# Dr. Adrian Stoiculescu (foto), directorul medical al Spitalului Judeţean, despre scandalul dezinfectanţilor „apă chioară”
La începutul săptămânii trecute, ancheta jurnalistului Cătălin Tolontan incrimina dezinfectantele produse de firma românească Hexi Pharma, dezinfectante ce ar avea o concentraţie mult mai scăzută decât pe etichetă. Biocidele respective sunt utilizate în aproape toate spitalele din România, la dezinfectarea meselor de operaţie, instrumentarului şi aparaturii medicale, iar simpla lor diluare le face ineficiente în lupta împotriva viruşilor şi bacteriilor. În iureşul scandalului dezinfectanţilor „apă chioară” a fost prins şi Spitalul Judeţean Argeş, care tocmai a încheiat, în urmă cu o lună, un contract de peste 2,5 miliarde lei vechi cu producătorul autohton Hexi Pharma.
Deşi conducerea unităţii sanitare dă asigurări că în loturile de dezinfectanţi câştigate de firma S.C. Hexi Pharma nu se regăsesc produsele incriminate, Thor şi Suprasept, cine mai poate băga mâna în foc pentru aceste biocide, mai ales după ce s-a descoperit că substanţele active erau diluate chiar şi de zece ori? Şi încă un lucru care dă de gândit: de ce Hexi Pharma a beneficiat de cel mai gras contract încheiat de Spitalul Judeţean pentru achiziţia de dezinfectanţi, cu o jumătate de miliard peste valoarea totală a celorlalte patru contracte câştigate de diverşi furnizori?
Au fost 11 oferte
Am încercat să stăm de vorbă cu conducerea Spitalului Judeţean despre tipul de produse ce urmează a fi achiziţionate de la producătorul Hexi Pharma. Pe managerul Dan Olariu nu l-am găsit la birou, primind de la secretariat informaţia că este „pe undeva, prin spital”. În schimb, am reuşit să stăm de vorbă cu directorul medical Adrian Stoiculescu. Nu am aflat însă prea multe date legate de contractul încheiat de spital cu Hexi Pharma, dr. Stoiculescu spunându-ne din start că ocupă funcţia de director medical de foarte puţin timp şi nu a participat la semnarea contractului. „Eu nu am un rol în încheierea contractului. Sunt director medical de două luni. Directoarea de îngrijiri medicale, managerul spitalului şi directorul financiar-contabil ştiu mai multe. Ce ştiu eu e că au fost 11 oferte şi că a fost licitaţie pe SEAP făcută conform legii. La licitaţia pe SEAP participă oricine, de oriunde şi nu ai ce verificări să faci asupra mărfii respective. Din moment ce are aprobări şi avize se presupune că produsele sunt corecte”, ne-a declarat dr. Adrian Stoiculescu, directorul medical al Spitalului Judeţean Argeş.
„Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti nu achiziţionează cele două tipuri de dezinfectanţi, Thor şi Suprasept”, susţine dr. Dan Olariu
După câteva ore de la discuţia cu directorul medical Adrian Stoiculescu am primit şi un comunicat de presă sec din partea Spitalului Judeţean Argeş, semnat de managerul Dan Olariu. „La nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti procedura de achiziţie pentru dezinfectanţi se face prin licitaţie naţională prin SEAP. În cadrul licitaţiei desfăşurate de către unitatea noastră, toate firmele au pus la dispoziţie, obligatoriu, avizele şi autorizaţiile solicitate în documentaţia tehnică, conform normativelor în vigoare. În urma acestei licitaţii, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti are contracte cu 5 firme câştigătoare pe diverse loturi de dezinfectanţi, printre care şi S.C. Hexi Pharma. Cele două tipuri de dezinfectanţi, Thor şi Suprasept, la care face referire ancheta media, nu se regăsesc în loturile de dezinfectanţi câştigate de firma S.C. Hexi Pharma, deci Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti nu achiziţionează cele două tipuri de dezinfectanţi”, ne informează dr. Olariu.
Dintre cele 5 firme câştigătoare, Hexi Pharma beneficiază de cel mai gras contract
La licitaţia pentru achiziţia de dezinfectanţi au participat într-adevăr 11 societăţi, 5 dintre ele câştigând licitaţia. Interesant este că dintre cele 5 firme câştigătoare, Hexi Pharma beneficiază de cel mai gras contract, în valoare de peste 2,5 miliarde lei vechi (254.889 RON), oferta cea mai scăzută fiind de 30.600 lei. Ba mai mult, valoarea contractului încheiat cu Hexi Pharma este cu o jumătate de miliard mai mare decât valoarea totală a tuturor celorlalte patru contracte încheiate cu furnizorii de biocide. Ceilalţi patru furnizori de substanţe dezinfectante care au încheiat contracte cu Spitalul Judeţean Argeş sunt:
# B. BRAUN MEDICAL SRL, din Remetea Mare, judeţul Timiş, valoarea totală finală a contractului – 71.280 lei, fără TVA;
# SYNTTERGY CONSULT, din Cluj-Napoca, valoarea totală finală a contractului – 42.637,50 lei, fără TVA;
– AL-CARINA SRL, din Ploieşti, valoarea totală finală a contractului – 46.575 lei, fără TVA;
# G&M 2000 SRL, din Bucureşti, valoarea totală finală a contractului – 30.600 lei, fără TVA.
Iustina Harco-Burcea