Web Analytics
scris miercuri, 19.03.2025

Lista finală a candidaților la alegerile prezidențiale din 2025

Judecătorii Curții Constituționale au finalizat, miercuri, soluționarea tuturor contestațiilor care au fost depuse împotriva candidaturilor la alegerile prezidențiale din 2025.

Lista finală a candidaților la alegerile prezidențiale din 2025

Până la data rămânerii definitive a candidaturilor, cel mai târziu la data de 19 martie, candidaţii pot renunţa la candidatură. Pe 20 martie, candidaturile rămân definitive. În 48 de ore de la data rămânerii definitive a candidaturilor – 22 martie – se va stabili ordinea de înscriere pe buletinul de vot.

Citește și: O doamnă! Anamaria Gavrilă îi cedează locul lui George Simion

Cine sunt candidații la alegerile prezidențiale din 2025

Nicușor-Dan, actualul primar General al Capitalei, a intrat în cursa electorală ca independent, însă la scurt timp 2 partide politice au spus că îl vor suține. De profesie matematician, a studiat la Paris, dar și în țară, la Universitatea din București. Mulți ani a fost activist și s-a implicat în campanii care au dus la rezolvarea unor probleme din București.

Crin Antonescu, un politician din garda veche, fost lider PNL este candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR. În 2012 a fost pentru o scurta perioadă președintele interimar al țării. In ultimii zece ani s-a retras din viata politică. Este căsătorit cu europarlamentarul Adina Vălean.

Victor Ponta, fostul partener din USL al lui Crin Antonescu, si-a anuntat candidatura saptamana trecuta, cand a fost exclus din PSD, el fiind deputat al acestui partid. A fost premier intre 2012-2015 și și-a dat demisia după protestele de amploare ce au urmat tragediei de la clubul Colectiv. Victor Ponta a mai candidat la prezidențiale si a fost invins de Klaus Iohannis.

Citește și: Legea salarizării unice mai are de așteptat, zice ministrul Boloș

Elena Lasconi a intrat în turul 2 în toamnă, anulat de CCR din cauza unor suspiciuni de fraudă din partea candidatului Călin Georgescu. În prezent este primar în Câmplulung, unde a obtinut un al doilea mandat. Inainte sa intre in politica a fost jurnalistă.

Cristian-Vasile Terheș din partea Partidul Național Conservator Român a mai candidat și anul trecut la prezidențiale. S-a remarcat prin postările radicale din social media, dar și prin contestația sa la CCR din toamnă, care a dus la renumărarea voturilor.

Lavinia Șandru, actriță și fostă membră a Camerei Depitaților, și-a anunțat candidatura la Președinție din partea Partidului Umanist Social Liberal, unde coordonează departamentul de comunicare. Anterior, a gestionat strategia de comunicare pentru campania lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei.

George Nicolae Simion, președintele AUR, este cunoscut pentru pozițiile sale naționaliste și conservatoare. A mai candidat anul trecut, însă nu a reușit să intre în turul 2. Acum, cu suținerea fostului candidat Călin Georgescu a intrat iar în cursa electorală.

De asemenea, a fost validat de BEC si candidatul Silviu Predoiu, fostul șef al Serviciului de Informații Externe, din partea Partidului Liga Acţiunii Naţionale.

Citește și: Profa arestată în dosarul împrumuturilor de la CAR a fost trimisă acasă

Sebastian Popescu – de la Partidul Noua Românie și John-Ion Banu-Muscel un om de afaceri româno-american care a emigrat în SUA și care a candidat și la alegerile din 2019 au fost și ei validați.

Un alt candidat în cursa prezidențială este Daniel Funeriu, fost ministru al Educației. După ce a activat în PLD, PDL și PMP, acesta candidează acum ca independent. A declarat pe o rețea socială că vede esențială lupta generației sale, alături de tinerii inteligenți, împotriva woke-ismului și a progresismului.

Dintre cei 12 candidați validați până acum de BEC, unul a decis să se retragă. Este vorba despre lidera POT, Anamaria Gavrilă.  

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

De la Crin, la cer senin…

La PSD Argeș, se schimbă obiceiurile de consum în materie de insucces. Înfrângerea a devenit pretext motivațional. Nu e rușine, ci, dimpotrivă,...

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...

Surplus de taxiuri la Câmpulung

De peste două decenii se chinuie administrația din Câmpulung să adapteze numărul autorizațiilor taxi atribuite în vederea efectuării acestui tip de...