Web Analytics

Joaca cu banii de la Câmpulung. Deşi stă pe un purcoi de bani, administraţia musceleană ratează an de an investiţiile majore

de | 14.02.2019 13:59 | Politica si Administratie

Bugetul de stat a ajuns în această săptămână în Parlament şi se aşteaptă adoptarea lui. Ulterior, în termen de o lună şi jumătate, vor trebui să fie aprobate proiectele de buget în toate judeţele şi localităţile, urmând să se intre în normalitate din punct de vedere al execuţiei bugetare. Va fi şi cazul Câmpulungului, acolo unde se lucrează deja la un proiect care va cuprinde din nou o listă de investiţii impresionantă, ţinând cont de faptul că municipalitatea dispune în continuare de un excedent bugetar. Numai că situaţia din ultimii ani indică un număr mare de lucrări propuse şi nerealizate.

2016 – propuneri de 25 de milioane, realizări de 11

În anul 2016, lista de investiţii cuprindea proiecte şi lucrări în valoare de peste douăzeci şi cinci de milioane de lei (peste 250 de miliarde de lei vechi), însă execuţia bugetară a reliefat cheltuirea a circa unsprezece milioane de lei. În mod evident, multe dintre intenţii au rămas la stadiul de propuneri şi nu era vorba de lucruri neînsemnate.
Pentru realizarea unui loc de joacă acoperit în fosta Piaţă Grui (în toate exemplele sunt incluse atât partea de documentaţie, cât şi cea de execuţie sau doar una dintre acestea) s-a alocat un milion de lei. La final de an 2016, milionul era tot în buget. Locul de joacă nu a fost realizat nici până în prezent. Oricum, transformarea fostei pieţe în alt obiectiv a intrat şi în bugetele din anii următori.
Continuarea lucrărilor, pe speze proprii, la obiectivele incluse în proiectul-dezastru „Dezvoltarea infrastructurii turistice a Municipiului Câmpulung prin reabilitarea zonei istorice şi de agrement Complex – Parc Kretzulescu” s-a propus cu un total de cinci milioane şi jumătate. S-a intervenit doar în Grădina Publică şi la acoperişul Băilor Kretzulescu, astfel că au rămas necheltuite peste patru milioane.
De tot râsul a fost investiţia într-un loc de joacă pentru copii în cartierul Vişoi, cu o sumă în valoare de trei sute de mii de lei. Lucrările la acesta nu au fost finalizate nici până în prezent! În schimb, dacă s-a lucrat la asfaltare şi canalizare pe străzile Carpaţi şi Gruiului, caz în care opoziţia liberală a indicat chiar executarea lucrărilor înainte de apariţia prevederii bugetare, s-a făcut într-un mod care a pus Câmpulungul în atenţia naţională, din cauza apariţiei unui stâlp în mijlocul intersecţiei străzilor. Asta s-a întâmplat în 2017, semn că lucrările nu au fost încheiate în anul în care au fost prevăzute. Despre cheltuirea banilor în acest caz este o altă poveste.
Reabilitarea Pieţei Primăriei era prezentă în bugetul pe 2016 cu un milion de lei. Ca şi în alte cazuri, şi aici a fost o trecere de la anul anterior, iar banii erau pentru documentaţia tehnică. La amenajarea Pieţei se lucrează şi în prezent, deşi termenul de finalizare a fost ianuarie 2019.

2017 – 4 milioane pentru două poduri rămase neatinse

Pentru anul 2017, doar din excedentul bugetar s-au prevăzut peste douăzeci şi trei de milioane de lei la capitolul investiţiilor. Bineînţeles, la final de an nici jumătate de sumă nu fusese cheltuită!
Amenajarea Pieţei Primăriei şi asfaltara pe Gruiului şi Carpaţi au fost din nou cuprinse în listă. Consecinţele au fost prezentate anterior! Apoi a (re)apărut ideea construirii unei noi hale în Piaţa Centrală (nici aceasta nefiind o idee nouă), dar la finalul lui 2017 piaţa funcţiona tot în hala veche, iar banii se aflau tot în buget. Anul trecut, însă, s-a bătut palma cu Compania Naţională de Investiţii, aceasta urmând să se ocupe de hală.
Din lista pe 2017 nu avea cum să lipsească schimbarea destinaţiei Pieţei Grui şi nici consolidarea străzii Drăceşti, afectată de mai mulţi ani de alunecările de teren.
Două noutăţi pentru bugetul de acum doi ani au fost constituite de alocările de bani pentru reabilitare a două poduri. S-a respectat obiceiul şi în aceste cazuri, iar în februarie 2019 podurile sunt ca şi în februarie 2017. Banii, circa patru milioane, au rămas la buget.
În schimb, au fost de succes prevederile vizând întocmirea de documentaţii. S-au cheltuit bani într-o veselie pentru strategie de dezvoltare locală, plan de acţiune pentru energie durabilă, strategie de dezvoltare a serviciilor sociale şi servicii constituire GAL.

2018 – covor elastic pentru copii

2018 a fost un an ca oricare altul… dintre cei precizaţi anterior. Adică a existat o listă de investiţii, dar nu prea au existat investiţii. Asta ca să nu mai luăm în considerare şi faptul că, la fel ca în anii trecuţi, lista de investiţii a fost schimbată radical în urma numeroaselor rectificări bugetare (în 2017 s-au efectuat 13 rectificări ale bugetului local!). Circa douăzeci şi două de milioane de lei din excedent au fost prevăzute pentru finanţarea investiţiilor (lucrări şi/sau documentaţii), cele mai multe trase din lista anului anterior.
Spre exemplu, în 2017 s-au pus bani pentru un teren sintetic de sport. Nu a fost realizat, aşa că a trecut în noul an, 2018. În mod cert va fi regăsit pe listă şi în 2019, fiindcă nu a fost realizat nici anul trecut!
La fel, cele două poduri au fost trecute la investiţii şi anul trecut, dar, după cum am precizat, se află în vechea stare. Le aşteaptă lista de investiţii pe anul 2019!
Amenajarea Pieţei Primăriei a trecut şi ea din 2016 în 2018 şi a bulversat lista de investiţii. Anul trecut, finanţarea pentru aceste lucrări a urcat, de la prevederea iniţială de 2.740.000 lei, la 6.412.000 lei. Surplusul a fost asigurat prin renunţarea la alte lucrări sau achiziţii cum ar fi construirea terenului de sport şi cumpărarea de locuinţe sociale sau de necesitate. S-a procedat astfel pentru ca executantul să fie mulţumit, mai ales că a promis că va încheia lucrarea în doar o jumătate de an. Jumătatea de an s-a dus, urmează anul întreg. Dar nu contează, bani are Câmpulungul, ce-i mai trebuie lucrări!
Dar este de menţionat un plus! Deşi trecută şi ea prin mai mulţi ani, amenajarea urbanistică pe străzile Negru Vodă şi Republicii a constituit un succes. În sensul că măcar s-a realizat! Şi nu este de omis nici faptul că s-a montat un covor elastic la un loc de joacă!

De la neseriozitatea constructorilor, la orgoliul aleşilor

Fără a accentua unele aspecte ale situaţiei investiţiilor la Câmpulung, trebuie spus faptul că există şi explicaţii pertinente ale unora dintre nerealizări, lucru precizat şi de primarul Liviu Ţâroiu. Potrivit acestuia, în cazul eşecului intenţiei de reabilitare a unui pod a fost vorba de apariţia unor pretenţii suplimentare ale executantului decis prin licitaţie. Cum nu se puteau da bani în plus, licitaţia a fost anulată.
Alte explicaţii ţin tot de comportamentul constructorilor, ca în cazul amenajării Pieţei Primăriei, acolo unde, la începutul toamnei trecute, muncitorii au părăsit şantierul. Dar mai sunt şi explicaţii mai greu de înţeles, cum este cea a ratării lucrărilor de transformare a Pieţei Grui în loc de joacă. Obiectivul a fost inclus pe lista de investiţii din 2016 de către viceprimarul Bogdan David, în perioada când se derula procesul cu celălalt viceprimar, Liviu Ţâroiu, demis de Consiliul Local. Cum municipiul nu avea primar ales, Călin Andrei pierzându-şi mandatul, bugetul a fost realizat la indicaţiile viceprimarului activ. Apoi, la final de primăvară au fost alegeri, Ţâroiu a câştigat şi a ignorat investiţia propusă de David. Oricum, modificarea destinaţiei pieţei va figura şi în bugetul din acest an.
Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

2 Comentarii

  1. Sincer, noi campulungenii ne rugam ca acest primar sa nu se mai apuce de vreo lucrare prin Campulung. Asta este in stare sa darame tot orasul si sa nu finalizele nimic. Oricum lucrarile pe care a reusit cu greu sa le finalizeze, toate cu termenele depasite, sunt facute de mantuiala, peste 2-3 ani va trebui sa le carpeasca.
    Acum mai nou trimite scrisoare catre cetateni cu realizarile sale, a mai schimbat o ordura ici, o realizare, a mai carpit 2 gropi, alta realizare s.a.m.d.

  2. Toti sunt vinovati numai el nu, de la constructori, pe care el ia ales sa se ocupe de lucrari, pana la starea vremii de parca nu ar stii ca in Romania vine si iarna…