Reglementările în acest domeniu sunt deosebit de complexe și situațiile pot fi dintre cele mai variate.
Din acest motiv, din punct de vedere fiscal, sunt trate diferențiat, în funcție de persoanele care cumpară astfel de bunuri și de regimul care s-a aplicat în alt stat membru.
Cazul uzual este acela în care mijlocul de transport care nu este nou a fost vândut de o persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA în celălalt stat membru și care nu a aplicat regim second-hand.
Regimul aplicabil în România depinde de persoana care face achiziția intracomunitară:
Dacă AIC este realizată de o persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA în România, aceasta va comunica codul sau de TVA furnizorului, care va scuti de TVA livrarea intracomunitară.
Furnizorul va emite o factura fără TVA, în care va menționa că s-a aplicat scutirea de TVA pentru livrarea intracomunitară, iar în România cumpărătorul va avea obligația de plată a TVA pentru AIC de mijloace de transport, dar modul concret de plată a TVA nu diferă la persoanele înregistrate normal în scopuri de TVA; atunci când ahiziționează mijloace de transport care nu sunt noi vor aplica taxare inversă, înscriind TVA în rândurile 14 și 14 din decontul de TVA și vor declara în declarația recapitulativă aceste AIC.
Totuși, este important de reținut că la revânzarea acestor bunuri cumpărătorul din România nu va putea aplica regimul special pentru bunuri second-hand prevăzut în Codul fiscal.
Dacă AIC este realizată de o persoană fizică, în România nu există obligații privind TVA, fiindcă bunul este impozitat în celălalt stat membru.
Citește și Lecția de drept. Dezmoștenirea descendenților (copiilor)
Sunt situațiile în care persoană fizică va primi o factură în care este înscris TVA din alt stat membru de către furnizor.
Nu se trateaza regimul vânzarilor la distanță efectuate de furnizori din alte state membre, deoarece nu incumbă obligații pentru cumpărătorul persoană fizică din România.
Dacă AIC este realizată de persoane impozabile sau persoane juridice neimpozabile, care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, în mod normal acestea vor efectua o AIC impozabilă în România numai dacă depășesc plafonul de 10.000 euro.
Dacă persoana respectivă nu este înregistrată pentru alte AIC și nici nu depășește plafonul de 10.000 euro cu respectiva cumpărare, atunci, în mod normal, cumpărătorul din România va primi o factură cu TVA din alt stat membru, fără să aibă nicio obligație privind TVA în România.
În situația în care, de la prima achiziție, valoarea bunului cumpărat depășește acest plafon sau plafonul a fost depășit și datorită altor achiziții intracomunitare efectuate anterior, aceste persoane vor trebui să solicite înregistrarea pentru AIC înainte de efectuarea AIC prin care se depășește plafonul, codul va fi comunicat vânzătorului, care va scuti livrarea, și în România cumpărătorul va plăti TVA pe bază de decont special.
De asemenea, dacă persoana respectivă, în momentul achiziției mijlocului de transport, este deja înregistrată pentru AIC, achiziția mijlocului de transport este impozabilă în România și plata se face pe bază de decont special.
Avocat Maria Cristina Leţu, doctor în Drept
Citește și Lecția de drept. Prelucrarea datelor cu caracter personal de către asociațiile de proprietari
0 Comentarii