Web Analytics

Juristul FRF explică variantele prin care FC Argeş poate promova

de | 15.11.2018 13:01 | Sport

# Adrian Stângaciu, preşedintele Comisiei Juridice din cadrul FRF: „Se va mai discuta în Comitetul Executiv al FRF despre dreptul de promovare a FC Argeș”

# Pentru iubitorii fotbalului argeşean spuneţi-ne, vă rugăm, care este situaţia în ceea ce priveşte dreptul de promovare a FC Argeş în Liga I? Ce ar trebui să facă FC Argeş pentru a avea acest drept?
– Este o discuţie destul de complexă şi ar fi foarte greu să explicăm pe scurt care este clar pasul pe care trebuie să-l facă FC Argeş într-un sens sau în altul. Sunt mai multe variante… Eu pot să vă spun ce s-ar putea face din punct de vedere legal. FC Argeş în prezent este organizat, conform Legii sportului, ca şi club de drept public. În acelaşi timp, aceeaşi lege a sportului este cea care interzice, nu în mod expres, ci prin modul în care este redactat articolul respectiv, cluburilor de drept public să participe în competiţiile organizate de ligile profesioniste de fotbal. Automat, clubul nu ar putea să ajungă să joace în Liga I. Există două variante. Ori clubul îşi schimbă forma de organizare, adică se organizează ca o asociaţie, ca un ONG, ca un club sportiv, ori se organizează ca o societate pe acţiuni, dar aici apar nişte discuţii cu privire la posibilităţile de a se modifica forma de organizare a clubului raportat şi la regulamentul Federaţiei. Pentru o astfel de variantă ar fi nevoie de modificarea regulamentelor Federaţiei, să se permită transformarea, cu ghilimelele de rigoare, din club de drept public în club de drept privat. Cea de-a doua variantă ar fi o modificare legislativă prin care să se schimbe acel articol de lege care spune că în cadrul ligilor profesioniste pot participa doar cluburi care sunt organizate ca societăţi pe acţiuni sau asociaţii fără scop patrimonial.

„Dacă nu se va schimba nimic, dreptul de participare în Liga I îl va avea o altă echipă”

# În acest sens s-a întreprins vreo măsură?
– Clubul a formulat niște solicitări către Federația Română de Fotbal, cred că sunt cel puțin două, au fost discutate în ședințele de Comitet Executiv de câteva ori, dar nu s-a luat încă o decizie definitivă cu privire la modalitatea de soluționare a solicitării clubului.
# Vor mai avea loc astfel de ședințe în care să se discute această solicitare?
– Când se va repune acest subiect pe ordinea de zi nu știu să vă spun astăzi, pentru că încă nu avem stabilită următoarea ședință de Comitet Executiv și, automat, nu știu care sunt subiectele de pe ordinea de zi. Mai mult decât atât, chiar dacă ar fi să se discute în următoarea ședință sau peste două sau trei ședințe, nu aș avea de unde să știu în momentul acesta. Din punctul meu de vedere, sigur se va mai discuta cel puțin o dată, dar nu știu să vă spun când va fi această dată.
# Dacă nu se schimbă nimic și FC Argeș termină campionatul pe un loc de promovare ce se va întâmpla?
– Se aplică regulamentul, în sensul că va avea dreptul de promovare sau dreptul de a participa în Liga I o altă echipă, pentru că FC Argeș nu va avea dreptul de participare. Se pune problema inclusiv dacă ar putea să obțină licența de participare în Liga I conform regulamentului de licențiere.

„Dacă se va modifica articolul din Legea sportului, Federația sigur nu va avea nimic împotrivă”

# Există și posibilitatea unei asocieri între autoritățile locale și o persoană privată?
– O astfel de asociere ar însemna, practic, o nouă entitate juridică. Dacă s-ar asocia Primăria cu o persoană fizică, ar putea să constituie un SA sau o asociație fără scop patrimonial.
# În concluzie, putem vorbi despre faptul că FC Argeș ar putea să aștepte modificarea legislației sau să se înființeze un alt club?
– Da, dar această înființare a unui alt club trebuie să se facă în conformitate cu regulamentele Federației. Ar trebui cumva umblat la regulamentele Federației și aici trebuie așteptat să se ia o decizie în acest sens.
# Până la urmă, mingea este tot la Federație.
– Într-una din variante… Dacă Parlamentul, Guvernul etc. decid să modifice acel articol din Legea sportului, Federația sigur nu va avea nimic împotrivă.
# Bun, dar Federația nu poate face ceva către Parlament în acest sens?
– Federația ar putea face doar o propunere către Ministerul Tineretului și Sportului și să ceară modificarea Legii sportului nu numai în privința acelui articol. Din câte știu eu, propuneri de modificare s-au mai făcut, dar nu știu să vă răspund dacă inclusiv s-a cerut modificarea articolului care vă interesează pe dv. din punct de vedere al clubului FC Argeș. S-ar putea face o astfel de propunere, dar asta nu ar însemna că ar fi luată în seamă, asta nu ar însemna că va determina schimbarea legii imediat. Ministerul decide ce propuneri ia în calcul, apoi se trimit către comisiile parlamentare, apoi către cele două Camere și tot așa… Se respectă, practic, tot procesul decizional și nu putem ști care va fi deznodământul.

„Să termine FC Argeş pe primul loc şi să văd eu că nu va promova în prima ligă!”

Jean Vlădoiu, președintele Comisiei pentru Fair-Play din cadrul FRF: ”Eu zic că FC Argeș poate să promoveze. Trebuie schimbate anumite lucruri, dar eu cred că FC Argeș poate să promoveze, cel puțin din informațiile mele. Nu cred eu că dreptul de promovare este o mare problemă. Să termine FC Argeș pe primul loc și să văd eu că nu va promova în prima ligă! Să termine Argeșul pe primul loc și apoi să vedem dacă într-adevăr nu poate promova, dacă nu găsesc o variantă de a promova. Nu sunt specialist în aceste detalii, dar să văd eu că termină pe primul loc și nu promovează?!”.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii