Întâmplarea s-a petrecut în luna iulie 1974. Era perioada în care Nicu Ceaușescu era, după cum se spune, ”pe cai mari”. Profitând de poziția pe care o avea și de lipsa de reacție a părinților, în special a mamei, Elena Ceaușescu, fiind mezinul familiei și, după cum se obișnuiește, cel mai îndrăgit, Nicu Ceaușescu își făcea de cap. Derapajele sale aproape că nu mai surprindeau pe nimeni, ba chiar Nicușor era privit ca un băiat de gașcă, ”de-al nostru”, căci prin atitudinea sa sfida de cele mai multe ori ordinea strictă pe care o impunea regimul Ceaușescu. Chiar se pare că Nicu era într-un anume fel ”băiat de gașcă”, aceasta însă doar până se îmbăta. Atunci era greu de controlat, chiar și de cei mai experimentați agenți de pază.
O astfel de întâmplare a avut loc și în orașul de pe malurile Tamisei, unde Nicu se credea tot la el acasă. Aflat într-unul din cele mai selecte cluburi din Londra, după ce cunoscuse adevărata savoare a whisky-urilor, prințișorul a început să se ia de animatoare. Pe prima s-a apucat să o pipăie în zonele intime, foarte accesibile în patrie… Cu a doua, însă, a întrecut măsura, mușcând-o de gât. Patroana, discretă, pentru a evita un scandal diplomatic, i-a înmânat nota de plată și l-a poftit afară. Unul din securiștii care îl însoțeau i-a atras atenția să fie mai ponderată, pentru că ”e băiatul președintelui nostru”… ”Îl bag în mă-sa!”, a fost replica în cea mai neaoșă limbă românească înainte de a chema bodyguarzii.
Citește și Lecţia de istorie. O tentativă de falsificare a istoriei
Reacția ei, deosebit de dură și de curajoasă, se datorează nu numai caracterului, dar și faptului că era… româncă! Helen O’Brien, proprietara clubului respectiv, s-a născut la București, la 14 decembrie 1925. Era fiica unui cunoscut proprietar de imobile din capitală, în timp ce mama ei era o ducesă rusoaică de origine germană, refugiată în România după revoluția bolșevică. Mai era nevoie de o condiție ca să se nască legenda: frumusețea, capitol la care, după cum s-a văzut, nu numai că a stat foarte bine, ba chiar a depășit toate așteptările. De copilă beneficiază de o educație aleasă, învață câteva limbi străine, pentru fiecare având câte o guvernantă. Face cursuri de călărie cu prizonierii cazaci, în timp ce tainele pilotajului le învață de la un aviator neamț. Se maturizează de tânără prin cluburile de noapte din București și învață ceea ce multe fete ignoră până când e prea târziu: faptul că frumusețea nu trebuie ținută sub obroc. Se căsătorește devreme, la 21 de ani, cu un ofițer de aviație englez, Kenneth Archer. Din nefericire, acesta este ucis după un an de căsătorie, în împrejurări care nu au fost elucidate.
Nu numai frumoasă, dar și inteligentă, Elena nu-i așteaptă pe americani, ci pleacă la Londra imediat ce i se oferă ocazia. Acolo lucrează mai întâi ca vânzătoare de țigări, apoi se angajează ca animatoare și dansatoare într-un local. Urcă cu ușurință treptele afirmării, ajungând hostess într-un club de noapte în cartierul londonez Soho. Proprietarul acestuia, Jimmy O’Brien, se îndrăgostește nebunește de Elena, care în scurt timp devine Helen O’Brien. După cinci ani, în 1953, cei doi vor deschide celebrul club Eve’s, de unde a fost dat afară Nicu. Eve’s era localul preferat al oficialităților engleze, al vedetelor de cinema, dar și al spionilor de tot felul, din rândul cărora trona, ca o adevărată regină a MI6, Helen O’Brien.
Cotidianul Daily Mail a publicat la un moment dat o listă cu membrii clubului: 9 maharajahi, 2 sultani, 12 ambasadori, 30 de atașați de ambasadă, 70 de englezi cu titluri nobiliare și mulți, mulți demnitari de rang înalt. Dacă ar fi fost băiat deștept, Nicu ar fi plătit și el o guinee de aur, cât era taxa pentru a deveni membru al clubului, și poate altfel s-ar fi rezolvat incidentul în urma căruia a plecat cu coada între picioare.
Prof. dr. Cornel Carp
Citește și Lecţia de istorie. O sută de ani de la cucerirea Budapestei de către armata română
0 Comentarii