Web Analytics
scris joi, 18.07.2024

Istoricul Petre Popa a lăsat prin testament 10.000 de euro pentru Monumentul Eroilor din Piteşti

Respectul pentru trecut e floare rară. Mai-marele enciclopediștilor piteșteni, în vârstă de 89 de ani (la 16 august îi va împlini), istoricul Petre Popa, este extrem de activ, plin de proiecte. Este autorul Mausoleului Mateiaș, de la Rucăr, și al monumentalei cărți „Argeș. Cartea eroilor”, editată în 1984.

Istoricul Petre Popa a lăsat prin testament 10.000 de euro pentru Monumentul Eroilor din Piteşti

A fost profesor universitar, decan, viceprimar, șef al culturii argeșene, pe vremea cealaltă. Revoluția l-a „prins” cu câteva proiecte neîncheiate. Da, la 20 mai 1988, a inventat Ziua Piteștiului. Da, a vrut realizarea statuii lui Mircea cel Bătrân, pentru că atestase documentar Piteștiul. Nu s-a putut, la acea dată, în 1988, existau statui ale lui Mircea la Târgoviște și Râmnicu-Vâlcea, dar visul s-a realizat după căderea comunismului. Da, domnia sa a scris, în 1988, o carte despre istoria Piteștiului, premiată de Academia Română.
Dar mai are un of de multă vreme. Vrea să fie realizat un Monument al Eroilor Piteșteni care și-au dat viața în Războiul de Independență, în Primul și în Al Doilea Război Mondial. În monumentala „Cartea a eroilor” nu a avut voie să treacă și numele soldaților căzuți în luptele contra URSS. Vrea să repare această chestiune, mai ales că în Pitești, în Cimitirul „Sf. Gheorghe”, există un cimitir al ostașilor sovietici decedați în luptele din zona noastră, cimitir, dacă nu știți, unde este depusă anual, din partea Ambasadei Rusiei, o coroană de flori. Am participat și eu la o asemenea ceremonie. Rușii nu-și uită eroii. Românii și-au neglijat, de la început, eroii căzuți la Odessa, Stalingrad, Budapesta, Munții Tatra. Doamne ferește, doar nu de eroi vrem să știm! Ne pasă? Nu.

Ei bine, de mulți ani, profesorul Petre Popa visează la un Monument al Eroilor Piteșteni. A identificat și locul, triunghiul din capătul Bulevardului Eroilor, în deal, spre Cimitirul „Sf. Gheorghe”. Mai mult, fiind în vârstă, și-a făcut testamentul și a lăsat autorităților locale, ca donație, suma de 10.000 de euro. Doar-doar, monumentul se va realiza. În stilul Memorialului Mateiaș, devenind și un punct de atracție turistică.
Din păcate, acel pământ e revendicat, dar poate fi cumpărat de Primăria Piteșți. Interesant, exact în acel loc visa și marele sculptor argeșean Gh. Iliescu-Călinești să ridice un monument al eroilor, o coloană de 30 metri înălțime. Nu mai știm cine a fost primul cu ideea (eu știu de anul 2000, din partea maestrului Iliescu-Călinești, când am fost la fața locului), dar pentru idee a rămas să se bată dl. prof. Petre Popa.
Se înțelege că „Jurnalul de Argeș” susține acest demers…

Citește și Festivaluri româneşti peste hotare, cu musceleni în prim plan

P.S.1. În Pitești există, în capul Pieței „Milea”, un monument al eroilor care și-au dat viața la așa-zisa revoluție din Piteșți. Ce revoluție la Pitești? Ce eroi, ce luptători? Să ne fie rușine! O grămadă de oameni au luat bani grei, primesc pensii pentru cât au luptat. Propun să i se facă aurolacului Jaga o statuie, că a fost și el în balcon, că tot stă și cântă, seara, nu pe căldură, pe băncile Piteștiului.
P.S. 2. Problema ridicată de dl. prof. Petre Popa e reală. Acută. Se fac ceremonii de ziua eroilor la Monumentul de pe strada Crinului. Dar acolo nu sunt și eroii din Al Doilea Război Mondial. Monumentul nu mai are coroana regală inițială, ci un vultur…
P.S.3. Construcția monumentului, a’ la Mateiaș, nu poate costa mult peste 10.000 de euro. Poate cu prețul terenului, unde nimeni nu vrea să aibă priveliște spre cimitir.
P.S.4. Dl. Petre Popa așteaptă, din 2010, ca autoritățile locale să-i tipărească „Enciclopedia Argeșului și Muscelului”, în patru masive volume, pe care a realizat-o și care zace pe câteva site-uri în format pdf. Mai grav, vreo 20 de coautori au dispărut între timp, iar enciclopedia trebuie actualizată… Și e tare greu să ai promisiuni, la 89 de ani…

Citește și Petre Ţuţea sau credinţa la gradul superlativ

Citește și Teatrul de varietăţi din Piteşti

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...