Web Analytics
scris joi, 22.08.2024

La Memorialul Închisoarea Piteşti. Expoziţie de cătuşe, paturi suprapuse, uniforme de deţinut

Vineri, 23 august 2024, la ora 14:00, la Memorialul Închisoarea Pitești, Maria Axinte va deschide expoziția „Martorii Tăcuți: Obiecte din Închisorile Comuniste”. De Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Regimurilor Totalitare e pregătită publicului larg o întâlnire directă cu persoanele care au fost închise de regimul comunist.

La Memorialul Închisoarea Piteşti. Expoziţie de cătuşe, paturi suprapuse, uniforme de deţinut

Invitații acestui eveniment sunt Sergiu Rizescu, fost deținut politic ce a trecut prin închisoarea de la Pitești când a terminat liceul, și Lucian Vasile, istoric și responsabil pentru extraordinarele istorii personale care vor fi întâlnite în expoziție. Expoziția este disponibilă în română și engleză.
Intrarea în expoziție este permisă exclusiv persoanelor peste 12 ani. Proiectul este cofinanțat de Consiliul Județean Argeș.

Expoziția „Martorii Tăcuți: Obiecte din Închisorile Comuniste” este un proiect captivant ce aduce în prim-plan istoriile și obiectele autentice ale celor care au trăit experiența detenției politice în închisorile comuniste din România, dar și piese de mobilier și obiecte originale inedite din închisorile comuniste: înscrisuri și scrisori, obiecte personale ale deținuților, fotografii și documente, mașini de scris, uși de celulă, gratii, cătușe, paturi suprapuse, uniforme de deținut din mai multe închisori din România. În plus, expoziția include povești orale ale supraviețuitorilor, oferind o perspectivă emoționantă și personală asupra experiențelor din închisorile comuniste și propune activități de tur ghidat și ateliere.

Spectacol de teatru documentar despre femeile rezistenței anticomuniste

Organizată în colaborare cu foști deținuți politici, familii ale victimelor, istorici și profesori, expoziția oferă o perspectivă cuprinzătoare asupra regimului totalitar și a impactului său asupra individului și societății.
Datorită colaborării cu Administrația Națională a Penitenciarelor, în ultimul an, echipa Memorialului Închisoarea Pitești a reușit să recupereze numeroase obiecte și piese de mobilier vechi din penitenicarele din România pentru a oferi o imagine mai clară a ceea ce însemna un penitenciar politic în dictatură. Nu în ultimul rând, donațiile de obiecte personale și obiecte lucrate în închisorile comuniste, primite de la foști deținuți și de la familiile acestora, au îmbogățit expoziția și au adus în fața publicului larg frânturi cutremurătoare din viața personală a celor închiși.

Pentru cei peste 18 ani, ziua de 23 august se va încheia cu un spectacol de teatru documentar despre femeile rezistenței anticomuniste și despre urmele comunismului în societatea contemporană, dincolo de granițe geografice. „Share Location: Rezistența Făgăraș” este un proiect dedicat Eugeniei Comanici și sutelor de femei din Țara Făgărașului care au luptat pentru valorile în care au crezut, chiar dacă asta a însemnat să lupte împotriva unui regim care le-a rescris violent povestea vieții. La baza piesei de teatru se află povești reale din biografiile lor, fragmente din interviuri de istorie orală, texte din dosare ale Securității.

Citește și Modelul ARO M 461, succes în Columbia şi ARO 10 modificat cu interior de Mercedes-Benz

Citește și „Pitești Art” – Tabără Națională de Creație Plastică – pictură, grafică: 16-23 august

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...