Miercuri, 23 octombrie, la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş, în prezenţa studenţilor de la Facultatea de Istorie a Universităţii Piteşti, a elevilor de la Colegiul Naţional „Zinca Golescu” şi a mai multor iubitori de istorie scrisă şi nescrisă, profesorul, istoricul si diplomatul Ernest H. Latham Jr. şi-a lansat volumul „TIMELESS AND TRANSITORY. 20th Century Relations Between Romania and the English-Speaking World” (Atemporal şi tranzitoriu. Relaţiile dintre România şi lumea anglofonă în secolul XX) – o retrospectivă a relaţiilor dintre România şi lumea anglofonă a secolului XX.
Activitatea diplomatului Ernest H. Latham Jr. a fost prezentată de Marius Motreanu, licenţiat în istorie şi bibliotecar, precum și de Mihai Cernătescu, unul dintre cei mai tineri doctori în istorie, specialist în cultură şi civilizaţie persană. Prezentarea cărţii a fost făcută de poeta Ioana Ieronim, iar Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu” Argeş şi gazda acestui eveniment, a avut o alocuţiune în care i-a invitat pe cei prezenţi la o terapie de istorie şi diplomaţie contemporană cu unul dintre cei mai erudiţi şi sinceri cunoscători americani ai spaţiului românesc.
Volumul „TIMELESS AND TRANSITORY. 20th Century Relations Between Romania and the English-Speaking World” (Atemporal şi tranzitoriu. Relaţiile dintre România şi lumea anglofonă în secolul XX) a fost tipărit în limba engleză la Editura Vremea (Bucureşti, 2012) şi urmează să fie tipărit şi în limba română, dar să fie publicat şi on-line.
„Atemporal şi tranzitoriu” este rezultatul unei laborioase activităţi de cercetare ştiinţifică din arhivele consulare, este o colecţie de eseuri cu valoare istorică ce facilitează înţelegerea trecutului nostru şi a culturii locale prin evocarea unor cazuri şi personalităţi concrete. Este o carte care ne dă prilejul să descoperim noi lucruri despre noi înşine, din istoria accidentată a secolului XX – şi aceasta prin prisma unor personaje, situaţii şi unghiuri de vedere diferite.
Înaltul diplomat, unul dintre cei mai mari specialiști străini în cultura românească
Asistenţa numeroasă, a fost cu totul fascinată de diplomatul Ernest H. Latham Jr., de cartea acestuia, de felul în care acesta vede ţara noastră şi la finalul prezentării, cei prezenţi în sală i-au putut adresa acestuia întrebări referitoare la perioada celui de-al doilea război mondial, războiului rece, cum se vedea atunci România la Washington, despre revolta de la Braşov din 1987, dacă serviciile secrete ale SUA şi ale Rusiei s-au implicat în Revoluţia din 1989, cum era percepută situaţia ţărilor estice comuniste în SUA şi nu în ultimul rând, s-au atins şi subiecte de actualitate legate de problema vizelor şi dacă ţara noastră se îndreaptă sau nu într-o direcţie bună.
Ernest H. Latham, Jr. a fost ataşat cultural al S.U.A. în România, în „epoca de aur”, în perioada 1983-1987 şi a publicat numeroase lucrări despre ţara noastră. Acesta a fost profesor Fulbright la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi la Universitatea din Bucureşti şi le predă diplomaţilor americani cultură românească. Face parte dintr-un grup de iniţiaţi pentru România, este specialist în cultură şi studii pe teme româneşti, consultant istoric şi membru al Institutului de Diplomaţie al Departamentului de Stat şi nu numai, apelează la acesta atunci când are nevoie de informaţii despre ţara noastră.
Miruna Matei