Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș a organizat, miercuri, 18 februarie, un eveniment editorial deosebit. Este vorba de lansarea volumului „Condeie, voci, chipuri. Presa românească – pagini de istorie” (Iași, Editura TipoMoldova, 2014), autor fiind jurnalistul și diplomatul Neagu Udroiu.
La eveniment au vorbit, în prezența autorului, jurnalistul de televiziune Nicolae Melinescu, managerul bibliotecii, Octavian Mihail Sachelarie, și editorul cărții, poetul Aurel Ștefanachi.
„Este o lucrare deosebită pentru că e scrisă altfel, reprezentând preocuparea de-o viață a jurnalistului Neagu Udroiu. Asemenea lucrări sunt de referință și constituie un fundament pentru o cultură solidă. Dincolo de ceea ce se întâmplă în presa românească, istoria presei românești este presărată de personalități, evenimente, și se caracterizează printr-un continuum istoricesc care constituie un vector de dezvoltare al României moderne și contemporane”, a spus, în deschiderea evenimentului, Octavian Mihail Sachelarie.
Nicolae Melinescu: „Volumul este o lucrare monumentală”
Nicolae Melinescu a punctat foarte bine importanța acestei lucrări în formarea intelectuală a jurnaliștilor de profesie: „Această aparentă istorie a presei, este de fapt o istorie a culturii românești, pentru că în presă, până în Primul Război Mondial, au fost foarte puțini jurnaliști de profesie. Această carte este un «tezaur» pentru cultura profesională a jurnaliștilor actuali și a celor în devenire, și un vector al culturii generale. Este rodul muncii unui om cu o vedere panoramică a culturii publicistice. Cartea sa este o retribuție a celor care au marcat presa românească și o radiografie a principalelor curente care au dominat cultura românească. De asemenea, volumul este o lucrare monumentală, de referință și un instrument de cultură.”
Editorul cărții, Aurel Ștefanachi, a relevat legătura indisolubilă care există între presă și putere: „Presa este o parte a puterii și nu are sens dacă nu se află în împotrivire sau în acord cu puterea. Neagu Udroiu vine și provoacă în această carte: cum ar trebui să relaționeze gazetarul cu evenimentul despre care scrie? Firul tragic al dezbaterii despre rolul jurnalistului în zilele noastre este următorul: publicistul nu este un individ oarecare, ci persoana care se află în fața celui care are puterea sau a celui care are putera de a o constrânge sau a o înăbuși.”
Despre lucrarea sa, autorul a ținut să spună următoarele: „Este o lucrare în primă apariție. Ce am avut de spus, am scris în cele 2000 de pagini. Eu vin după o experiență de câteva decenii în care studiul aplicat al presei a ocupat un loc important. Am fost tentat să nu merg în acest «stufăriș» al presei fără o așezare în spațiu, fără o circumstanțiere a acestei profesii. Am încercat să ilustrez în această lucrare mai multe postulate: 1. Presa a fost de la începuturi o «carotidă» a progresului societății; 2. În susținerea presei s-au înregimentat mari spirite (scriitori, oameni de cultură); 3. Cei care au ars ca niște lumânări pentru a face bine presei s-au așezat în slujba unor obiective cu totul și cu totul speciale, adică au avut în vedere posibilitatea de a se informa despre ceea ce se întâmplă și dincolo de întâmplările obișnuite.”
Sabina Busuioc