Web Analytics

Jurnalul de Argeş universitar

de | 23.01.2020 13:07 | Jurnalul Universitar

Universitatea din Piteşti, partener al Ministerului Educaţiei şi Cercetării în proiectul Educaţie Timpurie Incluzivă şi Calitate (E.T.I.C.)

Universitatea din Pitești, în calitate de partener în proiectul noncompetitiv Educaţie Timpurie Incluzivă şi Calitate (E.T.I.C.), iniţiat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, contribuie la formarea puericultorilor, adică a educatorilor pentru copiii cu vârsta sub 3 ani, care urmează programe educaționale în creșe sau grădinițe. În acest moment, în România nu există personal special pregătit pentru meseria de puericultor, iar acest proiect tocmai acest lucru îl vizează, să asigure formarea unor specialiști în lucrul cu copiii sub 3 ani.
Obiectivul general al proiectului, care se derulează în intervalul august 2019 – iulie 2021, îl reprezintă dezvoltarea cadrului operaţional naţional în domeniul educaţiei antepreşcolare, în vederea facilitării accesului la educaţie, în creşe şi/sau grădiniţe, al copiilor sub 3 ani. Valoarea proiectului este de 15.570.145,02 lei, reprezentând echivalentul a 3.367.391,54 euro.
Componenta operaţională are în prim-plan asigurarea resursei umane calificate pentru educaţia şi îngrijirea copiilor cu vârstă antepreşcolară din creşe şi grădiniţe, prin conceperea şi derularea unor programe de formare continuă, adaptate nevoilor diferitelor categorii de personal didactic implicat în educaţia şi îngrijirea timpurie a copiilor.
Programele de formare continuă, acreditate şi cu un număr semnificativ de credite transferabile, vor fi elaborate şi livrate de instituţiile de învăţământ superior partenere: Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Universitatea din Piteşti şi Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.
Din partea UPIT, din echipa proiectului fac parte prorectorul pentru Relații Internaționale, conf. univ. dr. Emanuel Soare, decanul Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie, conf. univ. dr. Claudiu Langa, directorul Departamentului de Științe ale Educației din cadrul aceleiași facultăți, conf. univ. dr. Magdalena Stan, prodecanii aceleiași facultăți, conf. univ. dr. Loredana Tudor și conf. univ. dr. Delia Duminică, alături de alte cadre didactice din domeniul Științelor Educației.
Adelina Făncuţă, Jurnalism, anul 3

*** *** ***

„Eminescu necunoscut”, conferinţă susţinută de Alex Ştefănescu la Universitatea din Piteşti

Facultatea de Litere din cadrul Universității din Pitești a organizat miercuri, 15 ianuarie, cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu,  jurnalist, prozator, poet şi gânditor, ales post-mortem membru al Academiei Române, cel mai important reprezentant al romantismului din literatura română.
Invitați speciali au fost Alex Ștefănescu, unul dintre cei mai rafinați critici și istorici ai literaturii române, și Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, care le-au vorbit studenților despre acel Eminescu necunoscut. Evenimentul a fost presărat cu momente artistice, precum recitalul de muzică și poezie susținut de către studenții programelor de muzică și teatru. Moderatorul evenimentului a fost conf. univ. dr. Adrian Sămărescu, prorector al Universității din Pitești.
Evenimentul a fost organizat de Departamentul de Limbă și Literatură, Istorie și Arte din cadrul Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Arte, prin Centrul de cercetări asupra imaginarului.
Ştefan Ilie, Jurnalism anul I

*** *** ***

Trendurile actuale în ştiinţele naturii

Universitatea din Piteşti găzduiește, în perioada 7-9 mai 2020, al 13-lea simpozion științific intitulat „Current Trends in Natural Sciences”. Principalele domenii vizate sunt biologia, ecologia și protecția mediului, îmbunătățirea, analizarea și măsurarea soiurilor, terenurilor, horticultura, viticultura, floricultura, legumicultura etc., promovând de altfel calitatea vieții. Simpozionul este organizat de Facultatea de Științe, Educație Fizică și Informatică. Înregistrarea și confirmarea participării se fac pe site-ul oficial UPIT, până la data de 1 mai 2020.
În cadrul acestui eveniment se va organiza și standul UPIT de la Simfonia Lalelelor, o activitate coordonată de profesorii UPIT și pusă în practică de studenții și masteranzii de la programele din domeniul Științe ale Naturii.

Antonia Ene, Jurnalism, anul I

*** *** ***

Workshop de creaţie publicitară realizat de studenţii de la Jurnalism

Studenții specializării Jurnalism a Universității din Pitești organizează un workshop de creație publicitară, care va avea loc în data de 31 ianuarie 2020, sala I 309, cu începere de la ora 11:00, în sediul Facultății de Științe ale Educației, Științe Sociale și Psihologie (Târgul din Vale).
În cadrul workshop-ului  se vor prezenta creații publicitare realizate de studenți. Evenimentul este organizat de lect. univ. dr. Elena Popescu și de conf. univ. dr. Georgiana Drăghici.
Mihai Cristina, Jurnalism, anul I

*** *** ***

Alegeri la Universitatea din Piteşti

Universitatea din Pitești se află în plin proces de alegeri interne pentru desemnarea reprezentanților în forurile academice, dar și a rectorului pentru mandatul 2020-2024. Conducerea Universității din Pitești și-a invitat angajații, chiar la începutul acestui an, la o discuție retrospectivă cu deschidere către viitor.
Şedinţele de alegeri în cadrul facultăților au început încă din octombrie 2019, cu alegerea directorilor de departament și a Consiliului departamentului, și a continuat anul acesta cu alegerea reprezentanților studenților și ai cadrelor didactice în consiliile facultăților și în Senatul UPIT.
Urmează alegerea rectorului UPIT, după următorul calendar. Între 5 și 15 februarie va avea loc campania electorală pentru alegerea rectorului, votul propriu-zis urmând a se desfășura pe 17 februarie. Dacă va fi cazul, pe 25 februarie va avea loc turul al doilea al alegerilor. Eliza Ducu, Jurnalism, anul I

*** *** ***

Program de burse la Nuclearelectrica pentru studenţii UPIT

Nuclearelectrica oferă 15 burse în valoare de 2100 lei/lună pentru studenții de licență din anii 3 și 4 de la specializările de profil ale universităților partenere.
Eligibili pentru a aplica sunt studenții de la Universitatea din Pitești, Universitatea Politehnica București, Universitatea „Dunărea de jos” Galați, Universitatea „Ovidius” din Constanța de la specializările: Inginerie electrică, Inginerie mecanică, Inginerie energetică și tehnologii nucleare, Ingineria sistemelor electroenergetice, Calculatoare și tehnologia informației – Calculatoare, Informatică și Informatică aplicată, Ingineria sistemelor – Automatică și Informatică aplicată, Științe inginerești aplicate – Fizica tehnologică și Inginerie chimică – Chimie industrială.
Dosarul de înscriere se va depune la secretariatul facultății până la data limită 30 ianuarie și trebuie să cuprindă: 2 recomandări de la profesorii titulari specializării, foaia matricolă din care să rezulte că studentul este integralist cu media generală peste 8 în fiecare din anii anteriori de studii și o scrisoare de intenție. Mai multe informații găsiți pe site-ul www.nuclearelectrica.ro
Eduard Marinescu, Jurnalism, anul 1

*** *** ***

Congresul Internaţional de Istorie a Presei, evenimentul ştiinţific al anului la UPIT

Asociația Română de Istorie a Presei, împreună cu Universitatea din Pitești, organizează a 13-a ediție a Congresului Internațional de Istorie a Presei, în perioada 3-4 aprilie, la Pitești.
Tema celei mai importante reuniuni științifice din 2020 este „Audiovizualul, o istorie recentă (1928-2020)”. Potrivit organizatorilor, manifestarea urmărește valorificarea fondurilor documentare referitoare la apariția jurnalismului audiovizual ca ocupație și profesie, în contextul general al evoluției presei.
La congresul ARIP și-au anunțat prezența personalități de prim-rang ale istoriei, presei și mediului academic românesc. Printre temele recomandate de conf. univ. dr. habil. Cătălin Negoiță, președintele Asociației Române de Istorie a Presei, se numără: „Începuturile radiofoniei, studii monografice”; „Personalități reprezentative pentru perioada pionieratului”; „Radiodifuziunea începuturilor”; „Diversificarea emisiunilor – politică, de informare generală, pentru femei, științifice, medicale, de divertisment” etc.
Lucrările reuniunii științifice internaționale se vor ține la Universitatea din Pitești, iar conferința de deschidere va fi susținută de către academicianul Răzvan Theodorescu. Propunerile de participare vor fi primite până la dată de 1 martie, prin completarea unui formular. De asemenea, persoanele acceptate vor primi în timp util detaliile legate de program, de aspectele tehnice și de alte amănunte referitoare la posibilitățile avantajoase de cazare. Taxa de participare este de 100 de lei. Comunicările și comunicatele care tratează alte aspecte de istorie a presei vor fi incluse în paginile „Revistei Române de Istorie a Presei”.
Bianca Solomon, Jurnalism, anul II

Rubrică realizată în parteneriat cu Universitatea din Piteşti, coordonată de conf. univ. dr. Delia DUMINICĂ

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii