Discipolul și-a onorat Maestrul. Medicul veterinar, doctor în filosofie și autor de cărți cu excelente cronici în revistele de cultură, Leonid Dragomir, a lansat luni, 12 februarie, la Biblioteca „Dinicu Golescu”, volumul „Al. Th. Ionescu. Un om care te obliga să gândești”.
Reunite întru reverențioasă aducere aminte, textele care alcătuiesc volumul sunt lacrima de pe obrazul lui Leonid, strângerea lui de inimă, provocate de moartea profesorului de literatură din liceu, publicistul și criticul literar Al. Th. Ionescu. Se întâmpla în martie, 2009. Soția lui Leonid a găsit, în dimineața când au aflat vestea, o vrabie moartă în balcon. Au știut imediat că-i un semn, iar semnul și-a dezvelit repede înțelesul.
Volumul lansat la Bibliotecă îl recompune pe Al. Th. Ionescu nu din perspectiva episodului biografic, așa cum ne-am aștepta, ci sub forma dialogului inițiat de ucenicul Leonid – transă hipnotică literară – cu cele șase cărți ale Maestrului. Accentul cade pe existențialul artistic, pe vocația de pedagog a lui Al. Th. Ionescu și pe nevoia sau setea acestuia, cum o numește Leonid Dragomir, nevoie devenită a doua natură, de a reflecta în proximitatea vulnerabilă, dureroasă a Celuilalt. Al. Th. Ionescu a fost și a rămas, până în clipa din urmă, un locuitor al Cetății, indiferent de cât de mult i-a oferit sau de cât de subtil l-a respins Cetatea.
A fost prezent, la evocare, alături de Leonid Dragomir, criticul literar Nicolae Oprea, care a scuturat de umbre perioada fericită a revistei clujene „Echinox”. Și el, și Al. Th. Ionescu au făcut parte din primul colectiv redacțional al revistei. A fost de față, de asemenea, poetul Mircea Bârsilă, admirator al generozității camaradului său dispărut, generozitate exprimată atât ca dar de cunoaștere și de căldură umană, cât și material, dacă erai strâmtorat. Au ținut să și-l amintească pe Al. Th. Ionescu și poeții câmpulungeni Sorin Durdun – profesorul i-a schimbat destinul, determinându-l, poate fără voie, să renunțe la meseria de doctor veterinar pentru carte și televiziune – și Liviu Mățăoanu, pe care același profesor Al. Th. Ionescu l-a așezat, cu blândețe, printre poeții lumii, la prima ediție a Festivalului Internațional de la Curtea de Argeș.
0 Comentarii