Web Analytics
scris miercuri, 01.11.2023

Lecția de drept. Contractul electronic de vânzare-cumpărare auto

Potrivit unei recente apariții legislative, începând cu 3 seprembrie 2021, contractul de vânzare-cumpărare a unui mijloc de transport poate fi încheiat și în formă electronică, nu numai în format fizic, tipărit, atât între persoane cu domiciliul fiscal în România, cât și între o persoană care stă pe teritoriul tarii și una care are domiciliul stabilit în străinătate, cu condiția aplicării pe document a semnăturii electronice.
Contractul încheiat astfel se comunică online autorităților pentru a se opera radierea, înregistrarea sau înmatricularea mijlocului de transport atât de către persoana care vinde, cât și de cea care cumpăra sau de persoana împuternicită, după caz.
După acești pași, agenția fiscală de care aparține cel care vinde mijlocul de transport va trebui să-i transmită acestuia sau persoanei împuternicite un exemplar completat al contractului de vânzare-cumpărare auto încheiat în formă electronică și semnat în aceeași modalitate, reguli aplicabile și-n cazul celui care cumpără.
În situația în care organul fiscal local nu deține semnătură electronică, documentul completat se transmite sub formă scanată, în fișier format pdf, cu mențiunea letrică «Conform cu originalul».

Lecția de drept. Contractul electronic de vânzare-cumpărare auto

Persoana care dobândește/înstrăinează mijlocul de transport sau persoana împuternicită, după caz, transmite electronic un exemplar completat după cum am arătat anterior, organului competent privind înmatricularea/înregistrarea/radierea mijloacelor de transport.
Orice alte documente necesare și obligatorii, cu excepția actului de înstrăinare-dobândire a mijloacelor de transport întocmit în formă electronică și semnat cu semnătură electronică, se pot depune pe suport de hârtie sau electronic conform procedurilor stabilite de organul competent.

În esență, contractul electronic de vânzare-cumpărare auto se va folosi astfel: un exemplar semnat electronic de ambele părți rămâne la persoana care înstrăinează vehiculul; un exemplar semnat electronic de ambele părți rămâne la persoana care dobândește vehiculul; un exemplar rămâne în arhiva organelor fiscale locale implicate; un exemplar se depune la organul competent privind înmatricularea/ înregistrarea/ radierea mijloacelor de transport.
În cazul unei hotărâri judecătorești care consfințește faptul că o persoană a pierdut dreptul de proprietate asupra mijlocului de transport, aceasta se poate depune la organul fiscal local în formă electronică sub formă scanată, în fișier format pdf, cu mențiunea letrică ”Conform cu originalul” și semnată electronic de către contribuabil.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept

Citește și Lecția de drept. Ordonanța președințială în materia raporturilor de familie

Citește și Lecția de drept. Răspund moștenitorii pentru datoriile defunctului?

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită