La ultima conferință de presă din 2020, șefa Inspectoratului Școlar Argeș, Liliana Murguleț, a spus că anul acesta în clasele de a VIII-a sunt cu 1300 mai puțini elevi decât în anul școlar precedent. Astfel, din toamnă vor fi mai puțini elevi în clasa a IX-a decât sunt acum și mai puține clase de a IX-a, iar cauza acestei schimbări este introducerea claselor pregătitoare, începând cu anul 2011-2012, când părinţii puteau să aleagă dacă își înscriu copiii la grădiniţă sau în clasa „zero”. Situația va reveni însă la normalitate în anul școlar 2022-2023.
Am contactat-o pe șefa IŞJ Argeș pentru lămuriri. „Numărul de copii de la clasa a VIII-a, acum, este mai mic față de cel de anul trecut și atunci acest număr, de 1300, care corespunde unui număr de clase, n-are cum să se regăsească în cifra de școlarizare. Noi avem o populație școlară pe care o vom înscrie într-un număr de clase.”
Am întrebat-o pe inspectorul-șef Liliana Murguleț dacă va dispărea vreo specializare din Argeș. „Nu va dispărea nimic de la niciun liceu. Nicio specializare de la niciun liceu nu va dispărea, pentru că proiectul planului de școlarizare a fost gândit de așa manieră încât să fie cât mai puțin afectați elevii și profesorii. Mai mult, pentru că au avut loc modificări la efectivele de la clasă, în sensul în care am scăzut numărul de elevi, de la 28 la 26 pentru profilul teoretic și la 24 pentru vocațional și profesional, vom mai putea să ne gândim la un număr de clase, undeva în jur de 15 clase. Respectând în continuare proporția de 60% învățământ profesional și tehnic și 40 % învățământ teoretic, avem în gândire, în analiză și evaluare, să facem întocmai. Astfel vom ține seama de ce spuneam mai devreme și de o analiză a populației școlare, analiza demografică.”
Liliana Murguleț mai spune și cum se va face cifra de școlarizare. „Vom așeza o cifră de școlarizare în conformitate cu populația școlară, cu analiza demografică la nivelul fiecărei regiuni, cu respectarea proporției de 60% învățământ profesional și tehnic și 40% învățământ teoretic și cu numărul de elevi la clasă.”
Care ar fi cauzele pentru această schimbare? „Acum au ajuns în clasa a VII-a elevii care au avut posibilitatea fie să intre în clase pregătitoare, fie să rămână la grădiniță. Dovadă că o parte dintre părinți nu și-au trimis copiii la clasa pregătitoare, i-au lăsat la grădiniță, la grupa mare.”
Citește și Nedreptate crasă făcută de Inspectoratul Şcolar la adresa unui mare dascăl
Citește și Sediul Inspectoratului Şcolar, renovat de firma administrată de soţul adjunctei Eugenia Jianu
0 Comentarii