Web Analytics
scris duminică, 16.06.2024

Legea care reglementează plata cu cardul intră în vigoare pe 16 iunie

Duminică, 16 iunie, Legea 406/2023 privind reglementarea cardurilor bancare și plata cu cardul la comercianți va intra în vigoare, aducând cu ea noi prevederi și pentru metodele de plată din magazine.

Legea care reglementează plata cu cardul intră în vigoare pe 16 iunie

„În scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, propunem ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”, a scris legiuitorul în expunerea de motive. Odată cu intrarea în vigoare a noului act normativ, comercianții vor fi obligați să accepte plata cu cardul. Ei vor fi obligați să implementeze cel puțin un instrument dedicat plății fără numerar.

Toți comercianții din România sunt obligați să accepte plata cu cardul

„Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului (…) au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar”, prevede noua lege. Concret, aceasta prevedere se referă atât de companii, cât și la persoanele fizice autorizate sau de întreprinderile individuale ori familiale. Un alt detaliu pe care românii trebuie să îl știe înainte de a merge la cumpărături este faptul că va fi posibil pentru comercianți să ofere serviciul de avans în numerar la terminalele de plată, însă acest avans va fi evidențiat pe bonul fiscal și nu poate trece de valoarea de 500 de lei.

Citește și: Topoloveni Summer Tour. 1000 de cicliști au traversat ținutul magiunului

În plus, comercianții pot oferi serviciul de avans în numerar la terminalele de plată în baza contractelor încheiate cu instituţiile acceptante. Comercianții trebuie să afișeze la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum şi informaţii privind costurile serviciului.

Conform noii legi, avansurile în numerar sunt considerate echivalente cu retragerile de numerar de la bancomate, iar taxele asociate acestor tranzacții sunt stabilite conform acordurilor contractuale încheiate între părți. Cu toate acestea, comercianţii pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depăşi 1% din valoarea avansului acordat.

O altă prevedere importantă adusă de lege este faptul că începând cu 16 iunie, va fi posibil ca românii să poată primii pensiile și salariile, cât și alte indemnizații, atât cash, cât și pe card.

Citește și: Dacia anunță dotarea versiunilor Duster 4×4 cu un pachet Adventure în valoare de 5.000 de euro

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită