La 24 ianuarie 1918 Sfatul Ţării din Basarabia, întrunit în şedinţă solemnă, votează în unanimitate şi proclamă independenţa Republicii Democratice Moldoveneşti. Acest vot a constituit o etapă importantă pe calea unirii fostei Basarabii ţariste cu România.
Proclamarea Republicii Democratice Moldoveneşti s-a făcut în condiţiile revoluţiei ruse din 1917 și a procesului de dezintegrare a imperiului multinațional rus.
Citește și:
- Tenorul american Jonathan Tetelman cântă la Pitești
- Sebastian Stan, primul actor român din istorie nominalizat la Oscar
- Dr. Ecaterina Botoncea vine la Pitești să povestească experiența de pe „El Camino”. Nu ratați emisiunea medicului Viorel Pătrașcu!
Anul 1918 a constituit momentul decisiv în constituirea statului naţional unitar român, prin includerea în componenţa sa a tuturor teritoriilor româneşti aflate până atunci sub dominaţie străină. În Basarabia, în octombrie 1917, în contextul revoluţiei ruse, Congresul Ostaşilor Moldoveni a proclamat autonomia Basarabiei şi a hotărât alegerea unei adunări reprezentative, Sfatul Ţării. În faţa dezordinii provocate de soldaţii ruşi ce se retrăgeau de pe front şi răspunzând solicitării Guvernului de la Chişinău, armata română a intrat în ianuarie 1918 în Basarabia, punându-se la dispoziţia Sfatului Ţării. Pe 24 ianuarie 1918, Sfatul Ţării a proclamat independenţa Republicii Democratice Moldoveneşti faţă de Rusia, iar la 27 martie / 9 aprilie 1918, „în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărască soarta lor”, a votat unirea cu România.
0 Comentarii