Lecția de drept. Cum se șterg datele din biroul de credit?

de | 14.04.2022 12:03 | Actualitate, Home, Opinii

Datele persoanelor solicitante de credit, a celor împrumutate, a codebitorilor sau garanților, cu referire la colectarea, stocarea, dezvăluirea informațiilor necesare și relevante pentru determinarea gradului de îndatorare și evaluarea bonității la momentul solicitării/acordării creditului ori pe parcursul derulării contractului de credit sunt prelucrate în Sistemul Biroului de Credit.

Instituțiile de credit, instituțiile financiare nebancare, societățile de asigurări și cele de recuperare creanțe au obligația de a transmite date corecte și exacte către Biroul de Credit în conformitate cu declarațiile primite de la persoanele fizice și cu înregistrările proprii rezultate din derularea contractelor de credit; Biroul de Credit nu este responsabil pentru corectitudinea și acuratețea informațiilor înregistrate în Raportul de Credit.
Fiecare înregistrare se păstrează în baza de date a Biroului de Credit pentru 4 ani, inclusiv cea referitoare la restanța achitată, iar exercitarea dreptului la ștergere se va adresa bancii/IFN-ului care a înregistrat datele contestate (creditorul în cauză) și poate avea ca obiect date referitoare la angajator, date referitoare la relația cu alte conturi sau datele de credit (la nivel de cont).

Citește și Lecția de drept. Perimarea executării silite pornită de creditorii bancari

Datele înregistrate la Biroul de Credit se pot șterge automat atunci când expiră perioada de stocare a datelor, la cererea celui care a acordat împrumutul după solicitarea întemeiată a persoanei vizate atunci când datele au fost prelucrate cu nerespectarea prevederilor legale sau când Biroul de Credit și/sau cei care au acordat împrumutul sunt obligați prin lege.
Modalitatea de exercitare a dreptului la ștergere poate fi identificată corect doar după ce persoanele interesate adresează o cerere Biroului de Credite prin oricare mijloc prevazut de lege și li se va furniza în maxim o lună de zile toate informațiile necesare.

O altă cale de a afla ce date sunt înregistrate la Biroul de Credit este de a solicita aceste informații băncii/IFN-ului, personal sau pe cale electronică, prin depunerea unei cereri semnate și datate, însoțită de o copie după actul de identitate.
Dacă alegeți să interoghați creditorul Biroul de Credit pentru dumneavoastră, trebuie să știți că veti plăti un comision, în general modic, în funcție de instituția de credit la care apelați.
Ar trebui să vă gândiți bine înainte de a decide să apelați la societăți care furnizează “servicii de ștergere date din Biroul de Credit” întrucât acestea percep costuri considerabile pentru efectuarea unor demersuri fără succes garantat și fără returnarea taxei, pe care le poate înteprinde orice persoană interesată în mod gratuit.
Cei care parcurg toți pașii descriși, dar fără succes, adică nu obțin ștergerea din Biroul de Credit și consideră că prelucrarea datelor încalcă legea în vigoare, au posibilitatea să formuleze o plângere la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept

Citește și Lecția de drept. Unde și cum sesizam nelegalitatea efectuării triajului eidemiologic de operatorii economici /profesioniști

Acest articol este despre: avocat cristina letu,lectia de drept

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Să nu-l uităm pe fostul campion alb-violet Marcel Pigulea!
Să nu-l uităm pe fostul campion alb-violet Marcel Pigulea!

S-a născut la 24 mai 1943, în comuna Albuleşti, în judeţul Mehedinţi. A început fotbalul la Progresul Strehaia (1955), fiind foarte repede promovat (încă junior) în echipa mare. În anul 1961 a devenit student la IEFS şi s-a transferat la divizionara “B” Dunărea...

Medalii obținute de CS Mioveni la Campionatele Naționale de Judo
Medalii obținute de CS Mioveni la Campionatele Naționale de Judo

Șase medalii au obținut în week-end, judocanii de la CS Mioveni, la Finala Campionatelor Naționale Under 13 și Under 15. Concursul s-a desfășurat la Sibiu. CS Mioveni a fost prezent cu o delegație formată din 19 sportivi, toți antrenați de Verginel Popescu și Lavinia...

Ultimul meci pe teren propriu pentru echipa de baschet a Piteștiului
Ultimul meci pe teren propriu pentru echipa de baschet a Piteștiului

După un nou sezon reușit, echipa de baschet a Piteștiului își ia rămas bun de la suporteri. Joi, de la ora 17:30, formația alb-violetă va juca Meciul 2 al Finalei mici contând pentru Liga Națională. Adversară este CSM Oradea, vicecampioana en-titre. Scorul la general...

Argeș. Două persoane s-au electrocutat în curtea unui biserici
Argeș. Două persoane s-au electrocutat în curtea unui biserici

Două persoane s-au electrocutat, marţi, după ce au atins cu o scară o linie de înaltă tensiune ce trecea prin curtea unei biserici din comuna Merișani. Potrivit informațiilor, un bărbat de 43 de ani a atins cu scara linia de înaltă tensiune şi s-a electrocutat, iar o...


Loading RSS Feed