Web Analytics
scris miercuri, 20.05.2015

„Lângă restaurantul Magic din Piteşti s-a tăiat pădurea fără documente legale şi a fost totul bine şi linişte după aceea!”

# Alarmă de gradul zero! Directorul Oficiului de Cadastru, Dănuţ Pintea (foto), identifică şi alte defrişări ilegale în Pădurea Trivale # Rugăm toate persoanele care au idee la cine s-ar putea referi șeful de la Cadastru, în acuzele sale, să ne caute la redacție sau să ne contacteze pe mail

„Lângă restaurantul Magic din Piteşti  s-a tăiat pădurea fără documente legale şi a fost totul bine şi linişte după aceea!”

Vă relatam în numărul anterior că un al treilea lot de şase acorduri pentru defrişarea pădurii Trivale în scopul construcţiei unor locuinţe, date în anul 2007, de Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş, l-a avut printre beneficiari şi pe directorul Oficiului de Cadastru, Dănuţ Pintea. În 2004, şeful de la Cadastru a cumpărat de la proprietara Roşu Maria un teren forestier de 5.000 mp pe care l-a dezmembrat în trei loturi egale ca dimensiuni, de 1424 mp, plus un al patrulea lot în suprafaţă de 728 mp, aferent drumului de acces către cele trei terenuri forestiere. Două dintre parcelele de pădure le vinde, la finele anului 2006, unor persoane fizice, iar în toamna anului 2007 atât el, cât şi vecinii săi, solicită acordul APM Argeş pentru scoaterea din circuitul forestier a unor suprafeţe de 200 mp de pădure. Pe 11 octombrie 2007, proprietarii primesc toţi în aceeaşi zi aprobări din partea Agenţiei de Mediu, semnate de directoarea executivă Mariana Ionescu, putând trece la tăierea pădurii, urmată de construcţia locuinţelor. Legat de acest aspect, directorul Oficiului de Cadastru, Dănuţ Pintea, ne-a contactat la redacţie, susţinând că încă nu a trecut la defrişarea copacilor din pădurea Trivale, deşi deţine aprobări legale în acest sens.

„Nu am tăiat niciun copac din pădurea Trivale să construiesc vilă pentru că nu mi s-a mai părut rentabilă investiţia”

Dănuţ Pintea susţine că arborii de pe suprafaţa forestieră pentru care primise acorduri de defrişare din partea Agenţiei de Mediu şi ITRSV Ploieşti sunt încă în picioare, deoarece a renunţat la ideea de a-şi construi o locuinţă în pădurea Trivale. „Nu am tăiat niciun copac în pădurea Trivale. Toţi copacii sunt în picioare. La vremea respectivă, mi s-a părut rentabilă construcţia unei case acolo. Era perioada aceea de boom imobiliar, când se dădeau şi credite la bănci. Am stopat proiectul pentru că nu aveam cale de acces cu maşina. Am considerat că nu mai e rentabil să îmi construiesc acolo o locuinţă. Era proiectat un drum care trebuia să treacă pe la dl. Cătălin Ene (patronul firmei Macro și fratele directoarei de la Mediu, Mariana Ionescu) cu care mă învecinez, şi să continue spre mine şi vecinii mei. Acest drum nu s-a mai realizat, pentru că dl Ene a început lucrările, iar la un moment dat le-a stopat. Nici vecinii mei, familiile Hodorog şi Appel, respectiv foştii mei socri şi sora fostei mele soţii, cărora le-am vândut cele două parcele de pădure, nu au făcut nimic acolo. Nici ceilalţi vecini, familia Angelescu, nu au trecut la defrişare”, ne-a declarat Dănuţ Pintea.
Directorul OCPI Argeş, mai spune că deţine documente perfect legale din partea instituţiilor abilitate să emită aprobări pentru scoaterea din circuitul forestier şi defrişarea pădurii al cărei proprietar este. Dănuţ Pintea susţine că ITRSV Ploieşti i-a permis scoaterea din circuitul silvic, în conformitate cu legislaţia din anul 2007, 5% din suprafaţa deţinută pentru construcţia casei, adică fix 75 mp şi 11 mp pentru o alee şi fosă, în timp ce restul de 114 mp au fost scoşi din fondul forestier pentru construcţia unui drum de acces prin pădure cu condiţia împăduririi unui alt teren limitrof fondului forestier naţional şi având o suprafaţă de cinci ori mai mare decât cea defrişată. „Am cumpărat la Miroşi un teren agricol de cinci sute şi ceva de metri pătraţi situat la limita fondului forestier naţional pe care trebuia să îl împăduresc în 20 de ani, iar cei de la ITRSV Ploieşti aveau obligaţia să verifice dacă am făcut acest lucru. Şi acum, dacă vreau, îi pot chema pe cei de la Ocolul Silvic Piteşti să marcheze copacii care sunt pe respectiva suprafaţă de teren, iar după aceea îi pot tăia. La un moment dat, au fost şi nişte reclamaţii şi s-au făcut cercetări în zonă, la nişte vecini, ceva legat de un pârâu, nu cunosc amănunte. Într-adevăr, au fost în pădurea Trivale tot felul de situaţii, cu păduri retrocedate din alte părţi şi foarte bine că se cercetează aceste lucruri. Dar eu am documente legale, am probări de la Mediu şi de la ITRSV Ploieşti. Spre exemplu, în zona restaurantului «Magic», acum opt sau nouă ani, s-a defrişat toată pădurea, un deal întreg până la cimitir, fără ca proprietarii să deţină documente legale şi a fost totul bine şi linişte după aceea!”, ne-a mai spus Dănuţ Pintea. Întrebat cine sunt, concret, proprietarii terenurilor la care face referire, şeful de la Cadastru s-a ferit să dea nume: „Nu ştiu. Nu cunosc proprietarii”. Iată un alt subiect de verificat de către autoritățile competente, fiind extrem de grave afirmaţiile şefului de la Cadastru, potrivit căruia, în prima jumătate a anilor 2000, s-a tăiat haotic şi fără aprobări legale în pădurile din jurul Piteştiului.
Iustina Harco-Burcea

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...