Web Analytics

Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Piteşti, conferinţă de încheiere a proiectului de mobilitate ERASMUS+„Experienţă europeană în formarea elevilor din domeniul fabricarea produselor din lemn”

de | 15.11.2018 12:57 | Actualitate

Pe 9 noiembrie, la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Pitești a avut loc Conferința de încheiere a proiectului de mobilitate ERASMUS+, cu titlul „Experiență europeană în formarea elevilor din domeniul fabricarea produselor din lemn”, numărul de referință 2017-1-RO01-KA102-036291, coordonat de către prof. Elena Ionescu. Acțiunea a făcut parte din planul de diseminare a proiectului, fiind înscris, în același timp, în cadrul Săptămânii Europene a competențelor profesionale, ediția a III-a, o inițiativă prin care Comisia Europeană dorește să sporească atractivitatea educației și formării profesionale.
La eveniment au participat reprezentanți ai ISJ Argeș, ai Asociației Producătorilor de Mobilă din România, ai Consiliului Local Pitești, precum și ai agenților economici parteneri sociali ai liceului. Nu în ultimul rând, au fost prezenți reprezentanți ai unor unități de învățământ, școli gimnaziale și licee din Argeș.
Un moment emoționant a fost creat în deschidere, prin realizarea unei sesiuni skype cu partenerii proiectului de la Centrul de Învățare Permanentă IPODOMI din Salonic, Grecia. S-au aflat, astfel, în legătură directă managerul organizației, ing. Athanasios Sinanis, director Eleni Ioanna Sinanis, tutorele – ing. Ntaoula Konstantina și participanții la mobilitate, elevii Nițu Gabriel-Marius, Niculae Monica-Oana, Găucă Denisa-Floriana, Aldescu Ștefan-Răzvan, Guțu Radu-Valentin, Neagoe Teodor-Adrian, Bibicu Maria-Andreea, Albu Cătălina-Aurelia, Voinea Ramona-Georgiana, Feraru Cătălina-Gheorghița, Măndiță Liviu-Ștefan, Petrică Vasilica-Nicoleta, Popescu Bogdana-Elena, Drăghici Oana-Cătălina, Despa Constantina-Antonia.
Au fost aduse aprecieri grupului de participanți și profesorilor însoțitori pentru modul în care au tratat stagiul de instruire practică, fiind adresate mulțumiri echipei de proiect și conducerii liceului. De asemenea, coordonatorul proiectului, prof. ing. Elena Ionescu, care a fost sufletul și motorul acestei acțiuni, a adresat mulțumiri echipei de lucru de la IPODOMI pentru reușita stagiului de formare și diversitatea activităților culturale, care au marcat întregul grup.

Dezvoltare a competențelor profesionale pentru 15 elevi

Programul zilei a continuat cu prezentarea de către coordonatorul proiectului a modului de implementare de către Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” Pitești. Proiectul a vizat formarea profesională (VET), fiind finanțat prin programul Uniunii Europene, valoarea grantului fiind de 30.710 euro. Perioada de implementare a proiectului este 1.09.2017 – 30.11.2018, iar mobilitatea propriu-zisă la Salonic a avut loc în perioada 19-30 martie 2018.
Scopul acestui proiect a fost „dezvoltarea competențelor profesionale în context european pentru 15 elevi, domeniul fabricarea produselor din lemn, prin activități de formare într-un mediu organizat pe parcursul a 12 zile, care să le ofere posibilitatea integrării pe piața muncii”.
Grupul-țintă al proiectului a fost constituit din: 5 elevi de clasa a XI-a, nivel liceal, calificarea „Tehnician designer mobilă și amenajări interioare”; 7 elevi de clasa a X-a, nivel liceal, calificarea „Tehnician proiectant produse finite din lemn”; 3 elevi de clasa a X-a învățământ profesional, calificarea „Tâmplar universal”. Managementul proiectului a constat în: lansarea proiectului, selecția participanților, pregătirea pedagogică, lingvistică și culturală înainte de participarea la stagiul de instruire practică, parcurgerea programului de formare din timpul mobilității în Salonic, evaluarea rezultatelor învățării, închiderea proiectului.
Mobilitatea propriu-zisă a cuprins un program de formare prin repartizarea participanților la firme grecești (EUROCO, KPS GROUP, RYTMOS, INFOWOOD, BOZINIS, NICOLAIDIS MACHINES, OIKONOMIDIS BROS) și desfășurarea unor activități de instruire practică, în acord cu standardele de calificare.
Competențele dobândite în urma mobilității au influențat în mod pozitiv pregătirea profesională a participanților, comportamentul și atitudinea față de muncă, oferind șanse mai mari la inserția pe piața muncii, considerată o prioritate a învățământului profesional și tehnic, respectiv a Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” Pitești, beneficiarul proiectului.
Oferind o oportunitate pentru crearea unui schimb de experiențe la nivel european, mobilitatea elevilor a venit în întâmpinarea nevoilor participanților, și anume oferirea de experiențe de lucru în context european, îmbunătățirea nivelului de competențe profesionale, consolidarea cooperării în domeniul muncii prin promovarea lucrului în echipă, dezvoltarea competențelor lingvistice, a creativității și a comunicării. Programul a oferit ca un plus de valoare formarea deprinderilor de a valorifica lemnul de mici dimensiuni, deșeurile rezultate în urma proceselor de fabricație. Alături de dezvoltarea tehnico-profesională a elevilor, proiectul a oferit posibilitatea îmbunătățirii relațiilor interumane între participanții la mobilitate, precum și cu persoanele cu care au intrat în contact.
Activitățile de instruire practică au fost completate cu un program cultural, care a oferit prilejul vizitării unor obiective precum: Castelul Bizantin, Biserica „Sf. Dimitrie”, Mănăstirea „Sf. Sofia”, biserică bizantină, Centrul istoric „Arcul lui Galeriu”, Rotonda, statuia lui Alexandru cel Mare, Piața „Aristotelus”, „Turnul alb” -Muzeul Bizantin, simbolul Salonicului, mormintele regale de la Vergina.
În urma evaluării participanților la mobilitate, fiecărui elev i-a fost acordat Certificatul de Mobilitate Europass, care atestă rezultatele învățării cuprinse în acordul de învățare semnat anterior de către fiecare participant. Perioada de mobilitate a fost recunoscută și certificată de către cele două instituții partenere în proiect.
Proiectul de mobilitate reprezintă un mijloc pentru dezvoltarea instituțională și creșterea calității serviciilor de formare profesională oferite prin: creșterea prestigiului școlii, popularizarea experiențelor de bune practici dobândite în urma mobilității, atragerea de viitori elevi în clasele a IX-a, oferirea pe piața muncii de lucrători în lemn cu experiență în companii europene, de tineri cu atitudine responsabilă față de materia primă lemnoasă, prin reutilizarea și reciclarea deșeurilor din lemn.
Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” Pitești, beneficiarul proiectului ERASMUS+, își propune în continuare să ofere un acces sporit la oportunitățile de învățare, precum și să încurajeze mobilitățile pentru elevi și personalul didactic.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii