Web Analytics

Lecţia de istorie. Radu cel Frumos

de | 21.06.2018 10:30 | Opinii

01 cornel carpAcum, că s-au stins ecourile senzaționalei victorii la Rolland Garos a Simonei Halep, cât și ale mitingului P.S.D. din Piața Victoriei, capul de afiș pentru perioada următoare îl va ține, probabil, organizarea referendumului cu privire la modificarea Constituției. Problema interzicerii căsătoriilor între homosexuali, căci aceasta este miza, a dat deja naștere la confruntări destul de tensionate între cele două tabere: cea așa-zis tradițională și cea pro-occidentală, care insistă să ne înscriem pe orbita marilor civilizații din vest care au rezolvat de mult această spinoasă problemă. Nici istoria noastră nu este scutită de această problemă atât de sensibilă.
Cel mai cunoscut caz de homosexualitate, atestat chiar de izvoare istorice credibile, îl reprezintă domnitorul Radu cel Frumos. Fiu al lui Vlad Dracul și frate vitreg cu Vlad Țepeș, Radu cel Frumos a fost impus pe tronul Țării Românești de către turci ca replică la insubordonarea rebelului Vlad Țepeș. A avut o domnie zbuciumată, între anii 1462-1475, cu câteva întreruperi. Dacă la alți voievozi există doar prezumția privind faptul că ar fi fost homosexuali, la Radu cel Frumos lucrurile stau altfel. Sătul de infidelitățile (politice) ale voievozilor români, marele sultan Mehmet al II-lea, cuceritorul Constantinopolului în 1453, le cerea acestora un fiu sau mai mulți ostatici la Istanbul ca zălog al bunei-credințe. Acest statut l-au avut și cei doi fii ai lui Vlad Dracul, Vlad Țepeș și Radu cel Frumos.
Despre povestea de dragoste dintre marele sultan și năbădăiosul fiu al voievodului român ne dă date cunoscutul istoric grec Laonic Chalcocondyl. Acesta relatează cum, îndrăgostit peste măsură de junele valah, sultanul ar fi trecut de la avansuri la fapte, fapt ce l-a determinat pe Radu să se apere, aplicându-i o lovitură de pumnal sultanului în coapsă. Interesant este faptul că răzbunătorul sultan nu a reacționat și povestea de dragoste a continuat. A continuat și de partea lui Radu, dacă ținem cont de faptul că va accepta să renunțe la a fi creștin și să treacă la islam. Pus pe tron în 1462, Radu se căsătorește și încearcă să refacă imaginea. A avut chiar o fată, Voichița, vestită prin frumusețea ei, în fața căreia chiar și Ştefan cel Mare a cedat, luând-o ostatică și căsătorindu-se cu ea. Poporul însă nu i-a iertat efeminarea, supranumindu-l „cel Frumos”.
Prof.dr. Cornel Carp

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii