Web Analytics
scris miercuri, 26.10.2016

Lect. univ. dr. Cornel Popescu: „Cunoscându-ne istoria, putem preveni anumite lucruri pentru că putem evita greşelile din trecut”

# Campania Jurnalului de Argeş pentru  promovarea dreptului la educaţie

Lect. univ. dr. Cornel Popescu:  „Cunoscându-ne istoria, putem preveni anumite lucruri pentru  că putem evita greşelile din trecut”

Planul-cadru pentru învăţământul din România propus de către Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei prevede excluderea studiului limbii latine şi diminuarea numărului de ore de Istorie și Limba şi literatura română la nivel gimnazial. Intenţia manifestată la începutul acestui an a stârnit reacţii vehemente în rândul părinţilor, profesorilor şi academicienilor. Instituţia Avocatul Poporului Piteşti a luat atitudine în faţa acestei propuneri, pe care o consideră o agresare a conştiinţei de sine a acestui popor şi a anunțat demararea unei campanii de promovare a dreptului la educație și cultură în rândul copiilor. Săptămânalul Jurnalul de Argeș susține această campanie cu opiniile unor profesori, istorici, jurnaliști și oameni de cultură indignați de intenția Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei.

„Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții”

Lect. univ. dr. Cornel Popescu explică de ce inițiativa e una greșită. „Sunt pentru menținerea numărului de ore de Istorie, mai ales pentru clasa a VIII-a și pentru clasa a XII-a, unde se studiază Istoria românilor. Așa cum spunea Nicolae Iorga, «un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții». Chiar dacă România este membră a Uniunii Europene, chiar dacă suntem proeuropeni, chiar dacă suntem pentru deviza UE «unitate în diversitate», este necesar să păstrăm și să transmitem mai departe identitatea națională. Suntem europeni, suntem români, este necesar  să cunoaștem trecutul acestor plaiuri, trecutul acestui popor român, să ne cunoaștem tradiția și cultura, elemente care ne definesc și ne caracterizează în marea familie europeană”, explică lect. univ. dr. Cornel Popescu.

„Istoria ne arată și relațiile între cauză și efect” 

Istoricul explică de ce aceastei discipline, în special, trebuie să i se acorde o atenție aparte.
„Istoria este o știință prin prisma obiectivității. Strămoșii noștri o numeau «profesoara vieții»  și «lumina adevărului». Așa cum o familie trebuie să-și cunoască toți membri, și un popor trebuie să facă același lucru. Pentru că istoria nu e doar o înșiruire de date. Ea arată și relațiile între cauză și efect  și explică anumite evenimente și procese istorice. Cunoscându-ne istoria, putem preveni anumite lucruri, pentru că putem evita greșelile din trecut”, explică istoricul.
Isabela Moiceanu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită