Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Pitești funcţionează pe locul unde în 1939 primul ministru Armand Călinescu a pus piatra de temelie a unei şcoli de ucenici ce aparţinea Ministerului Muncii. În acest local a funcţionat de fapt numai căminul şi cantina pâna în anul 1955. În perioada 1955 – 1965, localul a fost folosit ca şcoală de cadre.
Până în 1989 a aparținut de Ministerul Industriei Chimice
În 1965, localul este preluat conform ordinului 1665/D/1965 şi decretului 1010/1 – C/1967 de Ministerul Industriei Chimice, înființând aici Grupul Şcolar de Chimie. Baza materială s-a extins prin construirea a încă patru clădiri și anume pavilion, săli de clasă şi laboratoare, pavilion ateliere-școală, cămin şi cantină. Grupul Şcolar de Chimie a fost patronat de Combinatul Petrochimic Piteşti şi a pregătit cadre necesare industriei chimice, adică operatori chimiști, mecanici, operatori AMA și AMC. Necesitățile crescânde de specialişti, precum și generalizarea învăţământului de 10 ani în anul 1974, a făcut ca grupul şcolar să ajungă la circa 2.300 de elevi, fiind nevoie de un alt local. Noul local s-a construit între 1975 și 1976 în apropierea Combinatului Petrochimic Piteşti. Începând cu 1 septembrie 1977, conform ordinului 1843, se înființează în spaţiul rămas, Şcoala Profesională de Construcţii, care va funcţiona în cadrul Liceului Industrial Nr. 8 Pitești, înfiinţat prin decretul 191/1977, funcționând pe lângă Grupul de Şantiere pentru Construcții, Montaj și Reparaţii în Industria Chimică Piteşti. Prin ordinul 58/N/1988 al Ministerului Industriei Chimice şi Petrochimice, începând cu data de 1 ianuarie 1988, Liceul Industrial Nr. 8 se organizează și a funcţionat pe lângă Combinatul de Articole Tehnice din Cauciuc Piteşti, pregătind în continuare forţe de muncă necesare unităţilor din zonă.
În 1995 școala se numea Grup Şcolar de Industrializarea Lemnului Piteşti
În anul 1990, colectivul de cadre s-a orientat spre reprofilarea Liceului Industrial Nr. 8 Piteşti, fiind conştient că în Piteşti nu pot exista două şcoli cu profil de chimie. În urma unui studiu amănunţit asupra necesităţii asigurării forţei calificate de muncă în zonă, s-a hotărât reprofilarea pe prelucrarea lemnului, deoarece în Piteşti nu există o şcoală cu acest profil. Astfel s-a încheiat un protocol cu Ministerul Silviculturii şi Industrializării pentru înfiinţarea Grupului Şcolar de Industrializarea Lemnului Piteşti, sub patronajul Combinatului de Prelucrare a Lemnului Piteşti (actualmente S.C. Alprom S.A.). În 1991, din lipsa de fonduri pentru finanţare, şcoala piteșteană a trecut sub patronajul direct al Ministerului Educaţiei şi Învăţământului, fiind de fapt primul Grup Şcolar Industrial din ţară subordonat direct acestui minister. Combinatul de Prelucrarea Lemnului Piteşti (Alprom S.A.) s-a arătat interesat de oferta acestei școli, dat fiind faptul că era singura instituţie care poate asigura resurse umane calificate corespunzător cu specificul acestuia. În topul naţional al firmelor private ediția 2000, S.C. Alprom S.A. Piteşti a ocupat locul III în domeniul producţiei de mobilier şi poziţia 62 în clasamentul primelor firme privatizate de A.P.A.P.S. (Autoritatea pentru Privatizarea și Administrarea Participațiilor Statului) în perioada 1993-1999. Prin adresa ISJ 36761/1992, începând cu anul şcolar 1992-1993, şcoala a funcţionat sub denumirea de Grup Şcolar Forestier Piteşti, care cuprindea Liceu, Școală Profesională și Şcoală Postliceală. Prin adresa 33512/1995, denumirea şcolii s-a schimbat în Grup Şcolar de Industrializarea Lemnului Piteşti.
În 2012 denumirea şcolii s-a schimbat în Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”
Prin Hotărârea nr. 23/26.07.2012 a Consiliului Local al Municipiului Piteşti şi prin Decizia nr. 11687/20.09.2012 a ISJ Argeş denumirea şcolii s-a schimbat în Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”. Din 1990, de la data reprofilării, grupul şcolar funcţionează şi în prezent cu același profil adăugându-se şi altele noi, în funcţie de cerințele pe piaţa forţei de muncă. În anul 2003 această unitate școlară a participat la un concurs de proiecte cu finanţare PHARE și a fost selectată cu punctajul cel mai mare din regiunea Sud Muntenia. În cadrul acestui proiect PHARE TVET de modernizare a Învăţământului Profesional și Tehnic suma totală a investițiilor a fost de o jumătate de milion de euro.
Baza materială
Instituţia piteșteană dispune de trei clădiri construite în perioada 1966-1968, starea acestora fiind bună, iar ca destinaţie au desfăşurarea procesului instructiv-educativ și desfăşurarea activităţilor de instruire practică. Elevii beneficiază de spaţii de învăţământ modernizate care oferă elevilor posibilitatea de a studia într-un cadru de şcolarizare şi pregătire educaţională de calitate, la nivelul standardelor europene (16 săli de clase) și 15 laboratoare: Informatică (4), Chimie, Biologie, Fizică, Mecanică, Electromecanică, Desen tehnic, Proiectare CAD, Proiectare produse finite din lemn, Construcţii, Studiul lemnului, Tehnologic și 4 cabinete moderne pentru Prelucrarea lemnului, Limba română, Limbi străine și Psihopedagogic, dotate cu echipamentul necesar (tehnică de calcul) desfăşurării orelor de curs în condiţii conforme cu Noul Curriculum Şcolar. De asemenea, școala dispune de 12 ateliere şcoală dotate cu echipamente moderne, de ultimă generaţie (dispozitive, instalații, scule, maşini – unelte, utilaje): 4 ateliere flux tehnologic, 1 atelier mecanic, 1 atelier tapiţerie, 1 atelier finisaj, 1 atelier construcții, 1 atelier sudură, 3 ateliere tâmplărie. Nu în ultimul rând trebuie menționat că liceul deține și teren de sport şi sală de sport, o bibliotecă cu un număr de 11.412 volume, un Cabinet de Asigurare a Calităţii și un Cabinet medical.
În atelierele şcolare se execută printre altele de către elevi mobilier pentru uz casnic
Trebuie menționat și faptul că în atelierele şcolare ale acestui liceu se execută de către elevi, sub îndrumarea maiştrilor instructori: mic mobilier pentru uz casnic: cuiere, etajere, suporturi de flori, birouri, tabureţi, dulăpioare, mese, măsuţe, rafturi, etajere, ferestre, mobilier şcolar: pupitre şi banchete şcolare, mese calculator, dulăpioare pentru cretă, cuiere, biblioteci pentru cancelarie, recondiţionări de mobilier şcolar, recondiţionări tapiţerie (canapele, fotolii şi scaune), pilote şi lenjerii de pat și confecţii metalice.
M.I.
0 Comentarii