# Câmpulungeanul Ionuț Cătălin Duță are la activ două misiuni internaționale, în Kosovo și Afganistan: „Toată lumea pleacă pentru un singur scop acolo: asta știe să facă, asta îi place”
Ionuț Cătălin Duță este jandarmul argeșean care a participat la două misiuni internaționale. Ultima dată a plecat în august și s-a întors recent, luna aceasta, după aproape șase luni petrecute în Kabul, capitala Afganistanului, unde a participat la misiunea NATO de consiliere a forțelor de ordine publică și securitate afgană. „Parcă îmi pare rău că n-am mai stat puțin. La început, când mergi acolo, te gândești cât ai de stat, după care trece misiunea, se termină și începi să te obișnuiești, deja nu ți se mai pare ca la început. Știți cum e, pericolul pândește oriunde, și în țară, și acolo”, spune convingător jandarmul.
„Ajungi acolo, vrei acasă, dar acasă vrei înapoi acolo. E microbul nostru, al celor care vor să plece”
La cei 37 de ani ai săi, Ionuț Duță nu este la prima misiune internațională; în anul 2011 a participat în contingentul Jandarmeriei din Kosovo, unde a avut misiunea de menținere a păcii. El crede că nevoia de a face tot ce îți stă în putință în meseria aleasă și experiențele trăite de alți colegi au fost motivele care l-au determinat să plece în cele două misiuni. „Până la urmă, asta am învățat să facem, asta ne place să facem și asta facem”. Ionuț descrie dorința de a pleca în teatrele de operațiuni din Afganistan în felul următor: „Ajungi acolo, vrei acasă, dar acasă vrei înapoi acolo. Acesta este microbul nostru, al celor care vor să plece. Unii zic că merg pentru dosar, nu, toată lumea pleacă pentru un singur scop acolo, asta știe să facă, asta îi place. Și e un mod de a câștiga un ban cinstit”. Pentru a pleca în misiuni în Afganistan, selecția este riguroasă, atrage atenția plutonierul adjutant Ionuț Duță. Se dau niște examene, un exemen medical, unul psihologic, probă de limbă străină. Examenele pot dura chiar și o săptămână, apoi urmează celelalte probe de specialitate.
În cadrul Jandarmeriei Argeș, Ionuț Duță activează, din 2012, ca jandarm montan la Postul de Jandarmi Rucăr. Născut la Câmpulung, Ionuț s-a orientat spre meseria de jandarm din anul 2004. „S-a întâmplat pur și simplu, inițial voiam să dau la poliție, dar m-am răzgândit. Nu regret alegerea făcută”. Tot el povesește cum s-a născut chemarea de a pleca în misiuni internaționale. „Eu cam dintotdeauna mi-am dorit să plec, dar știți cum e: după posibilități. După ce m-am angajat ca jandarm, am văzut că se pleacă în misiuni internaționale, a trebuit să îndeplinesc anumite criterii, pentru că nu se pleacă așa ușor, se face o selecție, începi cu un curs, trebuie să îndeplinești anumite condiții, să ai anumite calificative, să nu fii urmărit penal, foarte multe condiții, la fel ca la angajare”.
„Afganii au cu totul alte reguli în viață”
În prezent, Jandarmeria Română participă la 9 misiuni internaționale sub egida UE, ONU și NATO. În Kabul, capitala Afganistanului, Ionuț Duță era cazat într-o bază militară foarte mare. Echipa sa de protecție era formată din români și cetățeni cu alte naționalități, în total 14 bărbați. Ei au avut misiunea de a proteja consilierii jandarmi pe timpul deplasării acestora la diferitele instituții de ordine publică și securitate afgane. „Am avut condiții destul de bune de cazare, nu pot să mă plâng, nu cred că ar putea să se plângă nimeni”. Ionuț și colegii săi făceau permanent pregătire specifică. „Ori de câte ori nu aveam obiectul misiunii pentru protecție, făceam numai pregătire, asta era obligatoriu, să fim permanent pregătiți”. Nu poate să ne ofere date despre riscurile la care a fost supus în timpul misiunii sau sarcinile sale, însă cunoaștem pericolele iminente în preajma cărora trăiesc cei din Afganistan: atacuri, mașini-capcană, bombe improvizate. Cu toate acestea, Ionuț nu a fost martorul unui astfel de atac și spune că nu a rămas marcat de nimic.
Restricțiile din baza militară în care era cazat erau aceleași ca în orice unitate militară. Vorbea mai mult pe internet cu familia, întrucât costurile pe telefon sunt mai mari. Sprijinul familiei este important pentru cei plecați în Afghanistan, dar chemarea lăuntrică poate avea însemnătate foarte mare. „Pentru unii e importantă susținerea familiei, am văzut colegi care abia așteptau să meargă acasă, la familie, alții voiau să stea chiar mai mult. Unii chiar nu pot să stea departe de familie și abia așteaptă să plece. Părerea mea e că, și dacă aș fi însurat și dacă aș avea copii, tot aș pleca, pentru că fiecare face ceea ce vrea, mai devreme sau mai târziu, fie că vor unii sau că nu vor, fiecare face tot ce vrea, până la urmă”, explică Ionuț Duță.
„Afganii sunt foarte respectuoși și au bun-simț”
L-am întrebat pe plutonierul adjutant și dacă a simțit vreodată sentimentul de frică, fiind pe pământ străin. „Nu pot vorbi niciodată de frică, pentru că e clar, știu la ce mă duc, știu unde merg, mă interesez înainte. Fără să știi unde pleci nu prea e indicat, mai ales într-o astfel de zonă, unde trebuie să te interesezi înainte, să știi ce conflicte sunt, tradiții, cultură, tot. Pentru că oricând poți să o comiți. În primul rând, ei sunt musulmani, toți de acolo. Au cu totul alte reguli în viață, tradițiile lor diferă. Dacă nu le respecți tradiția, nu e bine să îi deranjezi, o iau ca pe o ofensă, jignire și sunt foarte ușor de jignit oamenii. În schimb, sunt foarte respectuoși și au bun-simț”, a răspuns jandarmul. Prin prisma misiunii, el nu a avut contact foarte mult cu civilii, mai mult cu cei cu care lucra.
Pentru ca o misiune să decurgă normal, secretul constă în chemarea pe care o simți pentru această activitate. În lipsa ei, o minuțioasă pregătire nu poate fi de ajuns. „Depinde de oamenii care participă, care merg în misiune, dacă sunt făcuți pentru așa ceva, dacă își doresc treaba asta. Cineva poate să fie făcut pentru așa ceva, dar să nu-și dorească, poate vrea altceva. Dacă nu-și dorește și nu simte chemarea, nu are rost să plece. Dacă o simte, atunci să plece. E valabil, cred eu, pentru toată lumea, oriunde te-ai duce, orice ai face”, spune Ionuț Duță.
Decorat la finalul misiunii cu medalie NATO
În semn de recunoaștere și apreciere a activității sale în Afganistan, Ionuț Duță a fost decorat cu medalia NATO non-Article 5 de către general-maior Robert L. Marion, adjunctul comandantului CSTC-A (Combined Security Transition Comand – Afghanistan). Ceremonia a avut loc în baza din Kabul, la începutul lunii ianuarie a.c. Toți colegii lui au fost decorați. „Medalia a fost primită pentru a simboliza misiunea îndeplinită cu succes”, ne explică Ionuț. Deși i s-a propus să scrie experința din Afghanistan într-o carte, Ionuț Duță nu intenționează acest lucru. Întrebat dacă își dorește să se întoarcă în Afghanistan, jandarmul spune că ar mai vrea, dacă ar mai avea o posibilitate. În timpul liber, Ionuț îmbină utilul cu plăcutul, iar hobby-urile principale sunt urcatul pe munte și plimbările cu motocicleta.
Articol realizat de Mari Tudor
0 Comentarii