Săptămâna trecută, la Muzeul Județean Argeș, a avut loc lansarea cărţii ,,Anatomia unei diversiuni – 10 ani de la răpirea din Irak’’, un volum semnat de Eduard Ovidiu Ohanesian, unul dintre cei trei jurnalişti români răpiţi în Irak în 2005. Cele peste 200 de pagini fac o radiografie a relaţiilor dintre serviciile secrete româneşti şi grupul de afacerişti irakieni, care au gestionat teribilul eveniment. La eveniment, alături de autor, au fost prezenţi directorul Muzeului, Cornel Popescu, expertul coordonator al Avocatului Poporului – Piteşti, Mihaela Stănciulescu, prefaţatorul cărţii, scriitorul Andrei Novac, şi, în calitate de prieten al autorului, jurnalistul piteştean Dan Badea.
Ohanesian a fost răpit pe 28 martie 2005 la Bagdad, stând în captivitate 55 de zile. După cum ne-a precizat autorul, peripeţiile sale în Irak au început din dorinţa sa de a cerceta o filieră de trafic cu armament a Securităţii pentru că el avea informaţii că România livra arme ţărilor aflate sub embargo şi organizaţiilor teroriste. A acceptat să meargă în Irak pentru a căuta informaţii despre fabricile de ciment ale lui Ceauşescu prin spatele cărora se ascundea contrabanda. Autorul cărții e convins de altfel că partea cea mai importantă a poveştii din 2005 a fost legată tocmai de reţeaua traficului de arme.
„A durat foarte mult pentru mine ca să strâng toate informațiile. În carte nu sunt doar povești, ci pas cu pas ceea ce mi s-a întâmplat mie. Am reușit să aduc poze și din groapa unde am stat 55 de zile. Am reușit să aduc informații despre fiecare afacere pentru că răpirea din Irak a fost o afacere. Am descoperit și ceea ce a fost în spatele ei, traficul de armament. (…) Sunt foarte multe informații care nu au ieșit la suprafață din răpirea din Irak și probabil acestea pe mulți vor popi. Grozăvia din spatele ușilor stă într-un singur dosar 628/D/P/2005, o lucrare complexă disjunsă din dosarul «Răpirea din Irak», dar care este secretizată. Important este pentru noi să aflăm în cursul vremii istoria adevărată… Adevărata istorie se scrie în spatele ușilor închise”, a precizat la lansarea cărții sale Ohanesian, acesta adăugând că în curând va exista și volumul II al cărții care va continua să dezvăluie informații din „spatele ușilor închise”. A.V.
Portret al artistului la tinereţe (3)
Silvia Grigore, deși a debutat de timpuriu, și-a consolidat, treptat, poziția de scriitor...
0 Comentarii