Web Analytics
scris joi, 16.01.2014

La ziua lui Iani Popa, cei mai cunoscuţi liberali au fost Constantin Nicolescu, Radu Vasilică şi primarul de Albota

# Sfântul Ion de la PNL a ajuns cel mai iubit între PSD-işti. Eveniment cu largă, lungă, dar mai ales lată încărcătură politică săptămâna trecută, pe 7 ianuarie, când senatorul Iani Popa, șeful PNL-Argeș și pe bună dreptate apreciat ca fiind cel mai pozitiv „Ion” al USL din judeţ, şi-a aniversat ziua onomastică. Lung prilej nu numai de bârfe și de ipoteze, ci și de reunire în jurul său a unui lot de consumatori de elită, compus din toți jucătorii politici pe care Steaua nu vrea să-i transfere decât poate la Poarta Albă, dar care pot face totuși față celor mai spectaculoase meciuri, cel puțin la același nivel ca Gabriel Tamaș.
Ca om care a cunoscut toate fazele beției de putere încă de când era prefect sau vicepreședinte al Consiliului Județean, senatorul Popa n-a mai căutat localuri cu rezonanțe istorice, precum Vila Florica a Brătienilor, unde și-a ispășit anul trecut ziua de naștere, ci a preferat intimitatea hotelului-restaurant IATSA Ștefănești, unul din lăcașurile sale de cult preferate când vrea să se roage la nemurirea guvernării. Edificiu administrat de vechiul și bunul prieten al lui Iani Popa, Oleg Iacomi, un tip care asigură mereu o Securitate sporită în jurul său și foarte apreciat pentru felul în care știe să toarne la masa guvernării, indiferent ce culoare ar avea aceasta. Guvernarea, nu masa.

La ziua lui Iani Popa,  cei mai cunoscuţi liberali au fost Constantin Nicolescu, Radu Vasilică şi primarul de Albota

Ochii albaştri, reprezentaţi de chestorul Păltineanu şi comisarul-şef Ioniţescu

De altfel, și la cheful de Sf Ion organizat în onoarea președintelui liberal, culorile politice au fost cât se poate de puternice, de parcă ar fi fost vopsite cu dispozitivul Paint Bullet. Și nici nu este de mirare câtă vreme despre însuși sărbătoritul Iani Popa se spune că dacă n-ar fi și fudul, n-ar avea nici valoarea și nici culoarea politică completă. Cine n-a săpat un șef și n-a îngropat un buget, ăla nu e om politic, pare să fi fost deviza marii petreceri de la restaurantul IATSA, acolo unde au participat numeroase personalități cu ani grei de condamnare la muncă de conducere în folosul comunității, ori de detenție în funcții de șefi. Ceva scurgeri de informații au apărut totuși de la chef, în ciuda măsurilor drastice de protecție ambientală, penală și fiscală, luate de însuși șeful Poliției județene, Petre Ionițescu, de fostul șef pe Argeș de la Doi și-un sfert, George Păltineanu (nașul lui Iani Popa și actualul director general al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor), și de adjunctul de la Fisc, Cătălin Rădulescu. La legalitatea și constituționalitatea petrecerii a vegheat însuși prefectul Cristian Soare, ajutat îndeaproape de iscusitul cărturar-șef al cancelariei sale, Eugen Nae. Ultimul aflat într-o mare vervă intelectuală, dovadă că s-a contrazis minute în șir cu șeful Inspectoratului Școlar, Florin Gardin, dar și cu vicepreședintele CJ, Costică Polexe, care să înfățișeze mai bine faptul că școala nu scoate numai tâmpiți, așa cum pretinde Băsescu, ci are și niște șefi pe măsură. La final, tot Iani Popa a dat dovadă de cea mai mare înțelepciune, trimițându-i pe tustrei la toaletă, să găsească un răspuns politic competent la întrebarea ce-a fost înainte la guvernare, oul, boul sau găina?

Au lipsit ministrul Gerea, deputatul Theo Nicolescu și senatorul Ionuț Zisu

Ca aliat, ba chiar aliaj la guvernare pentru PNL, PSD-ul a fost reprezentat la cel mai înalt nivel, că nu degeaba spun doctorii că dacă n-ai scaunul tare în partid, trebuie să apelezi la tranzactiv. În calitate de politician în serie, președintele PSD și al Consiliului Județean, Constantin Nicolescu, n-avea cum să stea decât lângă niște parlamentari în serie, cum ar fi senatorul Șerban Valeca și deputatul Radu Vasilică. De altfel, aceștia au fost singurii parlamentari prezenți, pentru că, în mod absolut surprinzător, la petrecerea lui Iani n-a venit nici măcar Crin Antonescu, ca să nu mai vorbim de ministrul Andrei Gerea, senatorul Ionuț Elie Zisu, ori deputatul Theodor Nicolescu, colegii de partid ai șefului PNL-Argeș. Altfel spus, tot pesediștii lui Nicolescu s-au dovedit cei mai liberali. Nici primarii nu și-au dat brânci la chef, fiind de față doar primarul de Ștefănești, Dorin Bărbuceanu și, evident, Ducele de Albota, Ion Dumitru. Plus viceprimarul din Curtea de Argeș, Cristian Mitrofan. Absența primarilor a fost suplinită însă cantitativ de vicepreședintele CJ, Constantin (Coco) Polexe, care de această dată a mâncat și băut cu multă măsură, adică cu platoul și carafa. A fost de față și îndrăgitul cuplu de silvicultori vestiți, format din directorul DS-Pitești, Armand Chiriloiu și adjunctul Valerian Jinga, a căror evoluție scenică, neacompaniată din păcate și cu drujba, a fost umbrită categoric de șeful Inspecției Muncii, Mihai Adrian Oprescu. Care le-a dat lecții cinegetice celor doi pifani de la Silvic, în calitate de prim-vicepreședinte al AJVPS-Argeș, zisă și rezervația de zimbri a Argeșului, din punct de vedere vânătoresc. Atât Chiriloiu, cât și Jinga, au trebuit să se recunoască în final învinși de Oprescu la acest capitol, al științei cinegetice sublime, dar lipsită de rezultate practice, fapt care le-a dovedit tuturor că vânătoarea este un mistreț greu de pătruns. Iar statul de drept mai presupune uneori și statul de capră. La anul şi la mulţi Iani!
Mihai BĂDESCU

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită