Lecția de drept. Obligația purtării măștii de protecție la locul de muncă

de | 25.06.2020 13:09 | Opinii

Instituirea stării de alerta începând cu 15 mai 2020 pe teritoriul țării a stabilit, printre altele, obligația purtării măștii de protecție de către salariați la locul de muncă, în spațiile de birouri, fie că sunt în regim open-space sau nu.
Excepții de la purtarea obligatorie a măștii la locul de muncă sunt acelea când salariatul este singur în birou, când suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, când desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc., situația prezentatorilor TV, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane, vorbitorilor în public, în spații interioare, cu condiția respectării distanței de 3 metri între aceștia și alte persoane, doar în cazul în care nu se află mai mult de 16 persoane în incintă).
Angajatorii trebuie să modifice Regulamentul intern al companiei cu aceste norme obligatorii, ca parte integrantă din acesta, și să stabilească sancțiuni pentru nerespectarea fără fundament și cu rea intenție a acestor dispoziții legale.
În același timp, au și obligația să contacteze medicul de Medicina muncii, care va face evaluarea de risc şi va stabili condiţiile purtării măştii pentru salariați în funcție de problemele medicale ale fiecăruia, de organizarea spațiului de lucru, dar și de natura activității desfășurate.
Nerespectarea unei obligații legale de către salariat, cum este și aceea de a purta masca de protecție, care poate provoca o pagubă angajatorului său sau pune în pericol sănătatea proprie sau a colegilor nu poate rămâne nesancționată.
Pentru salariatul care refuză fără motiv întemeiat să poarte masca de protecție, se poate declanșa cercetarea disciplinară, urmare a căreia se pot aplica diverse sancțiuni disciplinare, începând cu avertismentul scris, sancțiunea cea mai ușoară, la prima abatere, și culminând cu măsura extremă a concedierii disciplinare, în cazul unor abateri repetate de la normele de disciplină a muncii.
Angajatorul este obligat să asigure securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă iar, încălcarea acesteia (deci inclusiv dacă nu ia măsuri ca toți salariații să poarte măști de protecție la locul de muncă) este sancționată de inspectorii de la Inspecția Muncii cu amenzi contravenționale care pot ajunge și la 10.000 de lei pentru o singură faptă.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii