Web Analytics

Lecția de drept. Rectificarea actelor de stare civilă

de | 29.07.2021 12:55 | Actualitate, Opinii

Rectificarea unor rubrici din actele de stare civilă (adică din înscrisurile autentice prin care se dovedește nașterea, căsătoria sau decesul unei personae) presupune îndreptarea unor erori materiale comise cu ocazia înregistrărilor şi se face din oficiu sau la cererea persoanei interesate, în temeiul dispoziţiei primarului, cu avizul prealabil al serviciului public comunitar judeţean de evidenţă a persoanelor.
Erorile materiale care se cer a fi rectificate pot consta, spre exemplu, în existenţa unor neconcordanţe între conţinuturile registrelor de stare civilă sau în înregistrarea la rubrica „numele tatălui” din actul de naştere a altui nume decât cel real.

Printre cauzele care necesită soluționare prin rectificarea actului de stare civilă amintim ipoteze în care există inexactități cu privire fie la poziția juridică a persoanei în raport de regulile de filiație, fie la greșeli de ordin material săvârșite cu ocazia înscrierii sau transcrierii actelor de stare civilă.
Cu precădere, asupra inexactităților referitoare la poziția juridică a persoanei în raport de regulile de filiație, acestea sunt considerate cele mai grave erori, întrucât sunt efectul necunoașterii prevederilor legale de către ofițerul de stare civilă ori ale declarațiilor incomplete.
Cererea de rectificare se depune de persoana interesată sau de reprezentantul ei legal la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, la primăria unităţii administrativ-teritoriale care are în păstrare actul de stare civilă, la S.P.C.L.E.P. ori la primăria unităţii administrativ-teritoriale de la domiciliul solicitantului, care va înainta cererea cu documentele anexate serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau primăriei unităţii administrativ-teritoriale care are în păstrare actul de stare civilă.
Cererea se soluţionează în termen de 30 de zile, prin emiterea dispoziţiei de către primarul unităţii administrativ-teritoriale și comunicarea ei către solicitant.

Actele de stare civilă întocmite ca urmare a transcrierii/înscrierii în registrele de stare civilă române a certificatelor sau extraselor de stare civilă încheiate în străinătate se rectifică numai în următoarele situaţii:
a) când eroarea se datorează autorităţilor locale străine care au înregistrat iniţial actul şi persoana interesată prezintă documentul eliberat de autorităţile străine;
b) când eroarea se datorează ofiţerului de stare civilă care a înscris/a transcris actul;
c) când eroarea se datorează traducerii prezentate.

Spre deosebire de rectificare, anularea, completarea sau modificarea actelor de stare civilă și a mențiunilor înscrise pe acestea se pot face numai în temeiul unei hotărâri judecătorești definitive pronunțată de judecătoria competentă, pe baza verificărilor efectuate de serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor și a concluziilor procurorului.
Dispoziția prin care se respinge cererea de rectificare a actelor de stare civilă emisă de primarul unităţii administrativ-teritoriale poate fi contestată la tribunalul în a cărei rază teritorială își are sediul autoritatea emitentă, în condițiile legii contenciosului administrativ.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept

Citește și Lecţia de drept. Răspunderea patrimonială a angajatorului

 

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole