Web Analytics
scris joi, 14.11.2024

„Istoriile Sfintelor Monastiri Cernica şi Căldoroşani”, o carte de patrimoniu scoasă la lumină de Calinic Argeşeanul

Autor a peste 100 de volume, arhiepiscopul Calinic Argeșeanul este membru al Uniunii Scriitorilor din România, cu o bogată panoplie de titluri publicate, nu doar de învățătură creștină, dar și despre filosofie, natură, jurnale de călătorie, sfaturi de viață.

„Istoriile Sfintelor Monastiri Cernica şi Căldoroşani”, o carte de patrimoniu scoasă la lumină de Calinic Argeşeanul

La 1 martie 1981, Calinic era stareț la Mănăstirea Cernica. În toamna anului 1985 este ales arhiereu vicar al Episcopiei Râmnicului și Argeșului, mutându-se la Mănăstirea Curtea de Argeș. În 1990 a fost ales episcop al nou înființatei Episcopii a Argeșului și Muscelului. În septembrie 2009, odată cu ridicarea Episcopiei Argeșului și Muscelului la rang de arhiepiscopie, a devenit arhiepiscop. Însă, întorcându-ne în timp, în vremea în care ierarhul argeșean era starețul Mănăstirii Cernica, ne parvine o carte de patrimoniu scrisă inițial, la 1870, de smeritul monah Casian Cernicanul, o lucrare apărută cu binecuvântarea patriarhului Teoctist, din purtarea de grijă a lui Calinic Argatu – Argeșeanul pe vremea când era arhiepiscop vicar la Râmnic.

„Istoriile Sfintelor Monastiri Cernica și Căldoroșani”, publicată în anul 1988, la Editura Arhiepiscopiei Bucureștilor, este ca o bijuterie veche, care, deși scuturată, șlefuită, editată, reeditată, de abia acum, după ce i se descoperă farmecul literar al paginilor scrise de un înaintaș cucernic și modest, capătă strălucire. (Asta pentru că oamenii care s-au aplecat asupra textului tipărit la 1870 au fost numeroși, între ei aflându-se chiar și autori străini, preocupați de trecutul celor două așezăminte monahale). „Poate că ne-ar fi scăpat și nouă acest aspect, dacă nu am fi transcris cu litere latine un fragment.

Rezultatul a fost acela că ne-am decis să transcriem textul cărții în întregime. Sarcina ne-a fost ușurată de însuși autorul „Istoriilor…”, de scrisul său curgător și spontan, izvorând parcă din alte timpuri, mult mai îndepărtate decât anul înscris pe coperta cărții”, a mărturisit arhiereul. Dar mai multe despre o carte veche care, chiar dacă nu este cea clasată, este destul de rară chiar și pe site-urile de specialitate, puteți afla doar intrând în posesia ei, cu un simplu click pe internet.

Citește și „Spre Columna Dacilor de la Roma”, jurnal de călătorie al arhiepiscopului Calinic Argeşeanul, apărut la editura de la Oieşti Pământeni

Citește și Părintele Arhiepiscop Calinic Argeşeanul – aniversat de scriitorii piteşteni

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Un poet cu mult umor

La Muzeul Municipal Curtea de Argeș a avut loc, la 6 noiembrie a.c., lansarea celei de-a 8-a cărți...

Ultimele articole

Adrian Mutu a votat în Italia

Adi Mutu este unul dintre cei mai cunoscuți fotbaliști români. Fostul atacant nu s-a ferit să-și...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită