Web Analytics

Lisa Dräxlmaier stă pe un butoi cu pulbere

de | 2.03.2017 13:44 | Economie

12 03# Angajații spun că se fac presiuni pentru a demisiona și a ieși din sindicat și că li se oferă de lucru în Mexic

Situația tensionată de la Cablaje pare a fi departe de a fi rezolvată, oamenii de aici reclamând practici nu tocmai ortodoxe din partea celor care conduc fabrica. Astfel, angajați sub protecția anonimatului dar și surse sindicale din cadrul Lisa Dräxlmaier, ne-au semnalat mai multe aspecte privind activitatea fabricii piteștene dar și climatul social din interiorul acesteia.

Majoritatea angajaților, în șomaj tehnic

La momentul la care ne-au parvenit informațiile (vineri, 24 februarie) activitatea de producție în cadrul Lisa Dräxlmaier ar fi fost practic inexistentă, aproape toți angajații, inclusiv o parte din conducerea Sindicatului Cablaje, aflându-se în șomaj tehnic cu plata a 75% din salariu. Această situație ne-a fost confirmată și de Sergiu Lincă, liderul Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Cablaje: „Așa este, la ora actuală cu câteva excepții nimeni nu lucrează, toată lumea fiind în șomaj tehnic cu 75% din salariu. În ceea ce privește conducerea sindicatului situația este următoarea: eu și încă un coleg suntem plătiți de sindicat iar alți trei colegi activează cu scoatere din producție ceea ce înseamnă că noi cinci ne primim în continuare salariile. E adevărat că mai sunt încă șapte colegi din conducerea sindicatului care sunt, ca și restul angajaților, în șomaj tehnic cu 75%, cam 700 de oameni sunt în această situație acum”.

Presiuni pentru demisia din Lisa, din sindicat și angajarea în SDPC

Un alt aspect semnalat de cei de la Cablaje este faptul că s-ar face presiuni din partea companiei asupra angajaților Lisa Dräxlmaier pentru ca aceștia să demisioneze pentru a fi reangajați în cadrul SDPC Pitești, cealaltă unitate de producție a concernului german, în condiții contractuale mult dezavantajoase. De asemenea, se fac presiuni asupra angajaților ca în eventualitatea unei demisii să renunțe și la calitatea de membru de sindicat ca o condiție obligatorie a reangajării în cadrul SDPC. Și aceste aspecte sunt confirmate de liderul sindical. „Este adevărat. Și să știți că au ajuns la noi inclusiv înscrisuri ale companiei trimise angajaților care confirmă aceste practici. Se urmărește, probabil, nu numai mutarea angajaților la SDPC cu contracte mult inferioare celor de aici dar și desființarea sindicatului”, ne-a spus Lincă.

E de lucru dar în… Mexic

După ce în urmă cu câteva săptămâni, celor aflați în șomaj tehnic li se oferea alternativa de a lucra la unitatea Dräxlmaier din Satu Mare, acum, spun oamenii, li se propune de către companie tot celor aflați în șomaj tehnic să meargă să lucreze la o unitate de producție a concernului din… Mexic. Sergiu Lincă: „Și asta este adevărat, au văzut că nu le-a mers mișcarea cu Satu Mare, acum le oferă oamenilor de lucru în Mexic. Vă dați seama? În Mexic! Te doare capul, nu altceva”.

Se încearcă lichidarea Lisa Dräxlmaier?

Practic, spun oamenii, date fiind toate aceste stări de fapt, concernul Dräxlmaier, ar intenționa închiderea fabricii Lisa Dräxlmaier din Pitești și mutarea întregii producții la SDPC Pitești. De asemenea, spun cei care ne-au contactat, că patronatul concernului ar negocia preluarea Dräxlmaier de către un producător auto de talie mondială (Mercedes, BMW sau Audi la bursa zvonurilor).

Liderul sindical Sergiu Lincă: „E posibil să se intenționeze închiderea fabricii, nu am primit nimic oficial în acest sens dar aceasta pare a fi direcția în care merg lucrurile. E foarte curios că Lisa stă, nu produce, iar SDPC merge, produce. Sub același acoperiș se întâmplă lucruri total opuse. Știți ce fac ei, conducerea, acum? Își mută banii și avuția dintr-un buzunar în altul, dar vor să o facă într-un mod în care oamenii, angajații, să aibă numai de pierdut. Cât despre preluarea de către altcineva a concernului Dräxlmaier chiar nu am nicio informație și nici un indiciu”.

Ce spun oficialii de la Dräexlmaier: „Facem eforturi pentru a găsi soluții optime în situația actuală”

La solicitarea Jurnal de Argeș, managementul Lisa Dräexlmaier ne-a trimis un punct de vedere vizavi de problemele sesizate mai sus: „Prin prisma activității desfășurate, compania DLR Pitești are o dinamică de lucru aflată în strânsă legătură cu nevoile și cerințele clienților. Proiectele nu pot fi transferate de la o fabrică la alta, dar angajații pot să opteze să lucreze acolo unde există activitate în desfășurare. Potrivit legii, în perioadele în care nivelul producției este redus, angajatorul are dreptul de a trimite salariații în șomaj tehnic pe fondul unor aspecte economice, tehnologice, structurale sau similare. Compania respectă legile în vigoare, iar acestea le oferă angajaților dreptul la libera circulație pe piața muncii. Atunci când interesele de serviciu o impun, salariații pot fi delegați în alte localități decât cea de reședință. Potrivit legii, delegarea poate fi dispusă pe o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice, într-un interval de 12 luni. Salariații delegați primesc plata costurilor de călătorie și cazare, precum și indemnizația aferentă. Orice prelungire se realizează cu acordul angajatului –  dacă există posturi libere și ei își doresc acest lucru, își pot continua activitatea la unitatea de producție din țară sau din străinătate unde au fost delegați. Compania face eforturi pentru a găsi soluții optime în situația actuală. Apreciem implicarea și dedicarea angajaților români și vom continua dezvoltarea în regiune”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii