Văzuţi din perspectiva declaraţilor de avere, majoritatea primarilor argeşeni sunt reale cazuri sociale, chiar grave, ce s-ar înscrie cu brio în prima linie a listelor cu beneficiari ai Legii 416. Asta pentru că, potrivit declaraţiilor, nu au vile, nu posedă terenuri, nu sunt proprietari de autoturisme şi n-au niciun şfanţ la puşculiţă. Cu toate astea, mai toţi sunt rumeni la faţă, mereu preocupaţi de atragerea de fonduri şi foarte interesaţi de firmele ce vin să contracteze lucrările. Dincolo de declaraţiile de avere, ei „administrează” imperii financiare, au vile, conturi ori bani la saltea, posedă terenuri, dar cam toate pe numele rudelor, fie ele şi ceva mai îndepărtate. Iată de ce Jurnalul de Argeş a început o serie de anchete sociale printre primarii argeşeni, care au scopul de a-i sensibiliza pe guvernanţi să-i includă pe aleşii locali săraci lipiţi într-un program special de întrajutorare socială. Primul muşteriu, primarul Ion Boncoi din Valea Mare Pravăţ.
Aflat la al doilea mandat, Boncoi a rămas sărac lipit
Declaraţii de avere de-a dreptul jenante pentru edilul celei mai bogate primării din zona Muscel, Valea Mare Pravăţ, care are un buget propriu anual de circa 60 de miliarde lei. În prima declaraţie de avere, dată de primarul Boncoi în aprilie 2008, nu apare decât venitul obţinut din indemnizaţia de primar de „170 x 12 = 2040” ?!, plus venitul soţiei sale, Elena Boncoi, ca pensie, „50 x 12 = 600 RON”?! În altă declaraţie de avere, tot din aprilie 2008, mai apar rectificări, adică un teren cu fâneţe, de 7.500 mp, cumpărat în 1994. Apare salariul primarului Ion Boncoi de „21.000 RON” şi pensia soţiei sale de „5.400 RON”. Potrivit declaraţiei de avere din 11.10.2010, primarul comunei Valea Mare Pravăţ a rămas doar cu „fâneţele”, dar, culmea culmilor, nu mai are nici el salariu şi nici soţia pensie. Deci niciun venit declarat!
Copiii sunt mai bogaţi decât tăticul
Mult mai bine stau ca avere copiii primarului. Fiul: Boncoi Petre Ionel, consilier local PD-L şi director de şcoală în localitatea Valea Mare Pravăţ, are două terenuri cumpărate în 2001, de 4.400 mp, respectiv 10.800 mp, o casă, două conturi la bănci de 40.000 şi 30.000. Deşi nu se specifică moneda, ele sunt trecute la rubrica prevăzută pentru conturi în euro. Mai are acţiuni la două societăţi din Iaşi şi Alba Iulia, de 3.000 lei şi 3.300 lei, şi ceva certificate de trezorerie de 30.000 lei plus dobândă, în afară de veniturile obţinute din indemnizaţia de consilier local – de 4.848 lei, salariul ca director de şcoală – de 34.850 lei, alocaţia copilului de 504 lei şi veniturile nevestei, de 3.220 lei. Fiica: Măgărescu Loredana, inspector – casier în Primăria Valea Mare Pravăţ, are două terenuri cumpărate în 1996, de „988 ?!” şi „60 mp” şi venituri anuale de 14.974 lei, la care se adaugă cele ale soţului, „pasnic” la o societate, de 6.588 lei şi alocaţia copilului de 504 lei. Locuieşte într-o casă ceva mai modestă, fără etaj, şi pare a fi „Cenuşăreasa” tatei. A doua fiică: Cioacă Costinela, poştăriţă în comună, cu soţul contabil în Primăria Valea Mare Pravăţ, stă ceva mai bine la capitolul avere. Familia Cioacă are vilă mai mare decât Căminul Cultural al localităţii, Logan în leasing şi venituri modice, ca cele de slujbaşi la stat. Ca fetiţă favorită, are vila la poarta tatălui. În aceste condiţii primarul Boncoi ori va face cerere scrisă pentru acordarea unui ajutor social de urgenţă, ori se declară întreţinut de copii. Sau poate îşi aminteşte să pună pe declaraţia de avere din 2010 şi veniturile obţinute din salariu şi pensia soţiei, ba chiar şi cele din afacerile imobiliare bine cunoscute de colaboratori, precum şi comisioanele de acordare a lucrărilor efectuate pe raza comunei, lucrări bine administrate pe plan financiar.
(Ioana Ştefan)
P.S. Supărare mare pe soţia Elena şi fiica, Costinela, că s-au făcut fotografii, din stradă, la casele ce aparţin familiei primarului Boncoi. În momentul în care am pus obiectivul pe porţile „fortăreaţă”, fiica a ieşit, precum Julieta, la balconul vilei şi ne-a apostrofat de sus, iar soţia pe uliţă, cu gândul de a ne lua numerele de la maşină, doar pentru că am avut „nesimţirea” să facem fotografii din domeniul public fără acceptul primarului.
0 Comentarii