Web Analytics
scris miercuri, 10.07.2024

Localitățile din România în care apa a fost raționalizată

Prima zi din cel mai lung val de căldură pe care l-am trăit în ultiimii 15 ani a venit cu peste 38 de grade Celsius la umbră, în multe dintre orașele României.  În plin soare, oamenii au răbdat și 43 de grade. Este doar începutul, ne spun meteorologii. Arșița se va intensifica în următoarele 10 zile, în care nu vom vedea strop de ploaie. În asemenea condiții, în unele localități, autoritățile au impus restricții de apă.

Localitățile din România în care apa a fost raționalizată

Orașele s-au încins cel mai tare. Acolo unde este puțină verdeață căldura a radiat din asfalt. În zona caselor temperatura ajunge chiar și la 69 de grade Celsius. În zonele cu copaci sunt 37 de grade Celsius. Inevitabil este rău și în locuințe. În lipsa unui aparat de aer condiționat, în multe case este aproape la fel de cald ca pe stradă.

Citește și: O fată de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs la Bușteni

Din cauza secetei, autoritățile încearcă să protejeze rezerva de apă așa că, în unele localități apa este rationalizată. În Balotești, din cauza consumului mare, o pompă a cedat. În șase comune din Dolj oamenii primesc apă doar într-un anumit interval orar – dimineața și seara. Autoritățile fac apel la cetățeni să folosească apa doar pentru consum casnic, nu ca să își ude grădinile.

Cele mai ridicate temperaturi au fost înregistrate, marți, în sudul țarii. La stația Filaret, în Cernavodă și Caracal au fost 38 de grade, la umbră. Potrivit meteorologilor, zilele următoare vor fi sufocante. Oana Păduraru, meteorolog: „Temperaturile vor ajunge frecvent la umbră la 38-39 de grade. Desigur, cele resimțite vor fi cu mult mai ridicate față de acestea, vor putea depăși chiar 45 de grade. Disconfortul termic va fi, de la o zi la alta, în creștere. Acel indice temperatură-umezală atinge și depășește pragul critic de 80 de unități, înseamnă că corpul uman nu mai poate să mai transpire, să se mai răcorească prin prin transpirație, ceea ce înseamnă că avem un disconfort destul de mare și starea aceea sufocare”.

Citește și: Evaluarea Națională 2024. Un elev a obţinut după contestaţii 9.75 la matematică, nota iniţială fiind 3.50

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...