Expoziția include 37 de piese de mare valoare pe suport textil, piese de mobilier și icoane pe lemn, toate provenind din colecția Muzeului Golești. Majoritatea pieselor restaurate datează din secolul al XIX-lea, dar există și o icoană pe lemn ce datează din anul 1700, icoană cu o poveste extrem de interesantă, pe care a dezvăluit-o Malvine Mocenco, șef secție Conservare – Restaurare, restaurator pictură:
Citește și Pitești: Graficul săptămânal de colectare a deșeurilor reciclabile din hârtie/carton, plastic/metal
”Una dintre cele mai valoroase piese este o icoană repictată. În momentul în care aceasta a ajuns în laborator, icoana îl înfățișa pe Sfântul Vasile și era datată 1801. În timpul operațiunilor de restaurare am constatat că sub stratul pictural se află o altă imagine. După ce au fost realizate sondaje stratigrafice, radiografii, numeroase teste, s-a decis îndepărtarea stratului de repictare pentru a scoate la lumina scena Nașterea Domnului, pictură realizată în 1700”.
La Muzeul Golești, munca de restaurare o depun șase specialiști: Malvine Mocenco și Cătălina Tuică (pictură), Claudia Jinga, Mariana Petrișor, Geta Olaru (textile) și Romulus Zanfir (lemn).
0 Comentarii