Web Analytics

Lecția de drept. Ordonanța președințială în materia raporturilor de familie

de | 21.09.2022 13:02 | Actualitate, Home, Opinii

După introducerea acțiunii de divorț, la cererea părții interesate, instanța de judecată poate lua, pe tot timpul procesului, prin ordonanță președințială, măsuri provizorii cu privire la custodia copiilor minori, la locuința acestora, la programul de vizitare, la obligația de întreținere, la alocație și la folosirea locuinței.
Până se pronunță hotărârea judecătorească prin care se desface căsătoria și se stabileste domiciliul copiilor la unul dintre părinți sau la o terța persoană, sunt deseori necesare măsuri provizorii, de exemplu, încredințarea copiilor unui părinte și respectiv obligarea celuilat părinte, care a părăsit domiciliul conjugal, la plata unei pensii de întreținere pentru copii și eventual și pentru celălalt soț, dacă se găsește în nevoie și este incapabil de muncă.

În schimb, în cazul când, în executarea hotărârii de divorț care atribuise locuința unuia dintre soți, celălalt soț fusese evacuat, acesta din urmă nu poate fi reintegrat în locuință pe calea ordonanței președințiale.
Măsurile provizorii în ceea ce privește folosirea locuinței familiei se pot lua indiferent dacă este vorba despre o locuință închiriată sau de una proprietate a unuia sau a ambilor soți aflați în proces de divorț.
Pe calea ordonanței președințiale, instanța poate da dispoziții cu privire la folosința bunurilor comune ale soților sau ca soțul ce a fost izgonit din domiciliul conjugal să-și ridice bunurile sale personale, ori ca cel care a părăsit voluntar domiciliul conjugal, ridicând bunuri personale ale celuilalt soț, să le restituie.

Citește și Lecţia de drept. Soluţionarea litigiilor pe calea arbitrajului

Deși această acțiune are caracterele unei hotărâri judecătorești, totuși ea nu poate avea putere de lucru judecat față de procesul de fond în curs de judecată sau pentru cele promovate ulterior între părți.
Reclamantul trebuie să dovedească faptul că sunt îndeplinite condițiile de admisibilitate ale acestei instituții procedurale, și anume: urgența, caracterul provizoriu și neprejudecarea (nerezolvarea) fondului cauzei deduse judecății.

Măsurile menționate, dacă sunt luate de instanță, au un caracter vremelnic, provizoriu, ele durând până la soluționarea procesului de divorț și putând fi modificate sau chiar înlăturate (dacă a dispărut rațiunea lor) tot prin ordonanță președințială, până la pronunțarea hotărârii de desfacere a căsătoriei.
În caz de urgență deosebită, ordonanța poate fi dată în aceeași zi când se și depune, fără citarea părților, instanța pronunțându-se asupra măsurii solicitate pe baza cererii și a actelor atașate acesteia, fără concluziile părților.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept

Citește și Lecţia de drept. Răspunderea patrimonială a angajatorului

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole