Web Analytics

Lecţia de istorie. Fragmente de jurnal duhovnicesc

de | 23.04.2020 13:16 | Opinii

HRISTOS A ÎNVIAT!
„Cred că nu există nimic mai frumos, mai adânc, mai îmbietor, mai rezonabil, mai bărbătesc şi mai perfect decât Hristos, ba mai mult decât atât, dacă cineva mi-ar dovedi că Hristos este în afara adevărului şi că de fapt adevărul este în afara lui Hristos, mai bine aş rămâne atunci cu Hristos decât cu adevărul.”
DOSTOIEVSKI
„O babă murdară pe picioare, care stă în faţa icoanei Maicii Domnului în biserică, faţă de un laureat al Premiului Nobel ateu, baba e om, iar laureatul Premiului Nobel e dihor. Eu, când discut cu un ateu, e ca şi cum aş discuta cu uşa. Între un credincios şi un necredincios nu există nicio legătură. Credinciosul creştin e viu. Ateii şi materialiştii se deosebesc de animale prin faptul că nu au coadă. Ateii s-au născut, dar s-au născut degeaba.”
PETRE ŢUŢEA
„Pare că există două teorii, cu totul potrivnice, despre originea speciei umane. Unii susţin că omul coboară din maimuţă, alţii că a fost creat de Dumnezeu. Se ceartă grozav. Eu unul cred că se înşeală şi unii, şi alţii. Teoria mea este următoarea: cei care cred că omul coboară din maimuţă coboară cu adevărat din maimuţă şi alcătuiesc o rasă aparte, în afara rasei oamenilor creaţi de Dumnezeu şi care cred şi ştiu că au fost creaţi de Dumnezeu.”
LEV ŞESTOV
„Se înşeală amarnic toţi cei care cred – şi nu-s totdeauna nerozi – că-L pot duce pe Dumnezeu, că-L pot şmecheri. Nicidecum. Dă sau bate cu nespus de migălit rafinament. De unde rezultă că Dumnezeu nu e numai bun, drept, atotputernic etc., e şi deştept.”
N. STEINHARDT
„Dacă cred şi Dumnezeu nu există, nu pierd nimic. Dacă nu cred şi El există, sunt pierdut.”
VOLTAIRE
„Deosebirea dintre cele două biserici creştine: catolicismul universalizează ceea ce este local, pe când ortodoxia localizează ceea ce este universal.”
NICHIFOR CRAINIC
„Orice om este întotdeauna infinit mai mult decât ceea ce ar fi dacă ar fi numai ce este.”
HEIDEGGER
„Nimic nu este acoperit care să nu se descopere şi nimic ascuns care să nu se cunoască. De aceea, câte aţi spus la întuneric se vor auzi la lumină şi ceea ce aţi vorbit la ureche, în odăi, se va vesti de pe acoperişuri.”
LUCA 12, 2-3
„Ceea ce vrea să lămurească Platon, pornind de la omul singuratic şi de la stat, a devenit tot mai mult blestemul întregii civilizaţii umane, ameninţând-o cu prăbuşirea: toată destoinicia bogată şi evoluţia sistemului nervos central este pusă în slujba centrelor nervoase periferice, astfel că partea inferioară a naturii omeneşti abuzează de toate darurile intelectului iscoditor, ale memoriei şi ale fanteziei. Tehnica, arta, ştiinţa devin tot mai mult simple unelte ale poftelor: spiritul e sluga animalului în loc să fie invers.”
FR. W. FOERSTER
„Cel mai teribil paradox al libertăţii creştine este că a fi ales de Dumnezeu înseamnă a fi părăsit de el.”
SIMONE WEIL
„Oamenii care nu se dăruiesc lui Dumnezeu au parte – înfricoşătoare ironie – de bucuria că Dumnezeu nu-i chinuieşte toată viaţa aceasta. Nu, doar pentru cei pe care-i iubeşte şi care i se dăruiesc poate fi El numit, omeneşte vorbind, duşmanul lor de moarte, dar din dragoste.”
KIERKEGAARD
„Ceea ce se numeşte astăzi religie creştină exista la cei vechi şi nu a încetat vreodată să existe de la obârşiile neamului omenesc până în clipa când Cristos însuşi, venind, adevărata religie ce exista înaintea venirii Sale a început să fie numită creştină.”
SF. AUGUSTIN
„Dacă numai pentru viaţa asta ne-am pus nădejdea în Hristos, atunci suntem mai de plâns decât toţi oamenii.”
SF. APOSTOL PAVEL

Prof. dr. Cornel Carp

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii