Web Analytics

La Piteşti, mare comedie, la primărie…

de | 18.02.2021 13:21 | Actualitate, Opinii

Am fost luni la pre-recepția a ceea ce se prefigurează a fi un eșec epic: noua piață a Primăriei Pitești. Una de granit, care, cel puțin vizual, va arăta ca una de gresie și va intra în conștiința și înjurăturile piteștenilor drept cea mai urâtă piață publică din România. Dar și din Europa, cu excepția poate a piețelor din fosta Iugoslavie din perioada când erau bombardate de avioanele NATO.
M-am dus neinvitat, că oricum n-au invitat presa. Am picat peste ei în piață, pe nepusă masă, așa cum face orice ziarist care vrea să afle adevărul, nu doar să fie exploatat în orb de PR-ul instituției. Eleganți, nu știu dacă le-a convenit sau nu, nici primarul Gentea și nici city managerul Lucrețiu Tudor nu mi-au zis nimic. Că și dacă îmi ziceau ceva, măcar și cu privirea, mă enervam și mai rău.
Doar constructorul în trening, Vali Grigorescu, m-a privit dușmănos, ca pe intrusul care-i strică magia cu care se pregătise să-i adoarmă pe primar și pe cei doi viceprimari proaspăt aleși, Gelu Tofan de la PNL și Mihai Mihăilescu de la USR. Nici suita funcționarilor (o parte) din primărie nu m-a digerat prea bine. Partea care ținea mai mult cu „ursul”, adică cu dl constructor, decât cu piteștenii. Nicio surpriză, mă așteptam la așa ceva!
Ce am observat? Diferențe de nivel între multe plăci de granit, pe care șeful de la Investiții, Iulian Chiriță, n-a avut încotro și a notat pe ele un X mare, cu un marker, semn că trebuie schimbate. Vorbesc doar de ce a observat primarul Gentea, câteva zeci. Gândiți-vă însă câte au rămas nedescoperite, că nimeni n-a stat să verifice placă cu placă. Doi la mână, piața are „burtă” pe o bună parte a ei. Mi s-a explicat că trebuie să se scurgă apa într-o rigolă din centrul pieței, ca să nu fie inundată. În fine, poate nu mă pricep eu. Trei la mână, vom avea festival de entorse la Pitești, cu doamnele și domnișoarele care vor avea proasta inspirație să circule pe tocuri. Cum la fel se întâmplă acum cu cele care calcă pe monstruoasele pavele plantate încă din Evul Mediu Timpuriu al mandatului lui Tudor Pendiuc. La fel, vom avea festivalul nasurilor rupte și al genunchilor zdreliți pentru tinerii neorientați care se vor plimba pe role în Piața Primăriei. Partea bună e că agenda de divertisment și timp liber a Piteștiului va avea două noi festivaluri unice în țară, iar partea rea e că se va aglomera peste măsură Secția Ortopedie a Spitalului Județean.
Despre preț, aproape 4 milioane euro, nu mai zic nimic. Să se pronunțe contabilii, alegătorii și, poate, procurorii. Dacă tot se spune că două lucruri sunt sigure pe lumea asta, moartea și taxele, ei bine, dragi piteșteni, mai adaugați și cea mai urâtă și scumpă piață din România. De la Teatrul ”Davila” și până în Piața Milea (incluzând aici noua ”piață de gresie” și covorul florealo-asfaltic de pavele marca Tudor Pendiuc), vom avea o Strada Mare care va semăna cu o uriașă și kitchoasă pizza Quatro Stagione.
Ca să n-o mai lungesc, dacă aș fi în locul primarului Cristian Gentea, n-aș participa la recepția horror anunțată de Ziua Mărțișorului. Aș trimite un director din primărie, poate chiar pe cel de la Investiții, ca să taie el panglica și să se facă de râs. Iar semnalul dat de Gentea ar fi unul clar: că proiectul nu e al lui și că vine dintr-un trecut recent, pe care îl repudiază și de care se desolidarizează.
D-le primar, localnicii nu sunt specialiști în achiziții publice și vor zice așa cum unii deja zic: „Abia a venit Gentea și schimbă pavelele”.

P.S. Bomboana pe colivă e că pe 1 martie, când se anunță inaugurarea Pieței Primăriei, tot în Piața Primăriei, dincolo de fântâna cântătoare a lui Pendiuc, începe reabilitarea pe bani europeni a Muzeului (Galeriei) de Artă ”Rudolf Schweitzer Cumpăna”. Să vezi comedie, că muzeul e înconjurat pe trei laturi de Piața Primăriei, iar a patra o reprezintă strada, adică bulevardul Republicii. Iar șantierul îl poți organiza direct pe bulevard, dacă îl închizi vreme de cel puțin un an, sau pe una din cele trei laturi ale pieței. Iar asta înseamnă stricarea pieței proaspăt inaugurate. Același obicei prost în Pitești: mai întâi asfaltăm și apoi băgăm gaze sau canalizare, ca să avem ce strica spre a asfalta din nou. Pe alți bani!

Citește și Noii viceprimari ai Piteștiului: Gelu Tofan – PNL și Mihai Mihăilescu-USR

Citește și Postul de viceprimar la Piteşti agită apele în PNL / Gelu Tofan: „Nu, nu mi-e frică de Mihai Coteţ. (…) E necopt. Îmi pare rău!”

Articol scris de Gabriel Grigore

Distribuie!

0 Comentarii