La Câmpulung încă mai sunt depozitate mii de tone de deşeuri periculoase

de | 3.11.2016 16:29 | Dezvăluiri

Au trecut peste trei ani de la incendiul produs la depozitul de deşeuri al Global Eco Center, situat pe fosta platformă ARO, însă problema este departe de o rezolvare normală. În condiţiile în care firma în cauză nu a reuşit să elimine miile de tone de reziduuri rămase acolo, proprietarul platformei industriale vrea să determine societăţile furnizoare de deşeuri să se implice în evacuarea acestora. Numai că şi de această dată sunt sincope în derularea procedurii.
Cu doar o lună înainte de expirarea termenului în care trebuia să neutralizeze şi să evacueze deşeurile de pe fosta platformă ARO, patronul de la Global Eco Center Iaşi, Vasile Tofan, a solicitat Agenţiei pentru Protecţia Mediului Argeş prelungirea programului de evacuare a substanţelor din hala proprietate a Landmark Management. Numai că cei de la APM nu au fost de acord cu cererea, pe 3 octombrie comunicând faptul că graficul stabilit de comun acord în urmă cu doi ani a fost unul rezonabil. Programul de eliminare a celor 3.270 de tone de deşeuri a intervenit după ce Global Eco Center a rămas fără autorizaţie de mediu, motivul acelei măsuri fiind legat de producerea incendiului din octombrie 2013. În doi ani, firma lui Tofan a scăpat doar de un sfert din cantitatea totală de substanţe depozitate în hală, estimându-se faptul că acolo încă mai sunt peste 2.400 de tone de deşeuri periculoase şi nepericuloase. Între timp, Global Eco Center a intrat în procedura insolvenţei.
Nu mai puţin de douăzeci şi opt de societăţi furnizoare de deşeuri au fost anunţate de proprietarul halei în care zac substanţele că au obligaţia de a le ridica de acolo în vederea neutralizării. Acţiunea a intervenit după ce a devenit cert faptul că Global Eco Center nu îşi va respecta înţelegerea cu Agenţia pentru Protecţia Mediului, iar Landmark Management vrea să scape de reziduurile nedorite aduse acolo de firma lui Vasile Tofan.
Societăţile care au trimis deşeuri la depozitul din Câmpulung au început să reacţioneze la solicitarea celor de la Landmark Management. Unele dintre acestea, printre care şi ALRO Slatina, au anunţat că vor să vină în municipiul muscelean pentru ca, în urma unui audit, să identifice, să evalueze şi să ridice deşeurile trimise pe vremuri la Global Eco Center în vederea neutralizării. Reprezentanţii ALRO susţin că au avut în vedere de mai mult timp problema reziduurilor de la Câmpulung, însă Vasile Tofan invoca mereu existenţa programului de eliminare stabilit cu APM. Mai mult, sunt probleme şi cu accesul la depozit, în condiţiile în care cei de la Landmark Management nu permit accesul la depozit.
Cătălin Ion Butoiu

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii