil o să facă și parcare, că n-are suficiente locuri pentru câte apartamente sunt. Pe noi, cei care stăm în zonă, ne afectează, că de la lucrarea asta încoace ne tot trezim cu gospodăriile inundate. Vă dați seama că una e ca apa să treacă printr-un canal de 3 metri lățime, alta e să treacă prin 80 de centimetri. Normal că nu face față debitului de apă, dacă el a fost proiectat la o capacitate mult mai mare, acum câteva decenii. Când vin ploile, știți cum stă apa deasupra? Băltește! Nu sunt doar eu în situața asta, sunt și alți vecini, dar le e teamă să ridice problema”, spune Liliana Țârcomnicu, una dintre persoanele care au locuințe în zonă.
Și mai grav e că astuparea canalului nu se va opri aici, pentru că, spun aceiași petenți, un alt proprietar de teren vrea să copieze rețeta pentru a-și lărgi spațiul, ceea ce ar însemna amplificarea riscului de inundații.

Laurențiu Roșu afirmă că a început lucrarea acum patru ani, primarul spune că autorizația s-a dat în urmă cu cel mult doi ani

Omul de afaceri Laurențiu Roșu recunoaște că a intervenit pe canal, dar spune că a făcut-o cu autorizație de la Primărie.
„Da, s-a astupat cu aprobarea vecinilor și conform unui proiect și niciodată nu a inundat curțile vecinilor. Ei nu se racordează cum trebuie și e treaba dumnealor, asta este cu totul altceva. Canalul inițial e făcut de Primărie. Eu am făcut doar o continuare a acelui canal, cu autorizație de la Primărie, cu documentație tehnică, cu tot ce trebuie, dar ăștia sunt vecinii…”, a declarat, contactat de “Jurnalul de Argeș”, Laurențiu Roșu. Omul de afaceri recunoaște că Liliana Țârcomnicu nu este pe lista celor care și-ar fi dat acordul.
„Doamna este dincolo de canal. E la limita de hotar. Eu am astupat acel canal cu acceptul tuturor vecinilor care erau în josul canalului, până la hotar cu doamna Țârcomnicu. De la doamna Țârcomnicu, canalul este deschis ca înainte, n-are cum să vină apă mai multă la ea decât înainte. (…) Eu am astupat acum patru ani prima parte din acest canal și nimeni n-a zis nimic. S-au trezit acum, pentru că eu am prelungit lucrarea până la limita horatului meu, cu acordul vecinilor. (…) Am făcut pe cheltuiala mea chestia asta, ca să drenez o zonă împuțită, că nu pot să-i spun altfel”, mai spune Laurențiu Roșu.

Nebuloasă. Ce spune viceprimarul cu atribuții de primar al comunei Moșoaia

Oficialii Primăriei Moșoaia închid ochii la problema inundării curților, despre care spun că n-au cunoștință și că au autorizat lucrarea, despre care afirmă că ar fi chiar benefică localității.
Întrebat când a a fost autorizată intervenția, viceprimarul cu atribuții de primar al comunei Moșoaia a precizat că documentul ar fi fost emis anul trecut sau cel mai devreme la sfârșitul anului 2017. Asta în condițiile în care omul de afaceri Laurențiu Roșu spune că a început lucrarea în urmă cu patru ani.
„Cred că în ianuarie anul trecut (n.red. – 2018) s-a dat autorizație sau în decembrie (nr. 2017), nu mai știu exact… Domnul Roșu a curățat canalul tot, a decolmatat, că era colmatat, dar a rămas canalul intact, se scurge pe sub el… Scurgerea e aceeași, din contră, e mult mai bună. N-a afectat cu nimic, totul curge pe dedesubt. (…) Canalul nu e al nostru, aparține de Pitești”, spune viceprimarul cu artibuţii de primar al comunei Moşoaia.
Neconcordanța între informațiile oferite de oficialii Primăriei Moșoaia și dezvoltator ridică mari semne de întrebare cu privire la respectiva lucrare.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii