Web Analytics
scris joi, 14.05.2020

Liziera Pădurii Trivale dispare la Moşoaia. Răsar în loc pensiuni…

Aleea Platoul Stejarilor, strada Bradului, Aleea Frasinului sunt străzi din care va rămâne doar numele care sugerează ce a fost odată, pentru că la liziera Pădurii Trivale, în Moșoaia, cum ieși din Pitești și depășești restaurantele Castel și Magic, dispar arborii.

Liziera Pădurii Trivale dispare la Moşoaia. Răsar în loc pensiuni…

Primar Moșoaia: „Avem cereri pentru sute de autorizații de construcție pe an”

În ultimii ani s-au achiziționat terenuri și s-au obținut autorizații de scoatere din fondul forestier și, implicit, de defrișare pentru mai multe parcele de sute și de mii de mp. “Dacă au scoatere din fondul forestier de la ITRSV și autorizații de defrișare de la Romsilva, le dăm și autorizații de construcție. Pe total comună avem cereri pentru sute de autorizații de construcție pe an. Proprietarii inițiali au fost puși în posesie de Primăria Bradu. Prin anii ’94-’95, cetățeni din Bradu au primit terenul în compensație, în schimbul terenurilor pe care s-a făcut Petrochimia. Cei care cer autorizație de construcție sunt din tot județul”, spune primarul Ion Necula.

Primăria și pădurarii spun că pădurea se taie cu acte în regulă

Șeful Ocolului Silvic ”Codrii Verzi”, Octavian Dobrinescu, ne vorbește despre proprietarii care au în posesie suprafețe mai mari, pe care le-au defrișat și care au declarat că vor să facă pensiuni. “Este o scoatere din fond forestier pe numele Geantă Mihaela, care a adus în compensare și va reintra în circuitul silvic o suprafață de 5250 mp, care se va împăduri în cursul acestui an la OS Pitești, la Slătioare. Pentru că altfel nu putea să scoată din fondul forestier mai mult de 500 mp. Ca să scoată mai mult, se aduce teren în compensare, conform cu niște calcule pe care le fac firmele de amenajare. Trebuie să niveleze terenul, să scoată rădăcinile… Are autorizații, are act de punere în valoare, tot. Sunt mai multe scoateri, însă, din fondul forestier în această zonă. O a doua mai importantă ca suprafață este de vreo 1840 mp. Tot cu decizii de construire de spații cazare. Timp de 5 ani trebuie să se mențină decizia. Adică au zis că fac hotel, hotel trebuie să facă. Sunt vreo 5-6 loturi. De asemenea, va fi adus teren în compensare și se va face împădurire. Aici proprietar este Business Ned Solution, care știu că împădurește vreo două hectare jumătate”, spune Octavian Dobrinescu, șeful Ocolului Silvic ”Codrii Verzi”.

Tăieri proaspete și pe strada Gazului

Deci autoritățile și pădurarii spun că toate documentele sunt legale, se taie, dar se taie cu acte în regulă. Totuși, ne-a fost semnalat faptul și am intrat în posesia unor fotografii cu tăieri proaspete pe strada Gazului, unde arborii, scoși cu tot cu rădăcini, sunt transportați apoi chiar în interiorul unei vile aflate în construcție, proprietarul intrând ca pisica în brânză în pădurea din spatele casei, peste limita aprobată. S-a întâmplat în Săptămâna Mare, când drujbele au robotit la greu. Nu știm dacă cei de la Garda Forestieră vor începe serviciul pe 15 mai sau nu, dar le sugerăm să verifice dacă, într-adevăr, totul este legal.
 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Săgeţile statului subteran SORIN ROŞCA STĂNESC

Săgeţile statului subteran

SORIN ROŞCA STĂNESCUPolitică / 12 iulie Sunt produse dovezi peste dovezi, din care reiese că oamenii de bază ai statului subteran au şantajat oameni...

Din ediția tipărită